Op deze Krishna Janmashtami sta ik stil bij het steeds hipper wordende detox. Dat klinkt misschien raar, want: “Wat heeft detox nou met Krishna Janmashtami te maken?” Ik denk dat het er alles mee te maken heeft. Krishna verscheen namelijk op aarde om de aarde te detoxeren: alles wat schadelijk is voor de aarde te vernietigen, zodat de rust, vrede, liefde, harmonie en dharma konden terugkeren.

Tot vandaag stond ik er niet op deze manier bij stil. Ik dacht: “Tja, Krishna is geboren om het kwade te vernietigen en dharma te beschermen. Mooie boodschap. Laten we Hem bedanken en vereren.” Maar nu besef ik me dat het dieper gaat dan dat, want Krishna vernietigde het kwade niet zomaar even in een vingerknip, ook al had Hij dat natuurlijk makkelijk gekund. Met al zijn ondeugendheid, het vernietigen van diverse demonen en het tonen van zijn mystieke krachten is Krishna’s leven rijk aan wijze levenslessen, waarmee wij ons voordeel kunnen doen. Vandaag is zijn voornaamste boodschap voor mij: “Detox your life”. Ik weet niet waar die stem vandaan kwam toen ik wakker werd en me besefte dat het vandaag Krishna Janmashtami is. Of het van Krishna kwam, mijn onderbewuste of een of ander waanidee; ik heb geen flauw idee. Maar dit is mijn prasad van vandaag: detox your life. Over het waarom hoefde ik niet lang na te denken…

Tien weken geleden ontmoette ik een bijzondere, inspirerende vrouw die mij rechtstreeks in mijn hart raakte. Na één goed gesprek met haar – dat eigenlijk begon als acquisitiegesprek voor een website die ik voor haar zou maken – heeft deze powervrouw mij zo diep geraakt, dat ik dingen ben gaan doen die ik normaal nooit doe. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt. Niet 1, niet 2, niet 3, maar zelfs meerdere keren. En dat in tien weken tijd… Deze workaholic (ik) is anders naar het leven gaan kijken. Na jaren workaholic te zijn geweest ben ik minder uren gaan werken, heb ik een coach in de arm genomen, ben ik dagelijks in de spiegel gaan kijken, heb ik het mediteren weer opgepakt maar nu een heel andere vorm daarvan, ben ik lid geworden van een speakerclub waar ik op een podium mezelf moet presenteren (wat ik doodeng vind), heb ik HindoeDharma.nl een boost gegeven, ben ik spontaan gesprekken gaan voeren met tientallen vreemde mensen om het concept van de Vaibhava te vernieuwen tot het inspirerende blad waar mensen eigenlijk naar op zoek zijn…

Ik ben meer gaan fietsen en lopen, heb meer afgesproken met vrienden en zelfs mensen die ik amper ken, heb voor het eerst in het buitenland gereden, ben in achtbanen en attracties geweest waar ik normaal nooit in zou gaan, ben mezelf meer gaan verwennen door bijvoorbeeld meer buiten de deur te eten, lekkere recepten uit te proberen, mijn eetpatroon om te gooien, het hele Alpro-assortiment in te slaan… Het heeft me goed gedaan om op deze manier voor mezelf te kiezen. Ik ben me steeds meer gaan beseffen dat het de kleine dingetjes zijn die het leven zo mooi en bijzonder maken. Daarom ben ik van 70 uur per week werken naar een 36-urige werkweek gegaan, om mijn leven als het ware te “detoxeren”. Voorheen ging ik letterlijk en figuurlijk op in mijn werk, en alles moest zo goed mogelijk gebeuren. Maar nu heb ik die verwachtingen losgelaten. Ik probeer anderen niet meer de regie van mijn leven te laten bepalen. Als een werkgever van mij verwacht dat hij me vandaag belt voor een flyer die hij morgen wil, dan zeg ik nu gewoon nee. Als een familielid van mij verwacht dat ik iets doe waar ik me niet goed bij voel, zeg ik nee. Als een vriendin van mij eist dat ik meteen reageer op haar WhatsApp-bericht, op wat voor tijdstip dan ook, dan ga ik daar gewoon niet in mee…

Detox your life: dat is nu mijn pad; de boodschap voor mij op Krishna Janmashtami. Volgens mij is het precies wat Krishna ons leert. Hij is puur zichzelf, staat dichtbij zijn hart en ziel, leeft natuurlijk, geeft “toxic people” geen plaats in zijn leven, leeft in harmonie, rust wanneer Hij daar behoefte aan heeft, pakt zijn slaap zo lang als Hij dat nodig vindt… Ja, dit is het pad dat ik nu moet bewandelen. Ik heb de eerste stappen gezet om mijn leven te detoxeren, puur door mezelf centraal te stellen en de regie over mezelf en mijn leven weer in mijn eigen handen te nemen. Ik stel mijn grenzen en laat niemand anders die meer verplaatsen. Ik wens jullie een zeer gezegende Krishna Janmashtami!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *