“Ik wil wel veganistisch leven, maar …..”
“Ik wil wel mediteren, maar …..”
“Ik wil wel dharma toepassen in het dagelijkse leven, maar …..”
“Ik wil wel een andere baan, maar …..”
“Ik wil niet langer in deze relatie blijven, maar …..”

Wat ik vaak zie, is dat mensen bepaalde dingen claimen te “willen” en dat er geen besluit wordt genomen. Ze maken allerlei scenario’s in hun hoofd en brengen zichzelf daarmee op een dwaalspoor. Door teveel na te denken en geen stappen te zetten, blijven ze op dezelfde plek stilstaan.

Ook ik was vroeger zo. Ik had ontzettend veel dromen, ambities en wensen, maar in mijn hoofd had ik bij voorbaat al een beeld geschetst dat ik het niet zou kunnen. Zo had ik als kind stiekem de droom om voor het Indiase leger te werken en toch had ik in mijn hoofd al snel bedacht dat dat niet zou kunnen omdat ik fysiek en emotioneel zwak was.

Op dezelfde wijze heb ik vele kansen voorbij laten gaan. Door teveel na te denken, teveel situaties met mijn verstand te benaderen en geen stappen te zetten tot die doelen. Vroeger was ik zo dwaas om te bidden:

“Bhagvaan, zorg er alstublieft voor dat ik mijn diploma haal.”
“Bhagvaan, laat mij alstublieft mijn trein halen.”
“Bhagvaan, geef me alstublieft kracht.”
“Bhagvaan, bescherm me alstublieft.”
“Bhagvaan, zorg er alstublieft voor dat ik aankom en weer gezond word.”

Ik deed jarenlang dagelijks 3 uur lang allerlei rituelen, o.a. om Bhagvaan van alles te vragen, zoals bescherming, kracht en gezondheid.

Sinds de laatste jaren besef ik steeds meer hoe dwaas dit eigenlijk was. Bhagvaan heeft ons alles gegeven in deze wereld. Alle gereedschappen zijn aanwezig en toch blijven we denken dat we door zijn naam te chanten, rituelen te verrichten etc. allerlei positieve dingen in onze schoot geworpen krijgen.

Als Bhagvaan wilde dat we allemaal puja zouden doen en zijn naam zouden chanten, zou hij ons dan niet op die manier geschapen hebben, dat we niets anders zouden kunnen dan puja doen en zijn naam chanten? Besides.. Bhagvaan heeft het zo vaak over het vernietigen van het ego. Denken we nu echt dat Bhagvaan blij wordt als hij de hele tijd zijn naam of lofzangen hoort? Of dat we allerlei dingen ‘offeren’, dingen die Hij geschapen heeft en allemaal al van hem zijn?

Nee, het is juist bedoeld voor ons. Als inspiratie, zodat wij dezelfde kwaliteiten gaan ontwikkelen. Als we Rama vereren, laten we dan vooral zijn kracht, doorzettingsvermogen, liefde en compassie vereren en tot ons nemen. Laten we een voorbeeld nemen aan deze “maryada purushottama”. Laten we zijn leringen toepassen in ons dagelijkse leven.

Shri Rama was zelf een neerdaling van het Goddelijke. Zelfs Hij liep duizenden kilometers en trotseerde alle moeilijkheden als een normaal mens om Sita te bevrijden, Ravana te doden etc. Hij had ook gewoon zijn magische krachten kunnen gebruiken, zoals elke goddelijke gedaante in staat zou moeten zijn vijanden in een vingerknip te doen verdwijnen.

Toch lezen we in de geschriften talloze verhalen over moeilijkheden, gevechten en situaties die alles behalve makkelijk zijn. Ik weet zeker dat Krishna in de Mahabharata het hele leger van Duryodhana ZO had kunnen vernietigen, in z’n eentje. Maar als hij dat had gedaan, zouden we vandaag de dag dan de wijze lessen van de Mahabharata hebben? Zou hij dan de Bhagavad Gita hebben gesproken tot Arjuna?

~

Als we onze diploma willen halen, dan moeten we gewoon keihard studeren. Bhagvaan heeft ons een verstand, boeken etc. gegeven.

Als we onze trein willen halen, moeten we gewoon ruim op tijd van huis vertrekken. Bhagvaan heeft ons een klok, wekker, treinschema etc. gegeven.

Als we kracht willen, moeten we trainen. Bhagvaan heeft ons yoga asana’s en talloze andere manieren van trainen gegeven.

Als we bescherming willen, moeten we onszelf leren te verdedigen. Bhagvaan heeft ons de Dhanurveda, martial arts etc. gegeven.

Als we gezondheid willen, moeten we gezond leven. Bhagvaan heeft ons de Ayurveda en vele voorschriften gegeven.

Bhagvaan heeft ons middels de geschriften zoveel (praktische) kennis gegeven van verschillende aspecten van het leven. Laten we daar gebruik van maken.

Als we dorst hebben, gaan we toch ook niet bidden: “Oh Bhagvaan, les mijn dorst”? Nee, we pakken een glas, gaan naar de kraan, vullen het glas met water en drinken het op. Zo is dat ook met andere zaken.

Blijf niet stilstaan; kies een pad, neem een besluit en bewandel het met toewijding. Je zult zien dat je je doelen voorzeker zult behalen💪

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *