De laatste tijd hoor en lees ik steeds vaker over situaties die me herinneren aan vervelende ervaringen uit het verleden. Deze vervelende ervaringen lopen erg uiteen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: Het subject was altijd een familielid, vriend(in) of kennis. Door nare ervaringen hebben zij uiteindelijk uit schaamte en wanhoop een einde hebben gemaakt aan hun leven.

Laatst kreeg ik via de site een e-mail over een meisje. Ik heb toestemming om haar voornaam te gebruiken en haar verhaal kort te vertellen. Ze heet Manisha en haar bijnaam is Misha. Ze is smoorverliefd op een jongen. Zijn vader is Indiaas en zijn moeder Surinaams-Hindoestaans. Ondanks haar verliefdheid heeft ze soms haar angsten, want de jongen eist veel van haar. Hoe dit verhaal verder is, kan ik niet vertellen. En hoe het zal aflopen, weet ik niet. Maar haar verhaal doet me denken aan het verhaal van een kennis met exact dezelfde naam en dezelfde soort situatie. Haar verhaal is aangrijpend en ik zal het je vertellen.

Misha was 15 jaar toen ze haar vriend leerde kennen. Het was een 19-jarige Indiër die ze buiten haar school had leren kennen. Zijn ouders kwamen oorspronkelijk uit Punjab, maar zijn later naar Delhi verhuisd, waar hij was geboren. Hij zei dat hij sinds zijn twaalfde in Nederland woont en daarvoor een paar jaar in Parijs heeft gewoond. Familie in Nederland had hij nauwelijks. Zijn vader was een paar jaar geleden overleden en zijn moeder was depressief en alcoholverslaafd. Hij had alleen een tante (mausi) met wie hij nog goed contact had. De rest van zijn familie woonde in India. De jongen hield veel van Misha. Hij kwam bijna dagelijks bij haar aan de deur met bloemen en dure cadeaus, zoals gouden sieraden en dure parfums. Ze zagen er zo lief uit samen, echt een knus stelletje dat tot over de oren verliefd was. Toch had ik er een naar gevoel over. En dat gevoel werd steeds meer bevestigd.

De verliefdheid van Misha was mooi om te zien, maar het veranderde haar. Ze begon al snel haar vrienden en studie te verwaarlozen. Na enkele weken werd mijn gevoel alleen maar bevestigd. Ondanks dat de jongen beweerde sinds zijn zestiende in Nederland te wonen, had hij geen Nederlands identiteitsbewijs. Hij beweerde een MBO-managersfunctie te hebben bij een klein bedrijfje, maar dat bleek ook al niet waar. Zijn rijbewijs was Indiaas. Hij bleek zelfs getrouwd te zijn en een vrouw en kind te hebben in India waar eerder niemand wat van af wist. Hij had zijn identiteit goed verborgen gehouden, maar via Google kwam ik in contact met een gedupeerde van hem, een 14-jarig slachtoffer dat beweerde verkracht te zijn geweest door de jongen. Zij vertelde eigenaardige verhalen over de jongen en had zelfs bewijs, zoals een DNA-rapport waar zijn naam op stond.

Ik raakte erg in paniek en vooral bezorgd om Misha. Ze ging haast dagelijks om met de jongen en was verblind door haar verliefdheid. Zelfs toen de jongen een mes tegen haar keel hield, bleef ze nog geloven in zijn zogenaamde goedheid. Hij sprak haar schuldgevoelens aan zodat ze alles voor hem liet. Haar neven en nichten met wie ze het zo goed kon vinden, haar vrienden en vriendinnen, haar moeder en zusje, en zelfs haar studie! Niemand kon tot haar doordringen. Zelfs het DNA-rapport bestempelde ze als vals. Op een gegeven moment was alleen de jongen goed. Hij bleef haar schuldgevoelens aanpraten en dreigen met zelfmoord als zij hem zou verlaten en terug zou gaan naar haar familie. Ze was zo verliefd, dat ze bij hem bleef. Zelfs toen hij haar zodanig had geslagen dat ze naar de EHBO moest, bleef ze bij hem en van hem houden, ondanks de vele pogingen van haar dierbaren die haar terug probeerden te halen.

De jongen heeft haar zover gekregen dat ze met hem naar bed ging. Hij heeft dit gefilmd en op internet gezet. Toch zag ze nog steeds niet in wat voor walgelijke intenties deze jongeman had. Hij hing fabeltjes op dat zijn vrienden dit hadden gedaan omdat hij hen een hoop geld verschuldigd zou zijn. Met zijn zielige verhaaltjes heeft de jongen haar uiteindelijk zelfs zover gekregen om met twee van zijn vrienden naar bed te gaan. Ook dit werd gefilmd en over het internet verkocht. Na tijdens de laatste partij op gruwelijke wijze te zijn verkracht door vijf vrienden van haar pooier begon de kerel haar als stuk vuil te behandelen en langzaam maar zeker kwam zijn waarheid naar boven. Hij bleek een vrouwenhandelaar te zijn uit India en hier jonge meisjes te ronselen om daar de prostitutie in te gaan voor een illegale blue-filmindustrie. Eindelijk besefte Misha dat hij een verkeerde jongen was, maar het was al te laat. Haar imago was beschadigd doordat de jongen één van de filmpjes naar haar school had gestuurd.

Die Misha die ooit een levendige meid was, was nu veranderd in een levenloos lichaam. Ze durfde niet meer naar buiten en sloot zich op in haar kamer. Haar moeder besloot haar mee te nemen op vakantie, samen met een psycholoog uit de familie, zodat Misha even weg kon zijn van de omgeving en het verleden kon verwerken. Maar het verleden bleef haar mentaal achtervolgen en na een week sneed ze haar pols door. Op een blaadje dat ze vast had, stond: “Je bent een appel hoog aan de boom, geen appelsap. Laat je dus ook niet opdrinken door zelf te vergaan. Gebruik je verstand en laat hem klimmen tot jouw plukken aan.” Een stukje van een brief die haar neef haar had gegeven als poging om haar terug te halen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *