Gisterenavond werd bij TROS Opgelicht?! aandacht besteed aan oplichting door zogenaamde spiritueel genezers en mediums. Aangezien ook in de Hindoestaanse gemeenschap veel mensen naar dit soort lui toestappen, leek het me goed om er eens wat over te schrijven.

Het advies om niet naar zulke lui toe te gaan, klinkt heel logisch. Toch leggen veel hulpzoekenden hun hoop neer bij zogenaamde ojha’s, mediums en mensen die zich spiritueel genezer noemen. Vooral mensen die zich machteloos en verloren voelen en geen uitweg meer zien, worden het slachtoffer van oplichtpraktijken. Dit soort “spiritueel genezers” maakt misbruik van de situatie en verkoopt hoop voor hoge geldbedragen. Aan de ene kant denken de hulpzoekenden niet helder na doordat ze in de wanhoop zijn gedreven en aan de andere kant maken zogenaamde spiritueel genezers hier misbruik van om hun zakken te vullen.

De Hindoestaanse radio speelt hier ook een grote rol in. Deze geeft dit soort mensen namelijk een podium om zichzelf te promoten, hun zogenaamde diensten aan te bieden en wanhopige mensen te verleiden om bij hen te komen zodat zij van hun leed kunnen profiteren. Er gaan veel ervaringen de ronde dat mensen duizenden euro hebben moeten betalen voor het verdrijven van boze geesten, spiritueel reinigen van huizen, genezen van onverklaarbare ziektes en oplossen van eigenaardige problemen. Eindstand: de problemen zijn niet opgelost en de “spiritueel genezers” vragen vaak nog een hoog geldbedrag omdat er iets ergers bij zou zijn gekomen.

Natuurlijk is het makkelijk om te zeggen dat het radiostation niet verantwoordelijk is voor de praktijken van haar adverteerders en niet op de hoogte kan zijn van de praktijken. Maar er gaan genoeg ervaringen rond in de gemeenschap om te weten dat oppassen geboden is met dit soort lui. Natuurlijk heeft het radiostation geld nodig, maar moet men daarvoor hun geweten op slot zetten en informatie delen die schadelijk is voor het welzijn van de mensen in onze gemeenschap? Ik vind het heel jammer dat grote, populaire radiostations als Amor FM een podium bieden voor dit soort praktijken.

Zelfs voor Indrajaal, een zware vorm van magie binnen het Hindoeïsme, wordt reclame gemaakt alsof het voor iedereen een uitkomst biedt, terwijl dit meestal wordt toegepast om mensen leed toe te brengen en voor andere negatieve doeleinden. Ik kan me niet voorstellen dat zulke bekende Hindoestanen hier niet van op de hoogte zijn en dat je zulk leed aan iemand zou willen toewensen. In de uitzending van TROS Opgelicht?! zien we ook dat zulke “spiritueel genezers” zogenaamde geestverdrijvende wassingen aanbieden waar gewoon bacteriën en andere stoffen in zitten die je gezondheid erg kunnen schaden.

De boodschap lijkt me helder: Als iemand beweert goddelijke krachten of andere bijzondere gaven te hebben, of u te kunnen helpen met rituelen, wassingen en andere spirituele spulletjes; pas dan heel erg op. De vele ervaringen uit de samenleving leren dat er heel wat oplichters rondlopen die maar al te graag hun zakken willen vullen met uw geld. Laat het niet zover komen en wees alert. Als u gelooft in en vertrouwt op de kracht van het goede of God, dan kunt u ook uw eigen problemen tot zekere hoogte oplossen en uzelf tot zekere hoogte beschermen van kwade energieën e.d. De kracht van onze eigen geest is sterker dan we vaak denken.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: hindoedharma.nl/blog/ojha-s-en-spiritueel-genezers/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: hindoedharma.nl/blog/ojha-s-en-spiritueel-genezers/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Here you can find 84524 additional Info to that Topic: hindoedharma.nl/blog/ojha-s-en-spiritueel-genezers/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *