Sommige mensen beweren dat het Goddelijke in hen manifesteert. Zo zijn er mensen die beweren dat goddelijke gedaantes als Shiva, Durga en Hanuman in hen komen. Regelmatig stoor ik mij aan mensen die beweren dat Goddelijke energieën in hen manifesteren.

Vandaag zat ik in mijn mailarchief te neuzen en kwam ik wat mails tegen van mensen die beweren dat goddelijke gedaantes in hen neerdalen. Vorige week werd ik zelfs gebeld door een 19-jarige jongeman die beweerde dat Shiva en Durga in hem manifesteren.

Als ik zulke verhalen lees of hoor, vraag ik me af waar mensen die waanideeën op baseren. Hoe komt men erbij dat onze zeer zuivere goddelijke gedaantes neerdalen in mensenlichamen die vervuild zijn door dierenlijken en bedwelmende middelen als drugs, alcohol en tabak? Bovendien zijn de mensen onderhevig aan de dualiteit van de stoffelijke natuur, waardoor wij veel slechte eigenschappen bezitten. Hoe kunnen onze goddelijke gedaantes zich manifesteren in mensen die gehecht zijn aan materie terwijl onze goddelijke gedaantes verheven zijn aan deze?

Het Goddelijke is zo zuiver, een oceaan van bhakti, de bron van nederigheid en rechtvaardigheid. Hoe kan het dan dat zuivere, bhaktivolle, onbaatzuchtige goddelijke gedaantes neerdalen in lichamen van mensen die bezig zijn met dienstverlening tegen hoge geldbedragen? Hoe kunnen onze wijze goddelijke gedaantes als Shiva en Durga neerdalen in mensen die vol vals ego zitten en reclame maken voor zichzelf dat zij Goddelijke energieën zouden bezitten?

Wanneer het Goddelijke zelfs niet is neergedaald in de zeer wijze en bhaktivolle zeven brahmarishi’s, de zuivere bhakta Prahlaad, de o zo liefdevolle Shabari Mata, de dappere en vrome Paandava’s, Vyaasa Maharaaj en vele andere zuivere persoonlijkheden… Hoe kan het Goddelijke dan neerdalen in mensen die qua persoonlijkheid, leefwijze en bewustzijnsniveau niet eens in de buurt komen bij deze grote wijze en devotionele lieden? Think about it…..

Bekijk ook het filmpje op deze link om te zien hoe mensen anderen kunnen oplichten door zich voor te doen als iemand met Goddelijke energieën in zich.

4 antwoorden
 1. Anoniem zegt:

  Dag Ranjeeta,

  Bovenstaande is jouw mening. Ik ben van mening dat het Goddelijke tot alles in staat is, zeker als het aankomt om dharma te beschermen.

  Zijn/haar energie huist in ons, in elk wezen. Van walvis tot bacterieën. Het is al aanwezig in ons, in ons onzuivere lichaam. De heer Shiva heeft gezegd dat niets voor hem onzuiver is.

  Wat kan het Goddelijke nou niet?

  Natuurlijk zijn er veel oplichters. Maar het gaat me even om het idee of het wel of niet mogelijk is.

  Bedankt dat je mijn mening hebt aangehoord.

  Groeten
  Anoniem.

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Hallo Anoniem, uiteraard is iedereen een atoom van het Goddelijke. In die zin is het Goddelijke ook zeker in ieder mens aanwezig.

   In het artikel bedoel ik volledig Goddelijke energieën. Devi’s en Devata’s, zoals Shiva, Durga en Hanuman. Devi’s en Devata’s zijn nooit neergedaald in bestaande mensen, maar in een eigen gedaante met menselijke eigenschappen, zoals Rama en Krishna. In een lichaam kan ook immers maar één ziel aanwezig zijn.

   Een tijd geleden ben ik in de Bhavishya Puraana ook de leer tegengekomen dat het Goddelijke niet in mensen neerdaalt. Wel kunnen bepaalde energieën van het Goddelijke in mensen aanwezig zijn wanneer tapasya wordt gedaan, maar in kaliyuga is dit niet meer mogelijk, want adharma is teveel toegenomen en ‘wijzen’ zullen zich laten verleiden tot misbruik en andere adharmische activiteiten. We lezen dit ook in de voorspelling van Vyaas Maharaaj over kaliyuga.

   Het artikel is dus niet alleen mijn persoonlijke mening, maar tevens gebaseerd op verzen en verhalen die ik in de geschriften ben tegengekomen over avataars en de reden van het neerdalen van het Goddelijke.

 2. Anoniem zegt:

  Dankje voor de toelichting. Hetgeen wat in de geschriften staat zal ik niet gaan tegenspreken. Maar dat gaat over een avatar. Dat is heel wat anders.

  Ik doel meer op de wonderen wat het Goddelijke kan verrichten. Laten we eerlijk zijn, wij simpele mensen kunnen Zijn kunnen en handelen nimmer beoordelen.

  Ik ben ervan overtuigd dat het Goddelijke en Zijn helpers (rishi’s, engelen, energieën etc.) om de dharma e.d. te beschermen ook vanuit mensen kan handelen.

  Wanneer krachtige demonen dit kunnen, waarom zou een nog machtigere en krachtigere Godheid dit niet kunnen? Nogmaals, ik heb het niet over een Avatar.

  Het Goddelijke kan alles. En wanneer iets echt niet gaat, verzint Hij/Zij wel wat 😉

  Groeten
  Anoniem

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Ik zeg ook zeker niet dat het Goddelijke daar niet toe in staat is. Volgens de geschriften zal dat alleen nooit gebeuren. Het lijkt mij zelf ook zeer onwaarschijnlijk dat een Devi of Devata neerdaalt in iemand die als raakshasa leeft, honderden euro’s vraagt voor zijn/haar diensten, te koop loopt met zijn/haar goddelijke energie e.d. (het type waarover ik het heb in het artikel)

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *