Laatst heb ik geprobeerd de laatste hand te leggen aan de uitkomsten van het mandironderzoek dat heeft plaatsgevonden in 2010 en 2011. Het is best moeilijk om deze resultaten te verwerken tot een verslag. Er zijn harde en felle meningen gegeven en het is lastig om deze goed te verwoorden in termen van feedback. Dit liet me stilstaan bij mijn eigen uitingen van kritiek.

Regelmatig ben ik teleurgesteld in organisaties en praktijken binnen onze hindoegemeenschap. De geldkloppende pandits, het (seksueel) misbruik van mensen, de zeer laagdrempelige panditopleidingen, het valse ego van sommige voorgangers, de onprofessionaliteit van onze organisaties… In mijn artikelen in het verleden heb ik vaker mijn kritiek geuit op dit soort praktijken, en nog steeds doe ik dat weleens. Niet om mensen neer te halen of om er zelf beter van te worden. Nee, die toestanden stellen me gewoon ontzettend teleur. En deze teleurstelling merkte ik tevens in de antwoorden van mensen in de mandirenquête. Een storm van kritiek op de organisatie van hindoes in Nederland.

Deze mening is van vele hindoes, is gebleken in de peiling, en ook ik deel deze grotendeels, maar opvallend genoeg hebben maar zeer weinig mensen in de enquête aangegeven dat zij zich hier ook voor willen inzetten. Het is goed om kritiek te uiten en de ongenoegens bekend te laten maken. Het is goed om te zien dat er medehindoes zijn die kritisch kijken naar de toestanden en organisatie in onze gemeenschap. Een belangrijke drijfveer voor de hindoegemeenschap, zou ik zeggen. Maar ik mis de actie. Toen ik mandirs benaderde om mee te werken aan het mandironderzoek werd dit al genoemd door de mandirbestuursleden: “De gemeenschap heeft altijd wat te klagen, maar ze zijn er nooit om een steentje bij te dragen”.

Komende week zal ik de uitkomsten van de peiling bekendmaken. Deze zullen niet erg verrassend zijn, maar geven wel aan wat de wensen en behoeften van hindoes zijn met betrekking tot de mandir. De bedoeling hiervan is niet om mandirbesturen op de pijnbank te leggen ofzo. Nee, absoluut niet. De uitkomsten van de peiling brengen de mening van de hindoegemeenschap in kaart. De geuite kritiek is mijn inziens een middel om beter te presteren. Het is aan de mandirs zelf of zij gehoor willen geven aan de stem van de Hindoegemeenschap of niet. Het zou fijn zijn als we gezamenlijk in actie zouden komen om de mandirs te steunen in hun diensten. Die poging doe ik nu met HindoeDharma.nl. De vraag is, wie doet er mee? We zullen het wellicht zien als de mandirs het voortouw zullen nemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *