Vandaag is Navratri begonnen. Het is een periode van negen dagen die twee keer per jaar voorkomt, in de maand Chaitra (april-mei) en in de maand Ashvina (september-oktober). De Navratri in Chaitra wordt ook wel Rama Navratri genoemd en de Navratri in Ashvina Durga Navratri.

Tijdens Navratri wordt Devi Mata, ook wel Durga of Shakti, negen nachten lang vereerd (Nav raatri). De negen nachten verwijzen naar de negen glorieuze aspecten van Devi Mata. Ook zijn deze nachten onderverdeeld in drie periodes van elk drie dagen. Deze drie periodes zijn elk gewijd aan een hoofdgedaante die uit Devi Mata voortkomt. De eerste drie dagen zijn gewijd aan Maha Kali Mata, de tweede drie dagen aan Maha Lakshmi Mata en de derde drie dagen aan Maha Sarasvati Mata.

De negen dagen symboliseren daarmee ook de drie fases die de mens passeert op het spirituele pad. In de eerste periode wordt Mata vereerd in Haar krachtige, vernietigende vorm. Veel mensen die aan hun spirituele pad beginnen, hebben een intense angst voor God. Daarom symboliseert deze eerste periode de eerste fase, de fase van onwetendheid. In deze fase bidt de devoot tot Mata om vernietiging van zijn onwetendheid. Onwetendheid is de laagste guna (geaardheid der stoffelijke natuur) en wordt vertegenwoordigt door Maha Kali Mata.

De tweede periode symboliseert de tweede fase, de fase van hartstocht, de tweede guna. Deze guna wordt vertegenwoordigt door Maha Lakshmi Mata, Mata in Haar onderhoudende vorm. In deze tweede fase is de mens in staat om een spirituele persoonlijkheid te ontwikkelen. Het is de periode waarin de negatieve persoonlijkheid wordt vervangen door een positieve persoonlijkheid. Nadat de persoon zijn angst voor God heeft overwonnen, bidt hij voor materieel welzijn. Hoewel Maha Lakshmi’s welzijn geen materiële, maar spirituele welzijn betekent, denken veel mensen dat dat wel zo is. Spirituele welzijn wil zeggen: kalmte, vrede, gelijkheid, liefde voor een ieder…

Tijdens de drie laatste dagen wordt Maha Sarasvati vereerd, de Schenkster van ware wijsheid. Na de 2e fase voltooid te hebben is de persoon klaar om het ware licht der kennis te ontvangen. Deze laatste fase staat in het teken van de hoogste guna, goedheid.

Tijdens Navratri vereren we dus eigenlijk Shakti Mata, de bron van alle energie. Door Haar te vereren, bidden we dat Ze onze levens zuivert en ons gezondheid, vreugde, vrede en welzijn brengt.

Navratri wordt gevierd op dezelfde tijd van het jaar dat Durga de kwade demon Mahishasur versloeg en daarmee de wereld redde. Geen enkele goddelijke gedaante kon Mahishasur verslaan. Daarom maakten Zij samen Durga, Shakti Mata, en gaven Zij Haar hun krachtige wapens. Daarna ging Zij de strijd aan met Mahishasur. Deze strijd duurde negen dagen. Op de 10e dag, Vijay Dashmi, werd Mahishasur vernietigd. Deze overwinning wordt tijdens Navratri herdacht en gevierd.

Dat betekent echter niet dat we alleen maar moeten feesten. De overwinning van het goede op het kwade heeft een diepere betekenis, namelijk dat we onze innerlijke vijanden moeten vernietigen. Dit kan door middel van pooja (rituele verering). Die vijanden zijn net als demonen, en om die te vernietigen, bidden we tot Shakti Mata.

Navratri heeft dus een bredere en diepere betekenis dan we denken. Het is niet alleen een overwinningsfestival, maar ook vooral een festival van het creëren van bewustzijn. Het is heel belangrijk om ons spirituele pad te kennen en ervan bewust te worden. Zo kunnen we uiteindelijk door middel van het beoefenen van yoga ons einddoel bereiken.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: hindoedharma.nl/blog/navraatri/ […]

 2. HYDRA888 schreef:

  … [Trackback]

  […] Information to that Topic: hindoedharma.nl/blog/navraatri/ […]

 3. Khaolak muaythai schreef:

  … [Trackback]

  […] There you will find 70118 additional Info on that Topic: hindoedharma.nl/blog/navraatri/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *