Laatst las ik op Facebook dat India wereldwijd op de vijfde plaats staat als het gaat om de productie van leer en het slachten van koeien. Of het waar is of niet, weet ik niet, maar het zette me wel aan het denken over de vraag hoe heilig de koe nog is voor hindoes.

Sinds kleins af leren we dat de koe een heilig dier is binnen het hindoeïsme. Na onze moeder geeft de koe ons melk, waardoor de koe eigenlijk een tweede moeder is voor ons. Liefdevol verdeelt ze haar moedermelk over haar kalfjes en de mensen. Van melk kunnen we ook weer vele andere voedingsrijke producten maken, zoals ghee, boter, yoghurt, kaas en dergelijke. Vroeger werden zelfs de uitwerpselen van de koe gebruikt, als brandstof, om daken te maken en om op te koken. Wie vroeger een koe had, was dus voorzien van diverse primaire levensbehoeften. De koe had dus een maatschappelijke functie. Wij noemen haar dan ook Gau Mata (volksmoeder) en betuigen haar eer in onze puja’s. Ook op religieus gebied heeft de koe veel aanzien. In de Purana’s lezen we dat de koe de gedaante is van Dharti Mata wanneer Zij naar de hogere werelden gaat. Tevens wordt de koe in de Vedaanta beschreven als de woonplaats van de Devta’s (goddelijke energieën). Dit is uitgebeeld in diverse afbeeldingen. De koe staat ook wel symbool voor zuiverheid en het goddelijk bewustzijn.

Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt dat we niets gebruiken dat door koeleed is ontstaan, toch zie je dat veel hindoes doodnormaal gebak eten (waar meestal rundergelatine in zit verwerkt), kaas eten (waarin stremsel uit de maag van een kalf zit) en leer dragen (de huid van een geslachte koe). In sommige bouillonblokken (die hindoes vaak gebruiken) zitten ook E-nummers afkomstig van geslachte koeien. De heiligheid lijkt er voor veel hindoes af. Het bijdragen aan het doden van de woonplaats van de Devta’s is kennelijk voor veel hindoes normaal geworden. Zuiverheid, het Goddelijk Bewustzijn? Laat dat maar sterven en in stukjes worden gehakt; veel hindoes vullen er hun buik wel mee. En op dinsdag, dan zijn ze vegetarisch en doen ze puja van Krishna, de liefhebber van koeien. Is dat wat het hindoeïsme ons leert? Is dat het respect dat we nog hebben voor de natuur en het Goddelijke? Is dat de manier waarop we onze dankbaarheid tonen aan het Goddelijke? Denk er eens over na…

11 antwoorden
  1. Cobra zegt:

    In hoevere doe jij hier zelf aan mee dan?
    Je heb hindus van naam van karme en Dharm.
    hinduisme staat voor geweldloosheid in de ruimste zin des woords
    En als we het hier hebben over de zogenaamde e ofterwijl emulgatoren
    Wat te denken van make up, dat is ook afkomstig van oa walvissen
    En vissen zijn reïncarnanten van bhagvaan vishnu.
    En die lederen pumps van de dames,
    Zou je het helemaal feilloos willen doen,
    Dan zou je een veganistisch bestaan moeten leiden,
    Maar dat is niet voor een ieder weggelegd…..

    Beantwoorden
    • Ranjita zegt:

      Hallo Cobra, het Hindoeïsme schrijft inderdaad streng vegetarisme en ahimsa voor, waarbij (zoveel mogelijk) niemand leed wordt toegebracht. Daar heb ik al vaker over geschreven. Daarom focus ik me in dit artikel op de koe met haar hoge positie in het Hindoeïsme.

      Betreft je vraag in hoeverre ik er zelf aan mee doe… Ik eet sowieso geen vlees, vis en ei of producten waarin dit zit verwerkt. Hierbij let ik ook op E-nummers en stoffen als weipoeder en gelatine. Make-up gebruik ik nauwelijks en als ik het gebruik, dan let ik er streng op dat er geen stoffen in zitten die zijn verkregen door dierleed en dat zowel het eindproduct als de ingrediënten niet op dieren zijn getest. Ook bij mijn cosmetica en andere producten die ik gebruik let ik hier streng op. Verder draag ik geen dierlijk leer of andere huiden van dode dieren.

      Ik weet dat ontzettend veel producten het resultaat zijn van dierleed. Make-up, cosmetica, voeding, lekkernijen, schoonmaakmiddelen… zelfs medicijnen (gelukkig zijn er ook dierleedvrije varianten, maar dat even terzijde). Ik ben het dan ook met je eens dat niet iedereen het kan opbrengen om (volledig) vegetarisch of dierleedvrij te leven. Dat hoort (naar mijn mening) een keuze te zijn van een persoon zelf en dat respecteer ik ook. Immers, keuzevrijheid/vrije wil is ook een belangrijk kenmerk van het Hindoeïsme. Zo is bij mij dierleedvrij leven een proces van een bewuste keuze geweest die ik zelf wilde maken. Dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn.

  2. kawita zegt:

    Een moslima vroeg aan mij een keer waarom is een koe helig. Ik zei omdat het melk geeft. Ze zei ” een schaap/geit geeft ook melk. Waarom is dat niet heilig” . Ik had eerlijk gezegd geen antwoord op terug. In het artikel lees ik dat de koe melk aan ons GEEFT. Maar nemen(stelen) we deze melk gewoon niet? Een koe geeft pas melk als ze is bevallen. Dus de melk is voor het kalfje bedoeld en niet voor ons. Kan een koe op een natuurlijke manier melk aan ons allen voorzien. We zijn met zn zovelen op aarde. Wordt de koe niet mishandeld omdat zij zoveel melk moet produceren.

    Dan heb je biologische melk en gewone melk. De gewone melk zijn van de mishandelde koeien, die niet op de weiland komen, maar in een klein ruimte melk moeten geven (zoals legbatterij eieren), vraag ik me af. En deze melk van de mishandelde koeien geven we aan God. Is dit wel in orde?

    Bovendien hoor ik dat er mensen zijn die geen melk verdragen.Ze hebben last van lactose en allergieen. En ik lees vaker dat melk niet zo goed is voor de mens. Het verteert niet zo makkelijk in de darmen (zoals vlees) en vergroot de risico op darmkanker. En het zou eerder botbreuken veroorzaken.

    Met melk en mest van de koe kun je veel doen. Maar met de wol en melk van de schaap/geit ook. Waarom is de schaap/ geit niet zo heilig als de koe?

    Beantwoorden
    • Ranjita zegt:

      Hallo Kawita, de koe is een gedaante van Dharti Mata in de hemelen en tevens de woonplaats van de Devata’s. De koe representeert ook wel zuiverheid en het goddelijk bewustzijn. Daarin onderscheidt de koe zich van andere dieren die melk produceren. Koemelk wordt dan ook als zeer zuiver en zuiverend beschreven in de geschriften. Het bevat immers de zegen en zuiverheid van de goddelijke energieën. Koemelk is op die manier voedend voor lichaam en geest. Het voedende aspect binnen het Hindoeïsme noemen we Mata. Daarom noemen we de koe ook wel Gaumata (volksmoeder).

      Zoals al het leven op aarde een functie heeft, zo heeft de koe dat ook. Onder andere in de Veda’s lezen we dat de koe een maatschappelijke functie heeft en de mens dient de voeden (met haar melk!) en te dienen. Vroeger werd de koe dan ook onder andere gebruikt om op het land te werken, bijvoorbeeld bij het ploegen of voor het vervoer. Nog steeds gebeurt dit in delen van India en (waarschijnlijk ook) andere landen.

      Niet alle koeien waarvan “gewone melk” komt worden mishandeld. Vanuit het Hindoeïsme geldt sowieso dat ahimsa als hoogste dharma wordt gezien. In dat opzicht behoren we geen enkel wezen leed toe te brengen.

      Dat melk gezondheidsrisico’s met zich mee zou brengen, lees ik weleens. Maar persoonlijk geloof ik er eerlijk gezegd niet in. Tegenwoordig wordt van zoveel voedsel gezegd dat het schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Ik kan me niet voorstellen dat melk risico’s met zich meebrengt, aangezien het al eeuwenlang door iedereen wordt gedronken en het juist altijd wordt aanbevolen voor sterke botten en belangrijke vitamines. Dat ze nu ineens beweren dat het botbreuken zou veroorzaken en lastig zou zijn voor de darmen, klinkt mij als onzin. Melk is juist een bron van eiwitten en vele vitamines.

      Als mensen een lactose-intolerantie hebben, dan is het logisch dat ze geen dierlijk melk drinken. Dat is eenzelfde soort situatie als wanneer mensen allergisch zijn voor noten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat noten slecht zijn.

  3. Guest zegt:

    Met het oogpunt op het nuttigen van melk kan ik zeggen dat het geen voedingswaarde heeft voor de mens, er zit namelijk geen calcium in, dat wordt er later aan tooegevoegd. Melk kan het beste genuttigd worden na het koken om melk makkelijk te verteren. Melk wordt inderdaad geproduceert voor de kalf, dat is vette substantie net als bij moedermelk. Hindoestanen vinden dit ook lekker als het gekookt is, het schift en wordt klontjes (boter) ook wel Biest genoemd. Het is dus eigenlijk voor de kalf bedoeld. Ik vind de witte ossen prachtige dieren. Koeiemest wordt in India en stammen in Afrika gebruikt als o.a. aanmaak voor vuur om te koken. Ooit dansende koeien gezien? Als ze voor het eerst naar buiten mogen na de winter dan dansen ze, leuke gewaarwording. 😉

    Al met al, leuke lieve beesten. Het doet mens en kind goed om ze van tijd tot tijd eens te voeden.

    Beantwoorden
    • Ranjita zegt:

      Hallo Guest, melk heeft wel degelijk voedingswaarde. Verse melk bevat mijns wetens immers energie, eiwit, calcium, magnesium, jodium, vitamine A en diverse vitamines B (waaronder ook B12, wat melk tot een belangrijke vitaminebron maakt voor vooral vegetariërs). Ik noem dat toch wel gezond en voedingswaarden. Volgens mij heeft alles wat je eet of drinkt (wat bedoeld is om te eten/drinken) wel voedingswaarde, want van elk eetwaar krijg je wel energie binnen, ook al is dat bij het ene voedsel meer dan bij het andere.

  4. Jeevan zegt:

    Beste Ranjita,

    In het proces van bio-industrie is het produceren van melk 1 op 1 verbonden met het slachten van kalven. Mijn excuus voor de volgende opsomming: de koe wordt kunstmatig bevrucht volgens een proces die meer op verkrachting lijkt dan ivf. Ze wordt tegen haar wil bevrucht. Na haar zwangerschap wordt ze vrij snel gescheiden van haar kalf. Van de stiertjes worden de meeste vrijwel direct geslacht, want daar hebben ‘we’ niet zo veel van nodig. De koetjes zullen dezelfde lot ondergaan als kun moeder. We stelen wel het melk van de kalf in dit systeem, en de koe zal als een slaaf haar leven uitleven. Het drinken van melk is minstens net zo erg als het eten van rundvlees als het van de bio-industrie afkomstig is. Er zijn enkelen die beweren dat de koeien het beter hebben, maar dat is een leugen om de industrie te beschermen. Het zou geweldig zijn als er weer echte gopies zouden zijn die op de vedische wijze met melk en de koe zou omgaan.

    Beantwoorden
    • Ranjita zegt:

      Beste Jeevan, dat klopt. Voorheen wist ik dit allemaal niet, maar inmiddels ben ik al 2 jaar veganist.

  5. Jaijai zegt:

    Helluw allen, wat dachten jullie van medicijnen daar zitten ook allemaal dierlijke producten inverwerkt zoal varken en rundergelatine.

    Je kan eigenlijk niks eten of drinken , als het zo bekijkt ????

    Beantwoorden
    • Ranjita zegt:

      Er valt genoeg te eten en drinken zonder dierlijke ingrediënten. Medicijnen zijn wat moeilijker, alhoewel er ook veel varianten zijn zonder dierlijke ingrediënten. Bovendien: als je gezond leeft, eet en drinkt, zijn medicijnen ook niet nodig. Volgens de Ayurveda (hindoeïstische gezondheidsleer) zijn zonlicht, rust, oefening, dieet, (zelf)vertrouwen en goed gezelschap de zaken die hoofdzakelijk onze gezondheid bepalen. Als we deze voldoende in ons leven integreren, hebben we geen dokter of medicijnen nodig.

  6. Monica zegt:

    Geweldig om zo’n interessante artikel en reacties te lezen. Ik vind het fijn dat de reacties (tot zover) ook gewaardeerd worden en onderwijzend zijn. hartelijk dank allen. Ik zal dit bericht ook doorsturen naar mijn familie. Blessed Be.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *