13 jaar geleden had ik een bepaalde droom: een zelfverzekerde vrouw zijn. Van buiten leek ik dat wel, maar van binnen zat ik nog vaak vast in angsten, oordelen of verwarring.

In die tijd moest ik mijn vorm van spiritualiteit in het geheim beleven en delen met anderen. Ik schreef veel erover en deelde mijn inzichten met kleine groepen mensen die ervoor open stonden en die mij konden verstaan, maar dat deed ik anoniem. Het ging namelijk om een (voor velen) nieuwe spiritualiteit die indruiste tegen de gevestigde religieuze orde, en dat ook nog als jongere, vrouw en ‘geen brahman’ zijnde. Daar kreeg ik veel kritiek op, boze reacties en zelfs dreigmails. Daardoor voelde ik me een verboden vrouw. Later waren mensen erachter gekomen wie ik was en waar ik woonde, waardoor de bedreigingen enger werden. Toen werd dat gevoel van verboden zijn alleen maar sterker.

Ik ben jarenlang op diverse manieren bedreigd, door het slijk gehaald en lastiggevallen. In mijn diepste dal werd ik bijna dagelijks achtervolgd, werden mijn autobanden steeds lek geprikt en kreeg ik stenen met dreigbrieven tegen mijn huis. Daardoor heb ik jarenlang in angst geleefd. Toch was ik vastberaden om mijn missie door te zetten; ik was ervan overtuigd dat dharma mij verder zou helpen om mijn droom waar te maken. Voor de buitenwereld was ik sterk, maar van binnen voelde ik mijn wereld en mezelf in elkaar storten. Ik kreeg symptomen van depressie en heb er zelfs vaker aan gedacht om aan alles een einde te maken, en daarmee bedoel ik mijn hele leven.

Het verboden zijn heeft mij diep geraakt en behoorlijk gevormd. Ik kon niet volledig mezelf zijn en voelde me een soort buitenbeentje. Dat beïnvloedde ook de manier waarop ik over mezelf dacht. Ook al wist ik heel goed hoe sterk en onafhankelijk ik was; diep van binnen was er toch een twijfel of ik niet inderdaad vreemd was, of minderwaardig. Ook voelde ik me er ontzettend eenzaam door. Uit verdediging kon ik me soms hard en vrijmoedig opstellen, maar van binnen was er altijd de pijn om afgewezen te worden. Dus aan de ene kant volgde ik de moralen van mijn omgeving en aan de andere kant beleefde ik stiekem een heel ander levenspad, dat ik anoniem (later dus ‘ontmaskerd’ en daarna openlijk) deelde via een website.

Inmiddels ben ik al jaren steeds meer afstand aan het doen van mijn ‘verboden zijn’ en sta ik mezelf toe om mezelf te openen, meer te leven, mijn hart te volgen en de dingen te doen die mij gelukkig maken. Ik ben naar buiten getreden, heb op verschillende platforms voor grote groepen mensen gesproken, workshops & cursussen gegeven, mijn volledige naam bekend gemaakt en zelfs mijn gezicht meerdere malen op televisie laten zien. Er zijn zelfs regelmatig mensen die mij benaderen omdat zij met bepaalde zaken zitten en erop vertrouwen dat ik hen kan helpen, hetzij met een luisterend oor, persoonlijk advies, bemoedigende woorden of zelfs een coachtraject.

Mijn angsten, oordelen en verwarring zijn nu langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Dagelijks werk ik hard aan mijn persoonlijke ontwikkeling, om in mijn eigen kracht te staan en voluit te leven. De basis is nu gelegd en ik sta voor een nieuwe fase van mijn leven. Het nemen van de volgende stap is spannend, want het is onbekend terrein en ik ben vrij voorzichtig ingesteld; ik neem niet zomaar risico’s. Tegelijkertijd weet ik dat ik het aankan en dat het me alleen maar goeds kan brengen. Ik heb nu zoveel ervaringen opgedaan in mijn leven, dat ik nu niets meer te verliezen heb. Wat er ook komen zal; ik weet dat ik het aankan en het is doodzonde om nu te stoppen.

13 jaar lang heb ik het gedaan en het heeft me zoveel prachtigs gebracht. Ik voel me nu steeds minder een verboden vrouw en ik leer eindelijk voluit te leven. Zo is mijn ‘kindje’ ook gevoed en gegroeid. Yup, HindoeDharma.nl bestaat 13 jaar…..

(woorden geïnspireerd door het boek “De verboden vrouw spreekt”)

11 antwoorden
 1. Soenita B. zegt:

  Hey Ranjita,
  Vind knap dat je de moed niet hebt opgegeven en ben blijven “doorvechten” voor Dharma. Ik herken veel van mijn strijd in jouw ervaringen. Je staat er niet alleen voor. Met Onze Lieve Heer achter je, zal je deze strijd winnen. God bless you.
  Groetjes, Soenita

  Beantwoorden
 2. Maya Doerga zegt:

  Namaskar Ranjeeta,
  gefeliciteerd! Ik heb enorm veel aan jouw inzichten en informatieverstrekking. Toen de site even in onderhoud was heb ik dat ook echt gemist.

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Namaskar Maya, dank je wel. Wat leuk om te lezen! Het is even druk met de personal coachings en privélessen, maar ik hoop de website snel weer compleet te maken.

 3. Dhr.Pt.Jagdew zegt:

  Geachte mevrouw Ranjita-devi-ji,

  Van harte gefeliciteerd met het 13 jarige bestaan van uw website.
  Wanneer is het feestje ?

  Met Vriendelijke Groet,

  Dhr.Pt.Jagdew
  (Personal trainer)

  Beantwoorden
 4. Dhr.Pt.Jagdew zegt:

  Geachte mevrouw Ranjita-devi-ji,

  ok dat is goed.
  Wanneer hindoe dharma 15 jaar bestaat dan verwacht ik wel een groot feest.
  Er valt dan wat te vieren.(Wij als hindoestaanse gemeenschap hebben er recht op)

  Met Vriendelijke groet,

  Dhr.Pt.Jagdew
  (Personal Trainer)

  Beantwoorden
 5. Dhr.Pt.Jagdew zegt:

  Geachte mevrouw Ranjita-devi-ji,

  We zullen er naar uitkijken om het te gaan vieren.

  Met Vriendelijke groet,

  Dhr.Pt.Jagdew
  (Personal Trainer)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *