Al van jongs af aan wordt Sarita Doebar gedreven door spiritualisme en vegetarisme, en op 3 juli heeft ze dan, samen met haar broer Armando, de vegetarische delicatessenwinkel ‘Heaven of Delight’ gestart.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om deze vegetarische delicatessenwinkel te starten?
Mijn moeder, zus en ik zijn al vele jaren vegetariër. Dit hebben we van onze opa meegekregen. Hij was namelijk pandit, en dus vegetariër. Mijn broer was toen nog geen vegetariër en als hij met ons uit eten ging, werd hij teleurgesteld van het eten dat het restaurant voor ons te bieden had. Het eten was vaak niet lekker. Daarnaast kon ik er niet altijd zeker van zijn of er ei, trassi of andere dierlijke ingrediënten in waren verwerkt. Dat is nu eenmaal het probleem als je uit eten gaat. Daarom had ik vroeger altijd iets van: ‘Wanneer opent iemand nu eens een restaurant met zuiver en lekker vegetarisch eten?’ Mijn broer zei toen: ‘Waarom doe je het zelf dan niet?’ Ik wilde het wel, maar niet in mijn eentje. Destijds werkte mijn broer in de horeca en daar zag hij ook hoe onzorgvuldig er werd omgegaan met vegetariërs. Hij schrok ervan en tegelijkertijd vond hij het vervelend. Dus hij wilde iets doen voor de vegetariërs. Dit ook omdat hij zelf parttime-vegetariër was geworden en steeds vegetarischer ging eten. Lekker, vegetarisch en betrouwbaar; zo moest het eten voor vegetariërs worden. Mijn broer zei toen: ‘Jij hebt ervaring op het gebied van sales & marketing en ik in de horeca. Zullen wij samen iets beginnen?’ Het idee was om een vegetarisch restaurant te beginnen, maar dat was voor ons financieel niet haalbaar. We hebben toen besloten om een vegetarische delicatessenwinkel te starten.

Verkopen jullie alleen delicatessen of ook gerechten?
Bij delicatessen moet je niet alleen denken aan kant-en-klare producten, maar ook aan versbereide producten. Onder delicatessen verstaan wij allerlei vegetarische lekkernijen, bijvoorbeeld de versbereide vegetarische kip in ketjapsaus. Daarnaast verkopen we ook nasi, bami en spaghetti. We willen niet alleen hapjes aanbieden, maar een compleet assortiment aan versbereide gerechten. Als vegetarische delicatessenwinkel onderscheiden we ons van de toko’s en afhaalrestaurants, waar nauwelijks met zorg en aandacht wordt gewerkt.

Vanwaar de naam Heaven of Delight?
We hebben heel lang zitten brainstormen over de naam voor onze winkel. We dachten van: ‘Het moet iets spiritueels hebben, een bepaalde sfeer oproepen en het moet duidelijk worden dat je er lekker kan eten.’ Ook moest de naam niet alleen Hindoestanen aanspreken. Dus kwamen we eerst op ‘Delight’. Maar er moest nog iets bij, iets spiritueels. Toen kwamen we op: ‘Heaven’ en zo werd het Heaven of Delight’ Eigenlijk was de naam bedoeld voor ons restaurant. Maar nu gebruiken we het voor onze delicatessenwinkel met hetzelfde concept.

Sarita, je zei dat je zelf ook vegetariër bent. Wat heeft je hiertoe gebracht?
Dat komt door mijn achtergrond. Mijn nana was pandit en als pandit ben je natuurlijk vegetariër. En mijn nani is ook vegetariër. Hun kinderen hebben dus een vegetarische opvoeding gehad. Mijn vader at wel vlees, maar mijn moeder wilde dat haar kinderen vegetarisch werden opgevoed. Desondanks maakte mijn vader af en toe toch vlees voor ons klaar. Mijn moeder wilde wel dat we het eten van vlees zouden beperken. Zo kookte mijn moeder dus vaak vegetarisch en mijn vader af en toe vlees en vis. Toen ik een jaar of 13 was dacht ik bij mezelf: ‘Waarom moet ik eigenlijk vlees eten?’ Ik stelde hier vragen over aan mijn moeder. En langzamerhand begon ik me te beseffen dat ik eigenlijk vegetariër wilde worden. Als ik dan vis of vlees at, proefde ik de dierleedsmaak duidelijk. Daarom ben ik toen gestopt met het eten van vis en vlees. Ei at ik nog wel, want ik was gek op gebak en andere lekkere hapjes. Maar na een tijdje begon ik daar ook veel dierleed in te proeven. Daarom ben ik toen op mijn zestiende gestopt met het eten van ei. Daarna ben ik me steeds bewuster geworden van mijn voeding.

Zit er ook een spirituele reden achter?
Jazeker! Sinds kleins af aan ben ik altijd al spiritueel bezig geweest. Ik kom uit een Arya Samaji gezin en ben zo opgevoed. We deden vaak havan, gingen naar de mandir, naar Hindiles etc. Ik was dus erg bezig met het Hindoeïsme. Maar toch kon ik mijn antwoorden niet vinden binnen de Arya Samaj. Mijn moeder en zus raadden me toen een boek aan over Sant Mat. Sant Mat is een spirituele levenswijze waarin het draait om meditatie op het innerlijke licht en geluid. Door deze meditatie vorder je steeds naar een hoger bewustzijnsniveau. Sant Mat gaf me al mijn antwoorden. Dus ben ik me erin gaan interesseren. Hierdoor ben ik steeds bewuster geworden van het ware vegetarisme en het doel van mijn leven op aarde. Geestelijk voel ik me er veel beter door. En lichamelijk ook! Het lijkt alsof ik minder vatbaar ben voor bepaalde ziektes. De laatste jaren word ik ook veel minder snel grieperig of verkouden. Dat komt niet alleen door het vegetarisme, maar ook door de combinatie met mediteren.

Planten zijn ook levende wezens, maar toch mogen die wel worden gegeten. Kun je dit toelichten?
Ieder leven heeft voeding nodig om in leven te blijven. We kunnen natuurlijk niet van de lucht leven. Maar dat betekent niet dat we alles mogen eten. We kiezen voor het leven met het laagste bewustzijnsniveau. Er zijn 5 bewustzijnselementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Wij mensen hebben ze alle 5. Maar bij andere levende wezens zit dat anders. Zo hebben vierpotige dieren er 4, en tweepotigen 3. Terwijl lagere diersoorten, zoals vissen, er 2 hebben. En dan hebben we nog planten, die hebben slechts 1 bewustzijnselement. Daarom kiezen we voor planten. Want die hebben het laagste bewustzijnsniveau en voelen ook het minste pijn. Door planten te eten, verrichten we dus het minste negatieve karma. Wat ook zo is, is dat planten zuiverder zijn. Zij krijgen hun energie namelijk direct van Moeder Aarde, en dat is heel zuiver. Terwijl dieren en andere levende wezens hun energie via planten krijgen. Dat is dus indirecte energie, en minder zuiver. Vlees en vis bevatten ook negatieve energie, omdat dieren veel pijn en angst ervaren als ze gedood worden. Deze negatieve energie blijft hangen in het vlees. Daarom kiezen we dan ook voor het zuiverste voedsel. Hoe zuiverder je voedsel, des te zuiverder je handelingen en bewustzijn.

Vegetarisch eten is steeds meer een hype aan het worden. Maar binnen het Hindoeïsme kennen we ayurvedisch eten. Is dat hetzelfde als vegetarisch eten?
Nee, ayurvedisch eten gaat véél dieper. De ayurveda zegt namelijk dat in ieder mens een bepaald type overheerst. Er zijn 3 hoofdtypen: pitta, kapha en vata. Pitta wil zeggen dat je teveel vuur in je lichaam hebt, kapha teveel slijm, en vata teveel lucht. Deze typen zijn alle drie in de mens aanwezig, maar er domineert er altijd 1. Als de balans tussen de drie verstoord is, kan dat ziektes opleveren. En om die balans te bewaren, is het belangrijk dat je dí­e voedingsmiddelen neemt die bij jouw type horen. Dat gaat dus veel verder dan alleen geen vis, vlees of ei eten.

Verkopen jullie ook ayurvedische producten?
Nee, maar we kunnen wel ayurvedisch eten klaarmaken. Dat doen we alleen op bestelling en de mensen moeten dan wel aangeven wat voor constitutie ze hebben. We kunnen het gerecht dan hierop aanpassen.

Veel mensen vinden vegetarisch eten erg duur. Hoe denk jij hierover?
Ik vind het jammer, maar vegetarische producten zijn nu eenmaal duurder. Als je écht vegetarisch wilt leven, dan bekommer je je niet om de kosten. Ik neem aan dat je niet alleen kiest om vegetariër te worden als het goedkoper is dan vlees en vis. Vegetarisme beoefen je vanuit je hart en ziel, niet vanuit je portemonnee.

Wat zou jij anderen willen meegeven die vegetarisch willen leven?
Ik zou zeggen: laat je niet belemmeren door de kosten of de mensen die zeggen dat het niet goed is. Luister naar je hart en als je hart zegt dat je vegetarisch wilt leven, doe dat dan. Hoe meer mensen vegetarisch gaan eten, hoe meer mogelijkheden er komen voor vegetariërs. En als de meerderheid van de mensen vegetarisch gaat eten, dan zullen vegetarische producten zeker goedkoper worden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *