Vandaag de dag neemt de interesse in geloven toe, waardoor de maatschappelijke positie van gelovige mensen een grotere rol speelt. Ik denk dat dit komt doordat wij mensen zin zoeken. Er is een bewustzijn onder ons dat op zoek is naar een betekenisvol bestaan.

Ieder mens bereikt vroeg of laat een punt in het leven waarop hij of zij zich afvraagt wat hij/zij nu écht belangrijk vindt. Het ontdekken van onze zin kunnen we bijvoorbeeld door wat anderen aan zinloosheid hebben laten zien, onze eigen levenservaringen of richtlijnen, zoals religieuze geschriften of andere morele werken. Zo leren we wat we willen doen in het leven en wat we juist niet willen doen. We maken een onderscheid tussen zinvol en zinloos, goed en kwaad, nuttig en nutteloos.

Langzaam aan ontwikkelen we een bestaan dat voor ons zinvol is, dat ons voldoening geeft en dat we willen blijven voortzetten. Dit is vrij eenvoudig wanneer we hier de ruimte voor hebben. Helaas wordt die ruimte vaak beperkt door de normen die worden gesteld door de omgeving, hetzij onze familieleden of de maatschappij. Soms leggen wij onszelf beperkingen op, omdat wij dénken dat dit van ons wordt verwacht. De vrije ruimte wordt hierdoor kleiner, waardoor het moeilijk kan zijn om dichtbij onze eigen normen en waarden te blijven.

We zijn dan ook ergens ongelukkig en leiden niet het leven dat we hadden willen leiden. Maar misschien moeten we nog beseffen dat onze wil nog steeds vrij is en we zelf invloed hebben op onze eigen keuzes. Zo kunnen we onze vrije ruimte vergroten en toch ook in harmonie zijn met onze omgeving. Misschien is dat een tweede zoektocht, het vinden van een bestaan dat voor onszelf betekenisvol is en tegelijkertijd acceptabel voor de mensen om ons heen…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *