Regelmatig vraag ik me af wat ik aan mijn leefwijze kan verbeteren om bij te dragen aan een betere wereld. Ik voel me machteloos als ik zie en lees wat er allemaal op deze aarde gebeurt, deze aarde die ooit uit liefde is ontstaan en al eeuwen door haat, lust en vals ego wordt vernietigd.

Veel mensen vinden mij raar als ik het heb over het veranderen van mijn leefwijze om de wereld om me heen te verbeteren. Volgens hen ben ik te idealistisch: “Door je in je eentje aan te passen los je het probleem niet op.” Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat veel problemen erg groot zijn en ik die niet zomaar even kan oplossen. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik ze op z’n minst een klein beetje kan verminderen; ik kan een verschil maken, al is dat maar heel klein. Dat doe ik graag en daar heb ik ook zelf belang bij: ik wil leven in een wereld zonder onverschilligheid, leed en andere vormen van ellende. Naar mijn mening is dat uiteindelijk ieders belang en om dat te realiseren, moet ik natuurlijk beginnen bij mezelf.

Dat beginnen is voor mij heel raar geweest. Ik was 14 toen ik voor het eerst echt nadacht over de ellende in de wereld en als jongere werd ik daar niet erg serieus in genomen. Uiteindelijk is het me gelukt om volledig lactovegetarisch te worden, waarna ik ook op E-nummers begon te letten en al snel lette ik er ook op dat ik geen producten gebruikte waarvoor dierproeven zijn uitgevoerd. Inmiddels gebruik ik ook geen producten waarin dierlijke stoffen zitten. Ik ben me ervan bewust dat strikt vegetarisme enorm bijdraagt aan het welzijn van mens, dier en milieu. Het stressen, lijden en doden van dieren, de enorme CO2-uitstoot van de vleesproductie en het enorme graan- en waterverbruik van deze; daar wil ik niet aan bijdragen.

Maar daarbij houdt het bewust leven niet op. Ongewenst betaal ik toch mee aan praktijken die tegen mijn waarden ingaan. Als inwoner van Nederland betaal ik natuurlijk inkomsten- en omzetbelasting over het geld wat ik verdien, als ik mijn nettoloon uitgeef betaal ik belasting in btw en accijns, als ik spaar betaal ik belasting over mijn vermogen. Als ik veel geld schenk of ontvang, moet ik ook belasting betalen. Als ik dood ga en geld achterlaat, moet er erfbelasting worden betaald… En waar gaat dat geld naartoe? Oorlogen? Ziekenhuizen die je allerlei medicijnen aansmeren terwijl er behandelingen bestaan waarmee je volledig kunt genezen? Veeteelt en vleesproductie? De beveiliging van mensen als Geert Wilders? Het koningshuis? Andere landen die niet met geld kunnen omgaan? Niet echt investeringen waar ik blij mee ben.

Steeds meer word ik me bewust van het leed dat zich om me heen afspeelt en daar wil ik wat aan doen. Dat valt helaas niet altijd even mee. Gelukkig is er ook een deel waarop ik wél invloed heb, waar ik wél wat aan kan veranderen. Zo besef ik me sinds een paar weken dat door melk te gebruiken, we bijdragen aan het lijden, stressen en doden van dieren, wat tegen ahimsa in gaat. In de meeste gevallen wordt het kalf immers meteen bij de geboorte weggehaald bij de moeder en dieren die “nutteloos” zijn voor de melkproductie worden afgevoerd als vleeskalf of vleeskoe. Hiermee zijn we als melkgebruikers verantwoordelijk voor de slacht van koeien, die wij Hindoes als goddelijk beschouwen. Helemaal veganistisch worden is wellicht lastig, omdat in veel producten sporen van melk en lactose zitten. Maar waar een wil is, is een weg.

Laatst vernam ik ook dat banken zouden investeren in mens-, dier- en milieuonvriendelijke praktijken. Zo blijkt uit praktijkonderzoeken dat er bijvoorbeeld een reëel risico is dat ABN AMRO bijdraagt aan belastingontwijking. Ook stelt deze bank bij haar investeringen geen voorwaarden ten behoeve van het dierenwelzijn, investeert zij meer in vieze dan in schone stroom en beheert zij aandelen van zeven kernwapenproducenten. Je zou daar maar je bankrekening hebben en eraan bijdragen door de maandelijkse kosten die je de bank moet betalen! Ik had er geen goed gevoel bij en besloot over te stappen naar een bank waarbij wél aandacht is voor het welzijn van mens, dier en milieu. Maar hoe ver kun je gaan om rekening te houden met de wereld om je heen? Wat kun je allemaal nog meer doen om je steentje bij te dragen, en waar trek je de grens? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. sex bao dam schreef:

    … [Trackback]

    […] There you will find 93599 more Info to that Topic: hindoedharma.nl/blog/bijdragen-aan-een-betere-wereld/ […]

  2. … [Trackback]

    […] There you can find 38983 more Information on that Topic: hindoedharma.nl/blog/bijdragen-aan-een-betere-wereld/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *