Als ik één ding heb geleerd de afgelopen jaren, dan is het dat je gewoon je hart moet volgen. Durven dromen en je dromen waarmaken, zonder zorgen over geld, zekerheid en veiligheid. Genieten van het leven, omdat niemand je morgen heeft beloofd. Het hier en nu koesteren, investeren in jezelf, liefde delen en alle negativiteit achterwege laten. Want zeg nou zelf: stel dat morgen je laatste dag is, dan wil je toch niet dat je je laatste momenten hebt doorgebracht met geschreeuw op je partner omdat hij het huis niet heeft gestofzuigd?

We maken ons zo vaak druk om kleine dingen, dat we vergeten waar het werkelijk om draait in het leven. We geven aandacht aan krasjes op de auto, klusjes in het huishouden en verf op de muren, maar geven ons lichaam en onze geest niet het onderhoud dat ze écht nodig hebben, ruziën om de kleinste dingen met onze omgeving en bouwen muren om ons heen door ons puur te focussen op het typische ‘huisje, boompje, beestje’. Studeren, werken, geld verdienen, het huishouden doen, kinderen verzorgen, partner aandacht geven en hopelijk ‘s avonds nog even naar de sportschool; daarna is de dag alweer om. In het weekend doen we boodschappen en zien we af en toe wat vrienden en familieleden. Dat is het dan. We geven de regie uit handen en worden als het ware geleefd in plaats van dat we zelf de regie pakken en leven. Tijd voor jezelf is tegenwoordig vrij schaars. Been there, done that.

Ik was met zoveel dingen bezig, er werd van allerlei kanten aan me getrokken en ik had continu te maken met verwachtingen van anderen waaraan ik zoveel mogelijk probeerde te voldoen. Ik wilde anderen helpen, maar op een gegeven moment merkte ik dat het ten koste ging van mezelf. Het heeft heel lang geduurd voordat ik in staat was die knop om te zetten en me kon focussen op mijn eigen welzijn en mijn eigen leven. Maar uiteindelijk besloot ik dat ik genoeg in anderen had geïnvesteerd en het nu tijd was om mezelf duurzaam op de eerste plaats te zetten, te investeren in mezelf.

Wat ik heb geleerd, is om terug te gaan naar de basis en te kijken naar het grotere plaatje. De zin van het leven. Wat ik wil in het leven. Dat was een moeilijk proces en heeft een paar jaar geduurd, met onderweg hulp van verschillende mensen die me verder op weg hielpen. Uiteindelijk kwam ik uit op een top 10 levensdoelen. 10 criteria waar al mijn keuzes en activiteiten aan moeten voldoen:

  1. Gelukkig zijn én blijven
  2. Nooit meer zorgen of stress
  3. Groeien
  4. Kwalitatieve relaties aangaan
  5. Iets bijdragen
  6. Mijn passie volgen
  7. Vrij zijn en genieten
  8. Geven aan het leven
  9. Blijvend zelfvertrouwen
  10. Mijn ideale baan vinden

Dus begon ik met wat ik niet wil in het leven en ben ik begonnen al die zaken te elimineren. Dat was een heel proces en heeft een paar jaar geduurd, met onderweg hulp van verschillende mensen die me verder op weg hielpen. Uiteindelijk heb ik mijn leven zodanig teruggebracht naar de basis, dat ik veel tijd, geld en energie bespaar op verschillende vlakken van mijn leven. Ik heb besloten te gaan leven in plaats van geleefd te worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *