Vlak voor kerst had ik dan eindelijk even vakantie. Een periode om weer lekker helemaal tot mezelf te komen; vrij van alle drukte en hectiek. Maar van één ding was ik niet vrij: rommel. Wat kan een mens veel rommel hebben! Dat moest veel minder. Want zeg nou eerlijk: minder spullen maakt je leven toch gelukkiger? Daarom ben ik inmiddels begonnen met een grote opruiming.

Patanjali had het allang beschreven in zijn Yoga Sutra’s als gedragsregel in de yogaleer: aparigraha, afstand van bezit. Of anders gezegd: niet meer tot je nemen dan je nodig hebt. Minimalisme is het kernwoord! Als je nog niet genoeg spullen hebt om in je primaire behoeften te voorzien, dan is het zinvol om spullen toe te voegen. Maar als je alles hebt wat jou gelukkig maakt, kan het toevoegen belastend worden. Voor jezelf, voor anderen, maar ook bijvoorbeeld voor het milieu. Er is nu eenmaal een grens van ‘genoeg’. De vele kleding die je niet draagt, overbodig keukengerei, schriften van de basisschool, oude knuffels, je poppenwagen en ander speelgoed van vroeger… Ik had serieus alleen al 15 kg aan oude kleding liggen. Om dat te maken, is gemiddeld zo’n 150.000 liter water gebruikt, om nog maar te zwijgen over de lasten qua energie, bestrijdingsmiddelen, verf en CO2-uitstoot.

Het feit dat ik zoveel spullen had die ik niet gebruikte en ook nooit meer zou gebruiken, bracht me tot het besef dat ik meer dan genoeg spullen had. Misschien wel zes keer zoveel als ik nodig heb. En alles wat ‘te’ is, is niet goed. Makkelijk gezegd, maar nu moest ik aan de slag… Dat was best zwaar. Alsof ik niet mijn huis en schuur aan het opruimen was maar mijn eigen geest. Het was vermoeiend, riep allerlei gedachten op en ik moest continu moeilijke keuzes maken. “Kill your darlings,” zoals mijn docent Journalistieke Vaardigheden dat noemde. Maar ik wilde het per se doen, het liefst dezelfde dag nog. Ik kreeg het gevoel dat opruimen de eerste stap naar een simpeler leven was. Daar moest ik moeite in stoppen! En met succes: na een middagje stond een kwart van mijn spullen klaar om weggedaan te worden. Ik besloot alles te doneren aan goede doelen. Dat werkte heel geestverruimend. Minder onnodige spullen en meer spullen die me blij maken. Magisch, alsof er een heerlijk vakantiewindje door mijn huis en schuur waaide.

Na deze ervaring heb ik besloten dit voort te zetten: te blijven opruimen en afstand te nemen van dingen die niet nodig zijn voor mijn levensgeluk. De spullen die overblijven, brengen me werkelijk geluk, dat ik van binnen ervaar. Purnasya purnamaadaaya purnamevaavashishyate. Trek volmaakt af van volmaakt; wat overblijft is volmaakt. Dat maakt het alle moeite waard en leidt me steeds meer naar binnen, waardoor ik er steeds intenser van kan genieten. Ik ga nu zelfs een stapje verder, want overbodige spullen komen mijn huis en schuur niet meer in en de voorraadkast en vriezer gaan eerst leeg voordat ik deze aanvul. “Minimaliseer je leven” is mijn nieuwe missie geworden. Eenvoudiger leven en beter genieten; ik ga ervoor!

3 antwoorden
 1. Raj zegt:

  Lukt dat je nog steeds na verloop van enkele jaren? Het is fijn soms te lezen van iem die goed doordacht en met bewustzijn handelt. Minimaliseren is ook een deel van mijn eigen leven en dat is voor mij alleen hebben wat nodig is om mijn dharm te kunnen doen.. vb een huis en simpele auto om te kunnen leven en (gezin) vervoeren, hoewel ik veel op de fiets ook doe.. Kleding kasten soms jarenlang niet aanvullen voor mezelf.. Mijn huisinventaris is net zo oud als mijn huis nl ca 20 jaar.. gerepareerd weleens, maar geen nieuwe aangeschaft etc. Met mijn hoge opleiding minder gaan werken en meer aan spirituele zingeving gaan doen.. Dus ook de vette bankrekening van eerder is geminimaliseerd 😉 Maar ik voel me intens gelukkiger dan ooit. En daarnaast realiseer ik me ook dat een ieders dharm kan daarin verschillen. Mvg.

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Dat zijn mooie voorbeelden! Mooi dat jij daar ook mee bezig bent.
   Minimaliseren werkt erg bevrijdend en ik ben er nog steeds regelmatig mee bezig. Laatst heb ik mijn woning en bergruimte nogmaals drastisch opgeruimd, inclusief kledingkast. Inmiddels leef ik ook al meer dan een jaar zonder koelkast, vriezer en stofzuiger. Strijken doe ik bijna nooit en ik heb nog maar 1 plank en 1 half rek kleding over. Ik vind steeds meer manieren om verder te minimaliseren. Dat helpt mij mijn bewustzijn verder te ontwikkelen. Dat van minder werken, meer aan spirituele zingeving doen en minder geld op de bankrekening hebben, herken ik ook. Ik heb mijn vaste baan opgezegd om meer aan spirituele zingeving te doen. Hoe minder kaders en materialisme, hoe vrijer ik me voel..

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *