Vandaag is het Ganesha Chaturthi, de verschijningsdag van de goddelijke gedaante die een nieuw begin en verwijdering van obstakels representeert. Veel mensen maken vandaag dan ook een nieuwe start. Sommigen in hun relatie, sommigen in hun werk, sommigen met familiebanden, sommigen in vriendschappen.

Het besluit om een nieuw begin te maken komt vaak voort uit spijt. Spijt omdat je bepaalde keuzes wel of niet hebt gemaakt, of omdat je verkeerde keuzes hebt gemaakt en daardoor wellicht anderen of jezelf pijn hebt gedaan. Wat de reden ook mag zijn, veel mensen zeggen dat als je besluit een nieuw begin te maken, daar dan een schone lei bij hoort. Maar je kunt nooit van de ene op de andere dag alles vergeten en opnieuw beginnen. Er moeten dingen worden uitgepraat, gedachten en gevoelens moeten een plaats krijgen en oude pijn en wrok moeten worden losgelaten. Daar gaat tijd overheen.

Reflecteren, accepteren en loslaten. Het zijn drie woorden die zo simpel klinken, maar in de praktijk zo ontzettend moeilijk zijn. Hoe laat je zomaar los dat iemand je gekwetst heeft? Hoe maak je zomaar een nieuwe start met de persoon die jouw vertrouwen heeft geschaad? Bang om weer gekwetst te worden, verhard je jezelf. Je bouwt een muur om je heen, zodat je niet weer gekwetst wordt. Voortaan denk je wel tien keer na voordat je iemand in je hart toelaat. Ondertussen is de deur voor diegene altijd dicht, hoeveel spijt diegene er ook van heeft en hoe hard hij ook zijn best doet. En nu kwets jij iemand…

Een schone lei beginnen blijft altijd moeilijk. Het verleden blijft altijd invloed hebben op wie je bent en hoe je in het leven staat. Het enige wat je kunt doen, is reflecteren, leren van je fouten, accepteren en loslaten, zodat je je hart weer kunt openstellen, zodat je weer kunt zijn en ervaren, kunt liefhebben en genieten van het leven. Waarom zou je alle mooie dingen in het leven mis moeten lopen omdat één of enkele personen je hebben gekwetst? Het klinkt makkelijk en het doen is zo moeilijk. Kun je de knop zomaar omzetten? Een schone lei, kan dat?

2 antwoorden
 1. Shonali zegt:

  Een schone lei, kan dat?
  Een vraag die je naar mijn mening niet met een simpele ja of nee kan beantwoorden. Enige relativering is op zijn plaats. Je zou echt naar geval tot geval moeten kijken en dan vaststellen of het mogelijk is te beginnen met een schone lei.

  Stel A heeft een relatie gehad met B, om de een of andere reden zijn ze uit elkaar, en A ontmoet C, vind hem of haar leuk en wil een relatie met diegene beginnen, dan vind ik, dat A wel met een schone lei moet beginnen, echt een punt zetten achter het verleden met A, en zijn/haar frustraties, verdriet, en andere toestanden die hij/zijn gehad heeft, (maar ook de leuke dingen natuurlijk) in het verleden, daarmee niet C op te zadelen, want C heeft recht op een schoon, eerlijk en goed begin.

  Ander geval bijvoorbeeld, als A en B echt de allerbeste vriendinnen zijn, en om de een of andere reden ontstaat een breuk in deze relatie, bijv. het vertrouwen van de een wordt geschaad, er worden lelijke dingen tegen elkaar gezegd, en na een tijdje ontdekken ze dat het allemaal een vergissing was. Ja, dan kun je sorry zeggen en opnieuw beste vriendinnen worden, maar naar mijn mening blijft er voor altijd een barst in deze relatie en kun je niet echt met een schone lei weer beginnen.

  Zie ook het volgende:
  Er was eens een jongen die altijd boos werd. Op een dag gaf zijn vader hem een tas vol met spijkers, en zei: Mijn zoon, ik wil dat je elke keer als je boos wordt en je geduld dreigt te verliezen, dat je een spijker in het hek slaat.

  De zoon begon het advies van zijn vader op te volgen. Op de eerste dag heeft hij 37 spijkers in het hek geslagen, maar met een hamer de spijkers in het hek slaan is niet gemakkelijk. Dus hij probeerde, elke keer als hij boos dreigde te worden, zichzelf te beheersen.

  Dagen gingen voorbij, en hij sloeg steeds minder spijkers in het hek. En na weken was hij in staat om zijn woede te beheersen. Hij ging naar zijn vader om hem te vertellen wat hij bereikt heeft. Zijn vader was blij en zei: Nu, mijn zoon, moet je een spijker uit het hek halen elke dag dat je niet boos bent geworden.

  De zoon begon de spijkers uit het hek te halen, elke dag dat hij niet boos werd, totdat er geen spijkers meer overbleven. Weer ging hij naar zijn vader om hem te vertellen wat hij bereikt had.

  Zijn vader nam hem mee naar het hek en zei: Mijn zoon, je hebt het goed gedaan, maar kijk de gaten in het hek. Dit hek zal nooit hetzelfde zijn als eerst. Elke keer als je uit boosheid iets zegt laat je, zoals deze gaten, een litteken achter in de harten van anderen. Je kunt een persoon neersteken met een mes, en het mes er uit halen. Maar hoe vaak je ook sorry zegt, de wond zal er blijven.
  (gehaald uit: http://www.al-ummah.nl)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *