Veel jongeren hebben moeite met het verrichten van rituelen. Zij denken vaak al snel aan de baat die zij hierbij hebben. Dit is ook niet gek. Het Goddelijke is immers iets wat zelfs vele hindoewijzen niet hebben kunnen bevatten. Wat zijn wij simpele mensen in kalyug dan nog?

Het is op zich niet moeilijk om te beseffen dat er ‘iets’ is dat dit hele universum heeft veroorzaakt en waardoor dit universum in stand blijft; moeilijk is het wanneer verschillende mensen dit ‘iets’ een naam geven. De wetenschap komt met allerlei theorieën, evenals de verschillende religies. De een noemt de oorzaak van het heelal de oerknal, een ander noemt het God, een ander noemt het Jahwe, Allah of Bhagavaan. Het is verwarrend om zoveel theorieën te hebben en daarom zetten veel mensen zich af van religies.

“Waar dient het toe?”, een vraag waar we regelmatig mee bezig zijn in ons leven. Bij elke activiteit denken we aan de vraag of dit ons kan helpen om tot een bepaald doel te komen. “Ik wil werken. Zal het helpen om de huur van mijn woning te kunnen betalen en de studie van mijn kinderen te betalen?” Op dezelfde manier denken velen wanneer het aankomt op Godsverering. “Wat kan God mij geven wat ik nodig heb? Geeft God ons eten? Zorgt Hij ervoor dat ik nieuwe kleding heb en een dak boven mijn hoofd?”

We zijn zo erg bezig met de materie om ons heen, dat we ons niet beseffen dat er nog iets achter deze materie zal zitten waardoor we in staat zijn te leven. De wereld is een mysterie dat we niet kunnen oplossen, maar het voelt zo fijn wanneer je gelooft dat er iemand is die ons de kracht en mogelijkheden geeft om te leven en te handelen. Het is fijn om handboeken te hebben wanneer we de weg kwijt zijn. Het is fijn om te geloven dat er iemand is die onze hand zal vastpakken en ons de weg zal wijzen als we er één keer vanuit ons hart naar vragen.

Zo zien we dat religies bijdragen aan onze zingeving in het leven. Door de waarden van het universum te manifesteren en centraal te stellen in ons leven, kunnen we onze wensen voorleggen aan de veroorzaker van dit mysterieuze heelal, ongeacht hoe we deze persoon noemen. Ook krijgen we op deze manier de mogelijkheid om deze mysterieuze schepper te bedanken voor de enorme kracht waarmee deze het heelal – en dus ook de wezens die hierin leven – in stand houdt.

Het mooie van het Hindoeïsme is dat we niet per se rituelen of gebeden hoeven te verrichten om God te vereren. God is immers aanwezig in de diepste kern van ieder individu. Als we de wereld om ons heen dienen, dan dienen we dus ook de mysterieuze energie achter deze wereld. Wat zou het mooi zijn als we die energie in alles om ons heen ervaren. Zou de wereld dan niet veel mooier zijn?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *