Dagelijks ben ik op zoek naar manieren om bewuster te leven. Bewuster te zijn van mijn eigen gedachten, gevoelens, emoties, woorden en daden, en wat voor impact deze hebben op de wereld om mij heen. Continu houdt de vraag mij bezig hoe ik mezelf zó kan ontwikkelen, dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan de wereld om mij heen.

Hier ben ik sinds vijf jaar zeer intensief mee bezig. Sinds vijf jaar verricht ik zelden godsdienstige rituelen meer en focus ik mij op het hindoeïsme als bewuste leefwijze en proces van bewustzijn. De ashtanga yoga (het achtvoudige pad van verbinding) is hierbij mijn leidraad. Ik probeer de yama en niyama (morele en disciplinaire gedragsregels) zo goed mogelijk in mijn leven te integreren en beoefen daarnaast ook dagelijks meditatie en pranayama (ademhalingstechnieken om de spirituele energie te kanaliseren).

In mijn proces heb ik een paar vormen van ascese die ik beoefen. Zo houd ik soms een 9-daagse mauna vrata (periode waarin ik stil ben en alleen maar mediteer, eet, drink en slaap), onderga ik regelmatig spirituele en lichamelijke reinigingskuren en maak ik spirituele reizen in India. Bij spiritualiteit denken veel mensen al snel aan zweverige rituelen met edelstenen, pendels, reiki en dergelijke. Voor mij persoonlijk uit spiritualiteit zich echter meer in het terugvinden van de basis en essentie van het leven en mijn eigen bestaan.

Voor mij werkt het goed om vele kilometers te wandelen, volop in de natuur te zijn en voornamelijk trektochten te maken in afgelegen gebieden in de pure natuur. Vandaar ook dat India mij zo geliefd is, want daar zijn veel afgelegen gebieden waar je helemaal weg kunt zijn van alle materiële invloeden en intens tot jezelf kunt komen. Wat ik daar voornamelijk doe, is trektochten maken, mediteren, reflecteren en bezinnen. Dat is een diep innerlijk proces, want als je weg bent van ‘alles en iedereen’ gaan ineens allerlei gedachten, gevoelens, emoties en herinneringen opspelen die je in het dagelijkse leven (onbewust) wegstopt of onderdrukt.

Je onderbewustzijn gaat als het ware open en dat levert veel (zelf)inzichten op waarmee je je voordeel kunt doen. Mijn spirituele reizen in India brengen mij heel diep in mezelf, brengen veel veranderingen in mij teweeg en daarmee ook in de manier waarop ik in het leven sta en omga met de wereld om mij heen. Elke keer als ik terug ben, moet ik een lange tijd flink bijkomen om weer te aarden in deze totaal andere wereld, een wereld die eigenlijk haaks staat op de wereld waarin ik het liefst leef. In de afgelegen gebieden van India voel ik me erg verbonden met de natuur, mezelf en het goddelijke en in ‘de bewoonde wereld’ staat er teveel tussenin om die verbondenheid sterk vast te blijven houden.

Het is een flinke uitdaging, maar ik ga deze graag aan. Ik wil niet langer consumptief leven, materialistische normen nastreven en mezelf laten leiden door prestatie. Daarom heb ik ervoor gekozen om ook in Nederland zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven en al het nodige in werking te stellen om de ruis tussen mij, mezelf, de natuur en het goddelijke zoveel mogelijk te verminderen. Dat doe ik door een bewuste manier van leven, waarin de focus ligt op mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn spirituele proces. Ik heb voor mezelf bepaalde waarden gedefinieerd waarop ik regelmatig reflecteer aan de hand van een bullet journal, een soort creatief dagboek waarin ik mijn proces bijhoud.

Ik reflecteer op mijn dagelijkse routine, relaties, werk, aankopen, uitgaven, de manier waarop ik op dingen reageer, de manier waarop ik mijn tijd besteed, mijn bijdrage aan de wereld… Ik probeer elke week iets nieuws, praat elke week met een onbekende, wandel elke week, probeer altijd de waarheid te vertellen, mediteer dagelijks minstens twee keer 40 minuten in combinatie met pranayama, beweeg elke dag (hardlopen, 7-minute work-out en asana’s), zorg goed voor mijn lichaam met de juiste voeding en haar- en huidverzorging…

Ik daag mezelf continu uit, probeer altijd dankbaar te zijn, me altijd in te leven in anderen en compassie te hebben. Daarbij is focus voor mij erg belangrijk. Ik heb wat dat betreft erg veel discipline. Voor de dingen die ik ècht belangrijk vind, plan ik altijd tijd in; de rest komt daarna en plan ik eromheen. Ik werk aan mijn angsten door mezelf er steeds weer mee te confronteren en mezelf erin te trainen met die angsten om te gaan. Dat is natuurlijk niet allemaal in één dag gegaan. Ik hanteer vooral een groeimentaliteit en het heeft een zeer actieve 5 jaar geduurd voordat ik op dit punt ben gekomen.

Verder is duurzaamheid voor mij een belangrijk uitgangspunt.

Voedsel

Ik ben bewust van wat ik eet: ik eet en drink alleen veganistisch. Dat betekent dat ik geen vis, vlees, eieren, zuivel, honing en andere dierlijke producten of ingrediënten gebruik of producten die op dieren zijn getest, of het nu om voedsel of non-food gaat. Thuis eet ik ook zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. De groente en fruit die ik thuis gebruik, zijn vers en biologisch. Ook eet en drink ik alleen voedsel dat bij mijn ayurvedische dieet en (waar mogelijk) bij het seizoen past. Ik ben hier overigens niet heel strikt in: zo heel af en toe haal ik een veganistische pizza bij New York Pizza of Domino’s, een patatje bij de kwalitaria om de hoek of een veganistisch belegd broodje bij Veggie4U. Buiten de deur (bij familie, vrienden en uitjes) houd ik het op puur veganistisch en houd ik geen rekening met mijn ayurvedische dieet en het ‘bewerkt-onbewerkt’-verhaal, om mijn leefstijl ook mogelijk te houden op sociaal gebied.

Energieverbruik

Daarnaast let ik erg bewust op mijn energieverbruik. Ik verbruik zo min mogelijk gas en elektriciteit. Dit doe ik bijvoorbeeld door zuinige apparaten te gebruiken (ledverlichting en minimaal energielabel A+), eenvoudig te koken, mijn verwarming laag te zetten (warme truien doen wonderen) en geen onnodige elektrische apparaten in huis te hebben. Ik heb bijvoorbeeld geen koelkast, vriezer of stofzuiger. In mijn hele woning ligt laminaat, dus een bezem en dweil werken prima en mijn vloerkleed reinig ik met een natte theedoek en strijkijzer (stoomreinigen). Ik zet apparaten helemaal uit als ik ze niet gebruik (dus niet op standby, maar echt uit), was mijn kleding zoveel mogelijk met de hand en draai alleen volle wassen in de wasmachine (bijvoorbeeld beddengoed). Ik gebruik zoveel mogelijk daglicht en als ik in een bepaalde ruimte niet ben, is het licht daar gewoon uit.

Water- en brandstofgebruik

Ook op watergebruik ben ik erg zuinig. Ik gebruik alleen zoveel water als nodig is en douche bijvoorbeeld maximaal 5 minuten per dag; efficiëntie is het sleutelwoord. Qua drinkwater gebruik ik geen water uit flessen, maar gefilterd kraanwater. Hiervoor heb ik een waterfilter. Verder koop ik alleen kleding als ik het ècht nodig heb en dan is het ook van gerecycled katoen of tweedehands. Voor het produceren van kleding is immers veel water nodig en ook brandstof, voor alle transport die daarbij komt kijken. Hoe minder water- en brandstofgebruik, hoe beter voor het milieu. Ik gebruik de auto dan ook alleen voor langere afstanden en voor korte afstanden (tot 10 km) wandel ik of pak ik de fiets. Oke, mijn vliegreizen naar India zijn natuurlijk niet zo milieuvriendelijk, maar zelfs dan nog veroorzaak ik met mijn leefstijl minder CO2-uitstoot dan de gemiddelde Nederlander.

Recycling en minimalisme

Al het afval dat ik kan recyclen, recycle ik. Papier, plastic, glas e.d. scheid ik in een recyclecontainer en ik gebruik zo min mogelijk producten met verpakkingsmateriaal. Bulk inkopen helpt daarbij en vooral plastic vermijd ik zoveel mogelijk. Mijn administratie doe ik digitaal en bijna alle post ontvang ik ook alleen digitaal. Ik gebruik zeer weinig papier, weiger altijd de kassabon bij het boodschappen doen en heb een nee/nee-sticker op mijn brievenbus zodat ik geen folders en andere reclame ontvang. Daarnaast koop ik geen overbodige spullen*, zelden nieuwe spullen en ruim ik continu spullen op die ik niet meer nodig heb en geef ik deze aan iemand die ze goed kan gebruiken.

*Ik maak bijvoorbeeld ook bepaalde cosmetica zelf (zoals kajal, tandpasta en face wash) en gebruik veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waarin ik ingrediënten gebruik die ik voor verschillende doeleinden kan gebruiken. Zeep en shampoo gebruik ik bijvoorbeeld ook zo min mogelijk en in plaats van crème en lipbalsem gebruik ik kokosolie.

Kortom: back to basics

Op deze manieren probeer ik zo ‘back to basics’ en natuurlijk mogelijk te leven, wat mij helpt mijn leven te ontdoen van alle onnodige ballast en veel ruimte creëert voor bezinning, spiritualiteit en een ‘down to earth’ leven waarin ik ook vooral plezier kan beleven. Door bewust en minimalistisch te leven, bespaar ik ook financieel veel en hoef ik minder te werken om rond te kunnen komen. Dat geeft nog meer ruimte om van het leven te genieten en zorgen zoveel mogelijk te beperken.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *