Hoe langer ik in India ben, hoe meer ik me realiseer dat ik een spirituele reis aan het maken ben. Deze reis lijkt over identiteit te gaan en ik denk dat ik mijn blog vooral gebruik om dingen op een rijtje te zetten, mijn gedachten te ordenen en dingen van me af te schrijven. Het is moeilijk om te begrijpen wat nomadic slow living met mij en mijn innerlijke wereld doet.

Voor het eerst in mijn leven voelt het alsof ik heel veel ruimte heb om over mijn leven na te denken; of het nu over verleden, heden of toekomst gaat. Ik heb de kans om mijn leven, lichaam en geest te ontgiften door te reflecteren, hoofdstukken af te sluiten en nieuwe keuzes te maken. Ik had nooit gedacht dat ik hier voor mijn 30e nog toe in staat zou zijn. Ik bedoel, ik heb dit zoveel jaren geprobeerd, maar elke keer raakte ik weer verstrikt in werk, verantwoordelijkheden, verwachtingen van anderen en alle issues en moeilijkheden waar ik mee te maken kreeg. Ik heb veel meegemaakt en het voelde alsof ik continu bezig was met ‘rommel opruimen’. Iedere keer dat ik bijna klaar was met opruimen, gebeurde er weer iets anders. Daardoor kreeg ik nooit de kans om aan nieuwe dingen te werken. Nu heb ik dat wel.

Nomadic slow living in India helpt mij in dit proces, aangezien er veel te beleven is. Elk gesprek leert me iets nieuws. Of ik nu met de Xerox man, de pani puri vrouw, kinderen die buiten spelen, de persoon van de bank, een beveiliger, chauffeur of sieradenverkoper praat; iedere ontmoeting triggert iets in mijn innerlijke wereld. De triggers veranderen in gedachten en de gedachten veranderen in inzichten die mijn innerlijke wereld, keuzes en leven verrijken. Soms voelt het alsof ik een ‘mystery guest’ ben die het dagelijkse leven in India aan het verkennen is. Ik praat met mensen en vraag ze over van alles, om meer te weten te komen over hun dagelijkse leven en de manier waarop zij dingen bekijken. Ik voel me gezegend om deze gelegenheid te hebben om zo open met ze te communiceren. Veel mensen delen hun verhalen met mij en behandelen mij niet als een buitenstaander, omdat ik in hun ogen een van hen ben, iemand die in India is geboren en hier thuis hoort.

Ik vertel ze niet dat ik uit het buitenland kom en als ik het ze vertel, geloven ze me niet. “De manier waarop je praat, je gedraagt, je kleedt en alles is typisch Indiaas,” zeggen velen tegen me. Het enige waar ze meestal verbaasd over zijn, is het feit dat ik ze respectvol groet, gesprekken met ze heb en ze bedank. Ik denk dat ze het niet gewend zijn dat andere mensen interesse tonen in hen en hun verhalen. Hoe dan ook, het verandert mijn kijk op vele dingen in het leven en inspireert mij om mijn minimalistische leefstijl verder te verdiepen. Ik werk minder, ga op lange wandelingen, gebruik het openbaar vervoer, verken de stad (voornamelijk de mensen), schrijf veel (privé) en houd me aan een krap budget. Ik dacht dat ik erg goed was in budgetteren, maar na mijn gesprek met de pani puri vrouw realiseer ik mij dat er zoveel te leren valt van Indiërs met een laag inkomen. Op deze manier leer ik ook vreugde te vinden in kleinere dingen.

Voor veel mensen is deze manier van slow travelling erg saai, maar voor mij is het zeer waardevol. Ik leer ontzettend veel en hierdoor ben ik in staat mijn proces (van het opnieuw vormgeven van mijn leven) te verfijnen. Ik heb het gevoel dat ik door COVID-19 niet volop zal kunnen genieten als ik nu naar een mooie plek reis. Dus ik gebruik deze tijd om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken, mijn leven opnieuw vorm te geven en dingen te regelen, zodat wanneer ik klaar ben om naar een gave plaats toe te reizen, mijn vreugde meer dan dubbel zal zijn. Op dat moment zal reizen geen uitvlucht meer zijn van het dagelijkse leven; mijn dagelijkse leven zal vol vreugde zitten en mijn reizen zullen daar alleen maar aan toevoegen.

18 antwoorden
 1. Ashwin zegt:

  Dag Ranjita,

  Wat hoop je te bereiken en wat is je doel van je spirituele pad en ontdekken van je innerlijke en uiterlijk opgedane kennis van dit leven.

  Groet,

  Ashwin

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Dag Ashwin, mijn doel is vooral om te ontdekken en ervaren. Meer doen wat goed voelt en niet teveel nadenken over wat het me zal brengen. Ik had een sterke behoefte aan ruimte om mezelf te ontwikkelen. Die ruimte en dat speelveld heb ik nu deels voor mezelf gecreëerd.

 2. Ashwin zegt:

  Dag Ranjita, dank voor je reactie.

  India is zeker een ontdekking op aarde 😀
  Is het de eerste keer dat je naar India bent gegaan?
  Wat voel je en hoe voel je je emotioneel gezien daar? heb je bijvoorbeeld het gevoel, dat je je daar (meer), geaard voelt of heb je dat eerder in Nederland.

  Wat is het spiritueelste en leukste wat je ontdekt hebt, tot nu toe in India?

  Groetjes Ashwin.

  Groet Marlon.

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Dag Ashwin/Marlon, ik ben al vaker in India geweest. Dit is de eerste keer dat ik er langer dan drie maanden verblijf. Voor mij helpt India mij enorm in mijn spirituele en persoonlijke ontwikkeling. Juist omdat het zo rauw en divers is en er vele mogelijkheden zijn om mezelf echt te verdiepen in dharma en überhaupt spiritualiteit. Ook merk ik dat iedereen anders is en op zijn/haar eigen manier spiritueel; dat is erg inspirerend en helpt mij om dharma nog beter/dieper in mijn leven te integreren. Letterlijk iedereen hier voelt als een les of zegen. Daardoor voel ik me hier meer geaard in mijn spirituele ontwikkeling. Emotioneel is het vaak een rollercoaster; ik heb het idee dat ik word overspoeld met ervaringen, nieuwe lessen en zegens. Ik ben het nog steeds aan het laten bezinken en realiseren wat ik hier allemaal heb geleerd..

 3. Ashwin zegt:

  Hoi Ranjita,

  Bedankt voor je mail.

  Ik had al een beetje een gevoel erbij hoe jij het ervaart daar in India.
  Ik ben zelf ook vaker geweest in India en ik heb het zelfde als jou. Wanneer je mensen vandaar spreekt, dan kreeg ik het gevoel dat ik altijd een boodschap mee kreeg, ze zijn altijd zo positief en aardig. Ik moest altijd achteraf even alles laten bezinken om bewust te worden. Uiteindelijk is het positief wanneer je zelf bedenkt hoe je ermee zult gaan.
  In Nederland ben ik toch een verwent persoon.
  India is voor mij ook een land waar ik mij goed kan aarden. De reden ervan is, dat het mijn mind, op 1 of andere manier transformeert.
  Hier in Nederland is alles hectisch door de verantwoordelijkheid die wij dragen in het dagelijkse leven. In India natuurlijk ook en heb daarom alleen maar respect voor de mensen daar die elke dag proberen te overleven.

  Ik vind het heel interessant en dapper van je wat je doet. Dit doe je natuurlijk niet even zomaar om voor een lange tijd naar India te gaan.
  Maar je wordt er sterk van, zowel mentaal als geest. Het is echt een gezegende en mooie land.
  Onze Dharma is echt interessant en daarom voel ik me aangetrokken door het mystieke wat Dharma te bieden heeft.
  Wanneer je in India bent, is het alsof je thuis bent en dat is fijn.

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Dat is heel herkenbaar. Wel begint het steeds meer tot me door te dringen dat we overal dit gevoel zouden moeten hebben, niet alleen in India. Mijn ayurvedische arts zei ook: je leert pas echt van je ervaringen hier als je hetzelfde gevoel dat je hier hebt, ook daar – of waar dan ook ter wereld – kunt hebben; dat is ware spiritualiteit. Daar werk ik momenteel aan; echt mijn hele leven herontwerpen.

 4. Ashwin zegt:

  Er is een andere atomosfeer in Nederland dan in India. Wanneer ik land in India, dan voel ik me gelijk energieker, op de bodem van India.
  Hoe zou je de spiritualiteit van daar hier moeten ervaren met al die stress en druk van het dagelijkse leven…?
  Uiteraard heeft elke individueel een eigen pad met eigen niveau richting zijn/haar spiritualiteit.

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Inderdaad en dat maakt het een grote uitdaging om de lessen van India in een westers land toe te passen.
   Spiritualiteit zit van binnen en hoort niet afhankelijk te zijn van je omgeving. Het is een kunst om spirituele energie van buitenaf in jezelf te manifesteren.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.