“If there are no barriers, love will show itself. It is not necessary to persuade it or to guide it. Every man would be filled with love if it weren’t for the barriers of false culture and of degrading and harmful traditions. Nothing can stifle love. Love is inevitable. Love is our nature.” Een mooie citaat van Osho.

Veel mensen quoten mystici als hem en noemen ze filosofen, maar daar ben ik het niet mee eens. Filosofen blijven vaak eindeloos nadenken over allerlei vragen. Mystici gaan verder dan denken; zij breken hun innerlijke muren, worden een met het mysterie om zich heen en gaan zo op in mystieke ervaringen die wij gewone mensen ons vaak niet kunnen voorstellen. Dat wat velen van ons frustreert, beschrijft Osho als iets prachtigs: “Het hele bestaan is een witte wolk: zonder oorsprong, zonder oorzaak, zonder uiteindelijke reden – het is er. Het is een mysterie.”

“Als een witte wolk,” zoals Osho het noemt. Als ik uitspraken van zulke mystici lees, krijg ik kippenvel. Terwijl ik ze lees, voelt het alsof ik in contact word gebracht met iets mystieks, een geheim waarvan de sleutel in niemands handen ligt en toch in een ieder aanwezig is. Velen proberen het geheim te verklaren. Ze gaan op zoek, filosoferen, bestuderen, discussieren… Uiteindelijk denken ze de waarheid in handen te hebben en gaan ze erin op. Ook ik wilde eerst veel weten en ging daarom met verschillende mensen in discussie. Ik wilde dingen verklaren. Maar elke keer dat ik dacht een verklaring te hebben gevonden, gleed het als zand uit mijn handen. Het frustreerde me, want hoe meer ik probeerde te weten te komen, hoe meer het mysterie begon te verdwijnen, alsof ik het mysterie zelf aan het vernietigen was.

Toen maakte ik kennis met Osho. Als ik zijn woorden lees, voelt het alsof ik hem in persoon ontmoet, want hij ervaart zijn woorden totaal. Hij is die witte wolk zelf. Zo beschrijft hij zijn weg ook: “Mijn weg, de weg van witte wolken”. Hij drijft waar de wind hem voert, vindt niets te min en aanvaardt alles zoals het is. Osho verwoordt het prachtig: “Heb je je eenmaal vastgebeten in een doel, een voornemen, een bestemming, een betekenis, ben je eenmaal zo dwaas om iets te willen bereiken, dan rijzen er problemen. Je wordt verslagen, dat staat vast. Je nederlaag ligt besloten in de aard van het bestaan zelf.” Het bestaan is een mysterie en het is er eenmaal. Aan die vorm kunnen we niets veranderen. We kunnen alleen iets veranderen aan onszelf, door het mysterie in een nieuw licht te zien, door ons ermee te verbinden. Dan is het vanzelf geen mysterie meer, legt Osho uit.

Verwonderend vind ik ook hoe Osho het kennisvermogen van de mens beschrijft aan de hand van het verhaal van Adam en Eva die uit het Hof van Eden zijn verdreven: “Waarom was de vrucht van de boom van kennis verboden? Zodra de mens kennis verwerft, verschijnt ook het ego. (…) Voor ogen die helemaal in beslag zijn genomen door het ego kan die tuin niet bestaan. Ze zijn niet verdreven uit de tuin, want de tuin is hier en nu, hij is vlak naast je. Hij is je altijd gevolgd, waar je ook naartoe bent gegaan, maar jij kunt hem niet zien. Als het ego er niet meer is, ben je weer de tuin. Je ogen kunnen de tuin weer zien. Je bent er nooit uit geweest.” Osho leert dat iedereen door meditatie een Buddha kan worden. Het is prachtig hoe zo’n bijzondere verloste mysticus de dingen zo eenvoudig en helder kan uitleggen en diezelfde eenvoud in de praktijk toch zo bedrieglijk blijkt te zijn.

(Gebaseerd op het boek “Mijn weg, de weg van de witte wolken” – Osho)

4 antwoorden
  1. Jeroen zegt:

    Wat een prachtig artikel. Je laat goed zien waar het over gaat in het boek. Osho’s woorden zijn waarlijk een verrijking voor de hedendaagse mens in de race van de wereld.

    Ik dacht gisteravond nog aan dit boek toen ik je mooie (positief!!) breedsprakige reacties op Facebook las (toeval? ik dacht eraan en vandaag verschijnt dit? 😉 ) en drie mensen erdoor gefrustreerd raakten omdat ze jou reacties niet konden doorgronden. Wat je hier beschrijft als jou eigen ervaring (wat een durf om dat te benoemen en toe te geven!!!!!!) deden zij door het mysterie van jou reacties te willen vermoorden omdat hun mind zich op hun gemak voelt met dat wat dood is. Wat dood is kunnen ze de baas en jou kunnen ze niet de baas, dat zit ze niet lekker en daarom blijven ze reageren. De pandiet wilde zelfs vandaag met een analyse komen. Hij zit erover in en is dus niet zeker van zijn zaak. Zulke mensen zijn bang voor het leven, want ze willen alles zeker weten en proberen verklaringen te vinden om zichzelf veilig te voelen, omdat het mysterie groter is dan zij en zij het niet naar hun hand kunnen zetten. Het overweldigd ze en ze voelen zich bedreigd. Dit punt kwam gisteravond mooi naar voren. Gisteravond deed me vreselijk denken aan dit boek en dit artikel doet me denken aan gisteravond. Het is aan de interpretatie van de lezer, maar ik zie dat jij jou punt hebt gemaakt. Osho’s quotes doen het: ‘Zij die tegen het Al willen ingaan moeten wel gefrustreerd raken en falen.’

    Keep up the good spirit en ik ben erg benieuwd naar jou ervaringen van het boek. Je laatste regel heeft namelijk iets dubbels. Het woord bedrieglijk laat wat zien 😉

    Beantwoorden
    • Ranjita zegt:

      Hoi Jeroen, inderdaad! Als je het boek leest, vind je het allemaal zo mooi en denk je steeds: “Ja, hij heeft gelijk.” Alsof je het al wist, er al mee bekend was. Maar in het dagelijkse leven betrap je jezelf zo vaak op valkuilen waar hij het juist over heeft in het boek. In die zin lijkt de eenvoud van zijn uitleg zo bedrieglijk te zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *