In deze wereld zijn we gericht op het materiële en toch blijven we altijd een leegte voelen. We hebben een huis, auto, baan… en toch blijft er altijd iets ontbreken. We kopen meer en meer, maar die leegte wordt maar niet gevuld. Uiterlijk ziet het leven er picobello uit, maar innerlijk blijft er een gevoel van onrust, een soort leeg gevoel.

Ieder mens wil natuurlijk graag gelukkig zijn. Iedereen zoekt naar zin in het leven en naar geluk. Maar die waarheid is zo diep. Want je hebt tijdelijk geluk en eeuwig geluk. Als we iets nieuws kopen kunnen we dat als geluk ervaren. Dat is tijdelijk geluk. Na een tijdje is dat vreugdegevoel weg en ga je weer op zoek naar iets anders.

De wereld die wij met onze zintuigen waarnemen is maar een onmeetlijk klein deel van het totaal. Er is dus nog een enorme wereld buiten deze wereld. Die wereld is verdeeld in allerlei bewustzijnslagen, waarvan de bovenste die van liefde, licht en vreugde zijn. Die wereld kunnen we ons heel moeilijk voorstellen, want onze zintuigen kunnen dat niet waarnemen.

Toch kunnen we die wereld wel waarnemen. Hoe? Door ervaring van diezelfde liefde. We kunnen leren om ons hart open te stellen voor die liefde die zich in die “mysterieuze” wereld bevindt.

Om je hart open te stellen voor die goddelijke liefde en eeuwige vreugde, is de eerste belangrijke stap zelfrealisatie, bewust worden van jezelf en dan vooral van het ego. Het ego is eigenlijk alles waar “ik” of “mijn” voor staat. Mijn studie, mijn verstand, mijn kennis, mijn zus… Ik ben, ik wil, ik weet… Het is een soort innerlijk bouwwerk van overtuigingen, emoties en ervaringen.

Of we er nu bewust of onbewust van zijn, het ego probeert altijd ons verstand te domineren. Het probeert altijd de baas te spelen. Alleen al onze gedachten zijn moeilijk om onder controle te houden. Het lijkt of ze sterker zijn dan wij zelf.

En spiritualiteit is de kunst om jezelf te leren waarnemen en je aandacht te gaan richten op andere zaken dan materiële en uiterlijke. Spiritualiteit is een reis van binnen naar buiten, een pad der bewustzijn. En het bewandelen van dat pad is spirituele ontwikkeling.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. Highbay schreef:

    … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: hindoedharma.nl/blog/spiritualiteit-is-niet-zo-zweverig/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *