Een tijdje geleden ben ik geïnterviewd door Natasja van der Wal, studente Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op basis van het interview schreef zij dit mooie artikel.

Ruim zeven jaar geleden richtte ze haar website HindoeDharma.nl op om zo al haar verzamelde informatie over het hindoeïsme te kunnen delen met de rest van de wereld. Ranjita is naar eigen zeggen nooit uitgeleerd over haar geloof. Het hindoeïsme steunt haar in de zoektocht naar een spiritueel en zinvol leven, maar geeft haar ook kracht in tijden dat het even tegenzit.

Ranjita noemt zichzelf een Hindoestaanse Hindoe met Surinaamse ouders, grootouders en overgrootouders en Indiase voorouders. Hoewel ze zelf is geboren en opgegroeid in Nederland heeft ze zich nooit verbonden gevoeld met de westerse cultuur. “Ik zat altijd klem tussen verschillende werelden, dus ik moest op zoek naar mijn eigen identiteit. Ik had zoveel onbeantwoorde vragen over mijn geloof dat ik besloot me volledig te verdiepen in het hindoeïsme. Toen wist ik het zeker, ik ben honderd procent Hindoe.” Ranjita besloot al haar kennis over het geloof te delen op haar website. “Het hindoeïsme is zo complex dat zelfs Hindoes vaak niet weten wat waar is en wat niet. Ik heb een poging gedaan om het geloof zo overzichtelijk mogelijk uit te leggen aan iedereen die daar geïnteresseerd in is”.

Ranjita ziet het hindoeïsme niet als een geloof, maar als een leefwijze. “Een religie is vaak opgelegd van buitenaf (regels, tradities etc.), maar een leefwijze ontwikkel je zelf en komt van binnenuit”. Zo houdt Ranjita zich bijvoorbeeld niet aan rituelen, maar is ze wel veganistisch en probeert ze zo bewust mogelijk te leven en te liefhebben.

“Het Hindoeïsme is voor mij geen geloof maar een leefwijze.”

Wanneer Ranjita gevraagd wordt één God uit het hindoeïsme te kiezen waar ze zich het meest meer verbonden voelt, hoeft ze niet lang na te denken. “Dat is van kleins af aan altijd al Durga geweest”. De God Durga wordt afgebeeld als een vrouw met acht armen, rijdend op een tijger. Zij  is de oerbron van energie en staat voor kracht, strijd en bescherming. Dat is ook precies wat Ranjita in deze God aanspreekt. “Durga is eigenlijk alle vrouwelijke Godgedaantes in één vorm. Een krachtige vrouw die zich verzet tegen wanpraktijken of oneerlijke machtsposities. Dat is wat ik ook probeer te zijn.” Zo is volgens Ranjita het huidige kastenstelsel een discriminerend systeem en helemaal niet gebaseerd op de traditionele hindoegeschriften. In de oude geschriften worden kasten namelijk niet ingedeeld op hiërarchieën, maar op het aard en het karakter van een persoon. Dit is slechts één van de vele voorbeelden waar Ranjita zich hard voor maakt. “Wanneer ik strijd moet leveren merk ik dat ik kracht kan halen uit Durga. Het is zo’n sterke vrouw, zelfs de hoogste goddelijke gedaantes kijken tegen haar op, dat bewonder ik in haar”.

Daar waar Durga kracht levert aan Ranjita, is het de God Shiva die de rust brengt in haar leven. “De laatste jaren ben ik rustiger geworden en me wat meer gaan richten op spiritualiteit en meditatie. Ik merk dat ik me daardoor steeds meer aangetrokken voel tot Shiva”. Op afbeeldingen draagt Shiva een slang om zijn nek terwijl zijn ogen half zijn gesloten. Deze God staat dan ook voor rust, kalmte en een zacht innerlijk. Ranjita verteld waarom Shiva bijna naakt op de afbeelding is te zien. “Hij is schaargekleed, maar zijn lichaam is bedekt met as. De as symboliseert de innerlijke schoonheid. Zijn lichaam mag dan misschien wel vuil zijn, maar daar wordt zijn innerlijk niet door beïnvloedt”. Volgens Ranjita kunnen we in Nederland veel van deze God leren. “Er wordt hier teveel gekeken naar het uiterlijk vertoon. We doen wel alsof we heel tolerant zijn, maar racisme speelt nog steeds een grote rol. Een belangrijke les uit het hindoeïsme is dat we iedereen moeten insluiten. De wereld is één familie.”

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *