Vrijheid is één van de beste eigenschappen van de Hindoe Dharma. Ze verplicht je niets, zegt niet “doe dit, doe dat” of “doe dit niet, doe dat niet”. Ze is breed en diep, en heeft voor ieder wat wils. Je bent vrij in je geloven en kunt er open over praten en discussiëren.

Openheid, eerlijkheid en respect voor een ieder zijn heel belangrijk om je visies met elkaar uit te wisselen. Gelukkig biedt de Hindoe Dharma ons deze prachtige waarden. Helaas zijn er veel mensen, waaronder ook voorgangers, die deze waarden niet respecteren, mensen in hokjes plaatsen en strenge censuur hanteren. Dit is het product van continue terrorisme dat hoofdzakelijk zogenaamde “braahmans” uitvoeren en veroorzaken. Vrouwen mogen niets, braahmans mogen alles, niet-braahmans zijn ondergeschikt en hebben minder rechten… Veel mensen uit de gemeenschap voelen zich bedreigd als ze dit soort terrorisme meemaken. “Rebellen zijn het,” zegt Sharda, één van de Your Story-schrijfsters op Hindoe Dharma.nl. “En als er kritiek wordt geuit over dit beleid, dan voelen de mensen zich aangevallen en vuren ze een vloek af.”

Sommige mensen vergeten menselijkheid als ze praten over of handelen vanuit hun geloven en gedachten. Kritiek is niet gewenst, mensen willen niet inzien dat er mensen zijn die anders denken. Anderen geloven anders en zijn daardoor meteen slecht. Ondanks dat de Hindoe Dharma anders voorschrijft, delen haar aanhangers dit soort labels uit. “Waarom?” denk ik dan. De Hindoe Dharma kent immers meerdere filosofieën. Tevens stelt zij dat ieder mens verantwoordelijk is voor zichzelf, de eigen gedachten, keuzes en daden. Vele wegen leiden naar Bhagvaan, zolang het pad maar spiritueel en intellectueel is. Niemand kan je dwingen een bepaald pad te volgen. Je moet daar zelf welwillend voor kiezen.

De Hindoe Dharma leert ons om tolerant te zijn. Je hoeft het niet overal mee eens te zijn, maar je hoeft je ook niet bedreigd te voelen. Word niet boos of verontwaardigd als iemand het niet met je eens is of kritiek heeft op je geloven en gedachten. Accepteer het en geef diegene een beter beeld, als je het de moeite waard vind. Leg op een menselijke wijze uit hoe je het ziet. Dit kan makkelijk met een beetje respect.

If you like it, enjoy it!
If you don’t like it, avoid it!
If you don’t like it and can’t avoid it, change it!
And if you don’t like it, can’t avoid it nor change it, accept it!

Het is tijd dat mensen leren hoe ze visies kunnen uitwisselen op een menselijke manier en met wederzijds respect in plaats van geweld te zaaien in het hart van de medemens. Voorgangers, zoals pandits, zijn mensen met een zware verantwoordelijkheid. Laat ze zich dan ook allemaal zo gedragen en dit overdragen aan de gemeenschap. Het wordt tijd dat we mensen worden, geen dieren die elkaar bevechten omdat ze denken beter te zijn.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. cat888 schreef:

  … [Trackback]

  […] There you can find 591 more Information on that Topic: hindoedharma.nl/blog/o-mens-word-een-mens/ […]

 2. pork loin schreef:

  … [Trackback]

  […] There you can find 20626 more Info on that Topic: hindoedharma.nl/blog/o-mens-word-een-mens/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: hindoedharma.nl/blog/o-mens-word-een-mens/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *