Vaak wordt mij gezegd dat ik heel gelovig ben. Het eerste wat altijd in me opkomt, is: “Gelovig? Ik ben helemaal niet gelovig; ik leef gewoon heel bewust.” Gisterenavond zei iemand het weer tegen me: “Echt gelovig ben jij!” Gelovig zijn, wat betekent dat eigenlijk?

Volgens de Van Dale ben je gelovig als je een godsdienst aanhangt. Voor mij klinkt dit raar, want geloven is voor mij meer “oprecht denken dat iets waar is”. In mijn optiek is iedereen dus wel gelovig; iedereen gelooft wel iets. We geloven van alles wat we waarnemen en wat ons wordt verteld. We geloven dat er zoiets als tijd bestaat, we geloven dat we leven op zuurstof, we geloven dat we organen hebben die ons in leven houden, we geloven dat Nederland al 200 jaar een koninkrijk is… Toch vindt men dat we niet allemaal gelovig zijn, want gelovig zijn moet per se gerelateerd zijn aan een godsdienst. Ik vind dat zo raar.

Maar goed, kennelijk is het nu eenmaal dus zo dat als je veel bezig bent met je religie, je gelovig bent. Prima, ik ben dus heel gelovig. Veel mensen kijken me een beetje scheef aan, alsof gelovig zijn iets abnormaals is: “Jij bent streng vegetarisch, bidt elke dag, hebt een website over het Hindoeïsme waar je veel mee bezig bent, ging 5 jaar lang regelmatig naar de mandir, zette je zelfs jarenlang vrijwillig in voor een mandir, hebt een boek geschreven over overlijdensrituelen…” Als mensen zo praten, krijg ik soms het gevoel dat mensen me als een soort non zien ofzo, iemand die zich in een kamertje opsluit en alleen maar bezig is met religie.

Ik moet daar altijd best om lachen. Natuurlijk is voor mij het Hindoeïsme een essentieel onderdeel van mijn leven. Ik geloof in het Goddelijke dat de gehele schepping doordringt, ik ben streng vegetarisch, ik bid elke dag voor mijn medewezens, leer en deel kennis over het Hindoeïsme; that’s it. Daarnaast werk ik gewoon. Ik heb mijn eigen onderneming, maak websites, ontwerp logo’s, geef bijlessen, begeleid scholieren bij hun huiswerk, heb vrienden en vriendinnen met wie ik regelmatig gezellig afspreek, ga naar Hindoestaanse concerten, kijk films en tv-series… So don’t worry! Als je gelovig bent, kun je nog best een leven hebben.

5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. mim66 schreef:

  … [Trackback]

  […] Here you can find 14777 more Information to that Topic: hindoedharma.nl/blog/gelovig-zijn/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: hindoedharma.nl/blog/gelovig-zijn/ […]

 3. sitecom schreef:

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: hindoedharma.nl/blog/gelovig-zijn/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *