De Hindoe Dharma is een geweldige levensfilosofie. Ze heeft voor ieder wat wils en dat is wat ik persoonlijk erg belangrijk vind in een religie of levenswijze. We zijn niet gebonden aan rechtlijnige normen en mogen zelf bepalen welke keuzes we maken in het leven.

Uiteraard heeft elke keuze zo zijn gevolg, maar het mooie vind ik dat we ook weer geen marionettepoppen zijn die worden bestuurd door een hogere entiteit die ergens bovenin de wolken zit; het Goddelijke zit overal in.

Wij zijn zelf ook deel van het Goddelijke, alleen beseffen we dat niet. Om tot dat besef te komen, heeft het Goddelijke ons duizenden richtlijnen gegeven middels de geschriften. De bekendste richtlijnen zijn rituelen. Veel Hindoes verrichten deze dan ook regelmatig. Een bloem, wierook, licht, candana, sindūra, hardi… Ze schenken van alles op een plaats waar zij denken dat God aanwezig is.

Zelf verricht ik nauwelijks dergelijke rituelen. Dit zal jullie wellicht verbazen, gezien de vele ritueelhandleidingen op de website. Het is niet zo dat ik niet in rituelen geloof ofzo hoor, maar ik vind dat rituelen een middel zijn tot spiritualiteit, net als de andere soorten yoga, waaronder ook het dienen van de medewezens valt. Er zijn duizenden manieren om ons te verbinden tot het Goddelijke en ik beperk me daarin niet graag.

Ik verricht weleens rituelen, zoals mūrtī pūjā, havana, jāpa en pāṭha. Hoewel ik met de gebruiken van de hedendaagse Sanātana Dharma ben opgevoed, gebruik ik ook elementen uit vidhi’s (rituele richtlijnen) van andere sampradāya’s (‘stromingen’), zoals de Ārya Samāja en de Gāyatrī Parivāra. Rituelen zijn een mooi middel om tot zelfrealisatie te komen, maar persoonlijk vind ik het wat te beperkt.

Daarom ben ik me zo’n vier jaar geleden gaan verdiepen in de leer van de geschriften. Ik ben me gaan verdiepen in de prachtige filosofie van onze Hindoe Dharma en heb toen een website opgericht om mijn opgedane kennis te delen met mijn medemens. Jñāna yoga, ik vind het prachtig om me hiermee bezig te houden. Zelf zat ik ooit met talloze vragen en nu kan ik anderen helpen met de kennis die ik destijds als antwoord kreeg tijdens mijn zoektocht.

Manur bhava (ṚgVeda 10-53-6), een prachtige citaat die svāmī Dayanand ons meegaf. Sinds kleinsaf heb ik vooral dogmatische paṇḍits en andere zogenaamde “Dharma-kenners” meegemaakt, en daardoor miste ik de uitdrukking van die citaat. Alles wat ik destijds heb gemist in mijn zoektocht naar mijn Zelf probeer ik nu aan mijn medemens te geven.

Gandhi zei ooit “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.” Svāmī Vivekananda zei: “Pak een idee op. Maak dit ene idee je leven. Denk eraan, droom ervan, leef naar dit idee. Laat je hersenen, spieren, zenuwen; elk deel van je lichaam vol zijn van dit idee. Dit is de weg naar succes, de weg die grote spirituele zielen hebben bewandeld.” Ik ben geen grote spirituele ziel, maar heb dit advies van svāmī Vivekananda wel opgevolgd.

De Hindoe Dharma is mijn passie geworden en het is mijn missie geworden om de Hindoe Dharma in haar ware vorm naar voren te brengen. Dat is waar ik dagelijks mee bezig ben. Of dat nu op het gebied is van coachingsgesprekken, communicatieadvies of deze website; ik kan het overal in toepassen. De Hindoe Dharma is zo langzamerhand haast mijn alles geworden, en daarom ben ik er ook zo trots op!

6 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: hindoedharma.nl/blog/de-hindoe-dharma-mijn-passie-missie-mijn-alles/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: hindoedharma.nl/blog/de-hindoe-dharma-mijn-passie-missie-mijn-alles/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Here you can find 60683 more Info on that Topic: hindoedharma.nl/blog/de-hindoe-dharma-mijn-passie-missie-mijn-alles/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *