Als je 30 jaar geleden met de huidige tijd vergelijkt, zijn er heel veel dingen veranderd. Van alles lijkt vooruit gegaan te zijn, behalve ons geloof. Dat is al die tijd stil blijven staan, tussen allerlei wetenschappelijke theorieën. Geloven dan echt zoveel mensen dat er geen God bestaat?

Ze reageren namelijk meestal een beetje raar als je op een vrije dag naar het gebedshuis gaat.

Ik zelf ben erg gelovig. Dit is niet doordat het me van jongs af aan is meegegeven, maar omdat de filosofie van onze Dharma me aanspreekt. De waarden als respect en geweldloosheid spreken me aan, en het idee dat het leven na de dood niet ophoudt en je dan ergens anders beland. Als volger van de Dharma heb je een persoonlijke band met God. Het klinkt allemaal wat vaag. Maar wil niet iedereen teruggaan naar waar je thuis hoort en eenworden met de Superziel?

In al die jaren dat ik in Brabant woonde, heb ik nooit echt de kans gehad om naar de mandir te gaan. Als ik zo terug kijk, ben ik eigenlijk in mijn hele leven niet eens 10 keer naar de mandir geweest. Maar het leuke is dat het me toch trekt. Ik mis de religieuze activiteiten. Het spirituele gevoel dat je in de mandir krijgt, is toch anders dan in je Deva Ghar thuis. In mijn leven is het een factor die ik niet wil en kan missen.

Dat is de reden waarom ik niet begrijp hoe dat spirituele gevoel vanuit de algemene visie zo vreemd aan het worden is. Er zijn redelijk veel mandirs. Maar toch worden ze niet zo vaak bezocht. In Nederland wonen ongeveer 100.000 Hindoes. Daarvan gaat maar een klein deel naar de mandir. Is het niet onze plicht om onze cultuur en levensfilosofie te beschermen?

Wanneer ik deze vraag stel, komen vaak mensen met het antwoord: ‘Zonder geloof was er geen oorlog.’ Maar dan kan je ook zeggen dat we zonder zee geen last hadden van overstromingen. Het is dus een zinloos argument dat in deze tijd veel wordt gebruikt. Als er een paar moslims ergens op aarde aanslagen lopen te plegen, betekent dat niet dat alle moslims of gelovige personen in de wereld terroristen zijn.

In mijn visie zou de wereld een stuk slechtere plek zijn als er geen geloof zou zijn. Stel je voor dat iedereen zou geloven dat de mens van apen afstamt, of dat de wereld door het broeikaseffect en al die atoomwapens zou kunnen worden vernietigd… Freaky, don’t you think so?

3 antwoorden
 1. mirthe zegt:

  hallo

  Ik ben voor mijn profielwerkstuk opzoek naar mijn individuele geloof. Ik vind dat er in bestaande geloven veel waardevolle inspirerende dingen voorkomen die mij verder kunnen helpen op mijn zoektocht. Daarom probeer ik meer inzicht te krijgen in uw geloofsovertuiging aan de hand van een paar vragen. Kent iemand een plek waar ik deze vragen kan stellen?

  alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Hallo Mirthe, je kunt mij mailen of bellen met je vragen, dan zal ik mijn best doen om je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Trackbacks & Pingbacks

 1. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: hindoedharma.nl/blog/ons-geloof/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *