Sinds een paar jaar verblijf ik voornamelijk in India om te werken aan mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Zoals velen van jullie weten, heb ik in 2018 mijn vaste baan opgezegd om mijn leven aan de Hindoe Dharma te wijden. Daar hoort een omscholingsproces bij, dat voor mij gepaard gaat met diepe sadhana (ascese) en het dagelijks praktiseren van geavanceerde spirituele oefeningen.

Dat houdt onder andere in dat ik een nomadisch leven leid, waarin ik door India reis om op zoek te gaan naar de meest waardevolle lessen als het gaat om het hindoeïsme, dharma, ascese, spirituele beoefeningen en het leven in het algemeen. Tussendoor verblijf ik steeds langere tijd (meestal minimaal 1 maand) op dezelfde plek om me te richten op één of enkele specifieke onderwerpen en/of spirituele technieken. Hierbij zoek ik vooral de verdieping op en evalueer ik mijn ervaringen met de hulp van mijn leraren en medestudenten.

Samen onderzoeken we onder andere ook hoe we alles wat we leren kunnen toepassen in een moderne wereld waarin we overprikkeld raken en we constant “on-the-go” zijn. Gezondheidsproblemen, overspanning en burn-outs nemen steeds verder toe. Zelf heb ik ook 3 keer in mijn leven een burn-out gehad, terwijl ik pas 30 ben. De laatste keer was in 2019. Ik ben toen meerdere maren ingestort en dat was voor mij de aanleiding om mijn leven totaal om te gooien en op zoek te gaan naar bruikbare tools om mijn leven te verrijken en me te laten drijven door mijn passie en de dingen die ik écht belangrijk vind, in plaats van door een werkgever die mij continue onder druk zet om zijn eigen ondernemersdoelen te behalen.

In een wereld waarin we constant “on-the-go” zijn en overprikkeld raken door werkdruk, verschillende (familie)verantwoordelijkheden, de dalende economie en de veranderende maatschappij, voel ik dat het belangrijk is om bruikbare tools te hebben om terug te keren naar onszelf en zoveel mogelijk een leven te leven waarin we dichtbij onszelf kunnen blijven. Dit nieuwe fundament ben ik nu voor mezelf aan het bouwen.

Sinds ik deze intensieve spirituele reis ben gestart, merk ik dat ik steeds meer naar binnen keer, veel stilte opzoek en weinig meer naar buiten treed. Ik post bijvoorbeeld weinig op social media en vergeet soms mijn netwerk in te lichten of contact op te nemen met familie en vrienden. Tijdens sadhana doen we immers afstand van alle electronica en uiterlijke impulsen. De laatste tijd heb ik ook mijn profielfoto van social media verwijderd, omdat het gewoon even voelde dat ik daar behoefte aan had. Daardoor krijg ik de laatste tijd veel berichten van mensen die zich zorgen om mij maken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. (Vandaar dit lange bericht)

Het gaat goed met me. Ik ben nog steeds actief met HindoeDharma.nl. Achter de schermen ben ik me dus aan het omscholen en bezig met diepe sadhana, om mijn leven opnieuw te ontwerpen en in te richten. Mijn nieuwe leefwijze is voor mij erg intensief. Dagelijks ben ik van 04:00 tot 22:00 uur (Indiase tijd) bezig met allerlei praktische toepassingen van het hindoeïsme, op een dieper niveau. Tussendoor werk ik aan HindoeDharma.nl, om mensen op weg te helpen in hun zoektocht naar antwoorden rondom het hindoeïsme en dharma, en uiteraard door online (privé)lessen en astrologische consulten te geven en mensen te coachen & begeleiden in hun persoonlijke of spirituele proces. Door mijn intensieve schema ben ik in staat om slechts 2 uur per dag aan HindoeDharma.nl te werken, dus 14 uur per week. Daardoor kan het soms even duren voordat je reactie van mij ontvangt.

Weet dat je mij desondanks gerust altijd een bericht kunt sturen via e-mail of WhatsApp. Ik zal zeker antwoord geven, al kan dat soms dus enkele dagen duren. Voor telefonische gesprekken heb ik meestal beperkt tijd, dus bel liever alleen als het echt nodig is, en houd het zo kort mogelijk. Via mijn Instagram-account (@shewillriseagain) plaats ik soms een story met een mini-update en af en toe een foto met een blog over mijn ervaring tussendoor. Als ik terug ben in Nederland zal ik tijd maken om meer beschikbaar en actief te kunnen zijn. Dan kan ik ook wat meer vertellen over mijn ervaringen, motivatie etc. Uit de berichten die ik ontvang, merk ik dat velen erg nieuwsgierig zijn naar wat ik precies doe. Uiteraard zal ik, zoals jullie dat van mij gewend zijn, mijn kennis en ervaringen met jullie delen. Dat zal ik doen wanneer ik het gevoel heb dat ik daar klaar voor ben en de tijd daar rijp voor is.

(Ondertussen heb ik in de ashram waar ik nu verblijf vrienden gemaakt met een kitten die door haar moeder wordt verstoten en dagelijks om onwijs veel liefde & aandacht vraagt. Ik maak bijna geen foto’s, maar hier heb ik toevallig wel een foto van. Een klein kijkje in één van mijn oxytocine-momentjes 🙂 )

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *