Toen ik een vriend vroeg wie hij zou willen zijn als hij een weekje in een andere huid zou mogen kruipen, gaf hij me een verrassend antwoord. “Een mooie vrouw,” zei hij. “Een vrouw die alleen op haar uiterlijk wordt beoordeeld.” Zelf moet hij het niet zo hebben van zijn looks. Hij is geen man waar vrouwen direct voor vallen.

Pas wanneer ze de moeite nemen om beter te kijken, zien ze zijn schoonheid. Ook al zit die misschien niet aan de buitenkant.

Ons gesprek heeft me slapeloze nachten bezorgd. Het zette me heel erg aan het denken. Hoe zou het voelen om superslank, bloedmooi en gewild te zijn? Zelf heb ik het nooit ondervonden. Ik weet wel hoe een slank lichaam voelt, maar hoe zou het zijn als ik kleding uit het rek pakte dat ook nog eens geweldig staat? Als ik kleding koop, let ik echt niet op of het me leuk staat of niet. Het gaat me erom dat ik mijn lichaam ermee kan bedekken.

Ik weet niet hoe het voelt als jongens naar je kijken en denken: “Wat een lekker ding”. Ja, één keer heeft iemand openlijk tegen me gezegd dat hij mijn figuur geweldig vond. Dat voelde niet prettig. Nou net die ene man waar ik een hekel aan heb, mijn docent, gaf me dat twijfelachtige compliment.

Maar hoe zou het zijn om in de stad te lopen en te beseffen dat alle jongens naar je kijken? Dat ze gefascineerd raken door jouw bloedmooie uiterlijk? Als er zo erg op je gelet wordt, zou je zelf dan ook niet kritischer moeten worden over je uiterlijk? Is je dag niet verpest als je er niet uitziet? Kun je zonder make-up het huis nog uit? Hoe perfect is de perfecte schoonheid nu eigenlijk? En hoe zou het zijn als alles in je leven om het uiterlijk zou draaien?

Ik begon me af te vragen hoe het nou eigenlijk is om mooi te zijn. Daarom ben ik een maand geleden naar de HEMA geweest. Daar heb ik een uur lang bij de make-upafdeling gestaan om make-up uit te kiezen. Gelukkig kreeg ik gratis advies van een vrouw die er verstand van heeft. Toen ik eindelijk mijn make-up gevonden had, ging ik naar huis. In de tram zat ik ernaar te staren. “Doe ik hier wel goed aan?” vroeg ik mezelf af. Uiteindelijk heeft de make-up 2 weken in mijn kast gelegen. Uiteindelijk, 2 weken geleden, besloot ik toch maar de poging te wagen.

Allereerst ben ik naar een specialiste geweest voor een korte gezichtsbehandeling. Mij was verteld dat je zo een frissere uitstraling krijgt en je make-up dan mooier staat. Dus zo gezegd zo gedaan. Het was wel even gevoelig. Maar ja, je weet wat ze zeggen: “Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.” Maar goed, eenmaal thuisgekomen te zijn, besloot ik de tweede stap te nemen: kleding. Ik deed mijn kledingkast open en zocht naar het setje kleding dat me het beste stond. Jee, wat een gedoe. Nooit gedacht dat ik een uur zou doen over het uitkiezen van mijn kleding!

Na het kiezen van mijn kleding kwam de final touch: make-up. Ik had al goed opgelet bij de make-upcursus in de serie Aathvaan Vachan. Dus het viel wel mee. Maar toen ik klaar was, voelde ik me net een Barbiepop!

Maar toen kwam het ergste: de straat op! Dat was best eng. Hoe zouden de mensen reageren? Normaal tutte ik mezelf nooit zo op. Maar de reacties vielen best wel mee. In de tram kwam een Hindoestaanse jongen naast me zitten en hij zei: “Hey, je ziet er leuk uit.” Ineens hadden we een heel gesprek, tot hij uitstapte. Op school kreeg ik ook positieve reacties. Ik was stomverbaasd. Tegelijkertijd kreeg ik een apart gevoel van binnen. Maar wat was het?

Nu ik 2 weken lang dit “experimentje” heb gedaan, is het me duidelijk. Nu weet ik waarom veel meiden en vrouwen zoveel aandacht besteden aan hun uiterlijk. Het is de zekerheid die je erdoor krijgt. Je wilt erbij horen, opvallen of juist niet… Daarom ga je experimenteren, net zolang tot je “jezelf” hebt gevonden. Dan pas weet je mooi vindt, en wat je voortaan wilt. Het is net een weegschaal; je zoekt er je evenwicht mee.

Make-up zorgt dus eigenlijk voor een masker. Je verstopt je erachter. Je voelt je zekerder. Je staat sterker en kan de wereld aan. Hou je jezelf zo niet voor de gek? Nou… dat zul je zelf moeten ervaren!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. … [Trackback]

    […] Here you can find 67339 more Info to that Topic: hindoedharma.nl/blog/op-zoek-naar-het-perfecte-uiterlijk/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *