De 29-jarige Janice Aliar is al sinds haar studietijd erg geïnteresseerd in mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking. Dit heeft haar gemotiveerd om zich in te zetten voor ontwikkelingssamenwerking en uiteindelijk heeft ze in 2008 haar eigen stichting gestart.

Janice, je hebt je erg verdiept in de mensenrechten en hebt besloten om je ervoor in te zetten. Wat heeft jou hiertoe gedreven?
Tijdens mijn studie, Internationaal Recht, kreeg ik al veel te maken met mensenrechten. Dat vond ik erg interessant. Vervolgens ben ik de cursus Human Rights gaan volgen in Amerika. Voordat ik op dit gebied aan de slag ging, wilde ik me er goed op oriënteren. Dus besloot ik vrijwilligerswerk te doen. Na het behalen van mijn master ben ik naar India gegaan om te kijken hoe het is om ontwikkelingswerk te doen. Daar werkte ik een half jaar lang als vrijwilliger op een straatkinderenproject in Mumbai. En dat is me heel goed bevallen. Eenmaal terug in Nederland wist ik het helemaal zeker: ik wilde verdergaan in de richting van ontwikkelingswerk. Iets met mensenrechten of ontwikkelingswerk, dat leek me gewoon echt mooi. Eerst heb ik een tijdje in de commerciële wereld gewerkt (bankwezen en advocatuur), maar dat bleek toch niets voor mij te zijn. Ontwikkelingswerk paste gewoon bij mij. Ik wilde een bijdrage leveren aan armoedebestrijding in de wereld. Dus ik ben op zoek gegaan naar een baan in deze richting en kwam uiteindelijk bij Seva Network Foundation terecht. Zo ben ik in deze sector beland.

In 2008 heb je de stichting Sapna Foundation opgericht. Kun je daar wat meer over vertellen?
Sapna Foundation is opgericht om een bijdrage te leveren aan armoedebestrijding in de wereld. Wij zetten ons in om de Millenniumdoelen te realiseren. Daarbij kun je denken aan het uitbannen van extreme armoede en honger, zorgen dat zowel jongens als meisjes naar school kunnen, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en goede medische hulp en voorzieningen. Dit willen we doen middels onder andere het bouwen van opvanghuizen voor dakloze kinderen, het verzorgen van medische voorzieningen en het geven van voorlichtingen over bepaalde thema’s.

Op welke landen richt Sapna Foundation zich?
In eerste instantie zullen we ons richten op India, omdat we een speciale band hebben met dit land. Onze voorouders komen er immers vandaan. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat er nog veel te doen valt aan ontwikkelingshulp in India. Zo zijn er nog steeds kinderen die niet naar school kunnen omdat ze moeten werken of op straat leven, vrouwen die tijdens of na de bevalling onnodig sterven. En zo zijn er tal van omstandigheden te noemen die verbeterd moeten worden in India. Daarnaast zijn we natuurlijk nog maar een kleine stichting. Maar wie weet, kunnen we ons in de toekomst ook richten op andere landen.

India is natuurlijk erg groot. Op welke gebieden zal Sapna Foundation zich gaan richten?
We zullen beginnen bij Noord-India. Ik denk dan voornamelijk aan Bihar, Uttar Pradesh en Rajasthan. In Noord-India is er heel veel armoede, en daar willen we iets aan doen.

Ga je echt elke keer naar India toe of ben je van plan vanuit hier te werken?
Ik kan natuurlijk niet zo vaak naar India. Vooral ook omdat ik mijn baan heb hier in Nederland. Dus ik zal met een lokale organisatie daar samenwerken. Met de lokale organisatie wil ik dan hele goede afspraken maken en daar het werk laten uitvoeren. Natuurlijk ga ik er dan wel af en toe naartoe om controle te houden, maar ik kan er helaas niet constant zijn.

Je werkt al bij een internationale ontwikkelingsorganisatie, Seva Network Foundation. Wat heeft jou gemotiveerd om een eigen stichting te starten?
Seva Network Foundation houdt zich onder andere bezig met het financieren van projecten van migrantenorganisaties. Verder is er een beperkte betrokkenheid van het Seva-personeel met de projecten in de Zuidelijke landen. Ja, we bezoeken de landen wel af en toe, maar verder blijven het projecten van anderen. Met Sapna Foundation ben ik meer persoonlijk betrokken bij de doelgroep, en kan ik mijn eigen projecten opzetten en op mijn manier uitvoeren.

Van waar de naam Sapna Foundation?
“Sapna” betekent “droom” in het Hindi. Middels Sapna Foundation wil ik mijn eigen droom verwezenlijken, namelijk op mijn manier een bijdrage leveren aan armoedebestrijding in de wereld. Anderzijds is Sapna Foundation opgericht om de dromen van kansarme mensen te realiseren. Onze slogan is daarom ook: “Colouring the dreams of people in need”.

Je hebt zelf veel ervaringen met straatkinderen in India. Wat voor gevoel geeft dat jou, het helpen van deze kinderen?
Het geeft mij een heel prettig gevoel. Ik kwam daar als vrijwilliger bij een Don Bosco-organisatie. Het hoofddoel was niet om het hele leven van de kinderen te veranderen, maar om ze te stimuleren in zelfontplooiing. Dit werd vooral gedaan door ze aandacht te geven, aandacht die ze niet krijgen doordat ze niet in een gezin leven. Ik speelde spelletjes met ze, hielp ze met huiswerk maken, bracht ze naar school, sportte samen met ze. Het zijn eigenlijk simpele dingetjes die voor hen heel belangrijk waren. Dat zorgde echt voor een hechte band. In die zin denk ik dat ik daar toch iets heb kunnen achterlaten. Het is nu al 5 jaar geleden dat ik daar was en nog steeds bellen die kinderen me op met de vraag: “Wanneer kom je weer?” Inmiddels kunnen ze ook omgaan met het internet, dus krijg ik ook mailtjes van ze. Dat is echt heel bijzonder. Het is heel fijn om te zien dat ze vooruit zijn gegaan. Sapna Foundation is ook voor een groot deel ontstaan uit dit prettige gevoel. De stichting is ook opgedragen aan deze straatkinderen.

Heeft het ook invloed op je leven?
Ja, ik ben veel bewuster gaan leven. Toen ik terugkwam, merkte ik hoe anders het hier eigenlijk is, hoe goed we het hier hebben en overspoeld worden met luxe, dat we zo ontzettend verwend zijn en ons vaak druk maken om onzinnige dingetjes. Ik besefte dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt om gelukkig te zijn. Hier in het westen klagen we heel makkelijk over van alles en nog wat, terwijl de kinderen daar genoegen nemen met heel weinig en toch gelukkig kunnen zijn. Wat ik ook opmerkte, is dat we hier allemaal zo op onszelf zijn gericht. We denken veel meer als individu, terwijl er zoveel meer is om aan te denken. De jongens in de shelter hadden heel weinig, maar zelfs het kleine beetje wat ze hadden, waren ze bereid met elkaar te delen. Daar kunnen we hier in het westen nog veel van leren.

Sapna Foundation bestaat nog maar net, en de eerste stap is gezet, namelijk de website. Wat is het doel van de website?
De doelen van de website zijn voornamelijk bekendheid en transparantie, dat mensen weten dat Sapna Foundation bestaat en informatie kunnen vinden over de stichting en haar projecten. Maar bezoekers van de website kunnen de stichting ook steunen. Hierbij kun je denken aan het geven van donaties, maar ook aan ideeën, tips, contacten en andere praktische informatie. Bijvoorbeeld als ze een goede uitgeverij kennen of goede verkooppunten voor het boek. Alle hulp is welkom! Als mijn boek klaar is, kunnen ze natuurlijk ook het boek bestellen.

Je bent bezig met het schrijven van een boek waarin je je ervaringen in India beschrijft. Kun je hier wat meer over vertellen? Wat wil je met het boek bereiken?
Mijn boek is een soort reisverslag van mijn ervaringen. Tijdens mijn verblijf in India hield ik een dagboek bij. Het bevatte veel informatie en ik vond het zonde om daar niets mee te doen. Vandaar dus dit boek. Ik schrijf het in de ik-vorm en in de tegenwoordige tijd, dus ik zal de lezer als het ware met me meenemen vanaf mijn reis naar India tot aan mijn terugkomst. Zo kan men lezen wat ik daar allemaal deed, wat mijn ervaringen waren, wat de shelter is, wie de kinderen zijn, waarom ze daar zijn. Maar ook mijn indrukken, wat ik er leer en hoe ik het vind om daar te zijn en die kinderen te helpen. Zo hoop ik dat de lezer meer te weten komt over de arme kinderen in India. Ik probeer de lezer bewust te maken van de verhalen achter de kinderen en de situaties die daar spelen. Met de opbrengst van het boek wil ik mijn eerste project gaan opzetten in India. Dat project zal zijn: het bouwen van een opvanghuis voor dakloze kinderen.

Aan wat voor projecten kunnen we nog meer denken?
Behalve het bouwen van een opvanghuis zal Sapna zich dit jaar ook richten op de slachtoffers van de overstroming in Bihar. Een andere organisatie is bezig met het organiseren van een benefietconcert, waarvan de opbrengst door Sapna zal worden gebruikt om het getroffen gebied van medische voorzieningen te voorzien. Als dat goed loopt, willen we ons gaan richten op de gezondheidszorg en daarna de positie van de vrouw.

Hoe zal Sapna Foundation deze projecten financieren?
We gaan sowieso werken aan fondsenwerving bij ontwikkelingsorganisaties. Daarnaast zijn we van plan benefietactiviteiten te organiseren en we hopen natuurlijk ook donateurs te krijgen. Ook de opbrengst van de verkoop van mijn boek zal worden gebruikt voor de financiering.

Hoe zie jij je toekomst?
Ik wil me graag blijven inzetten voor ontwikkelingswerk en verschillende projecten gaan uitvoeren met Sapna Foundation en op die manier een steentje bijdragen aan armoedebestrijding in de wereld. Dat wil ik graag blijven doen.

Wat is jouw boodschap aan de lezers?
We leven allemaal in ons eigen wereldje in Nederland. Maar sta ook eens stil bij de mensen aan de overkant, die jouw hulp nodig hebben. Lees mijn boek en kom meer te weten over deze mensen aan de overkant. Sapna Foundation wil hen graag helpen, maar we hebben jouw hulp nodig. Jouw steun zorgt voor het realiseren van hun droom!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: hindoedharma.nl/blog/interview-janice-aliar-sapna-foundation/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *