25 graden, een lekker dawetijsje, een parasol in de tuin en… stress! Over negen dagen ga ik al op vakantie. Voor het eerst ga ik buiten Europa, met het vliegtuig notabene. Jee, het lijkt wel een avontuur! Inkopen heb ik al gedaan, mijn zomerkleding is binnen. Maar oh, wat heb ik last van zenuwen!

Je kent het vast wel. Je bent nodig toe aan vakantie en kijkt er best wel naar uit, maar tegelijk komt er een hoop stress bij kijken. Het begint al bij de sociale druk. Dit jaar hebben we besloten om het een keer anders te doen. Geen Frankrijk of Spanje; we gaan naar Suriname. Voor ons is het nieuw. Mijn moeder gaat na 35 jaar terug en mijn vader na 28 jaar. Leuk, zou je zeggen. Maar die sociale druk maakt je zo zenuwachtig.

“Heb je genoeg zonnebrandcrème gekocht?” “Heb je muggenspray gekocht?” “In die periode gaat het heel erg warm zijn. Jullie zijn het niet gewend.” “Niet op blote voeten lopen daar” “Kijk uit, van sommige planten kun je bloedvergiftiging krijgen” “Wij waren laatst in Suriname en er kwam een slang uit de wc” “Mijn nana is laatst geprikt door een denguémug”….. Het is om gek van te worden! Als ik al die dingen zo hoor, denk ik bij mezelf: “Kom ik wel levend terug?”

Maar zo mag ik niet denken. Ik moet positief blijven. Maar hoe? Volgens mijn familie moet ik mijn verstand op nul zetten. Niets denken en het gewoon op me af laten komen. Dus dat doe ik dan maar. Niet denken aan de muggen, slangen, ziektes, hitte, files en lange rijen voor de incheckbalies. Gewoon rustig de koffers pakken en de laatste voorbereidingen treffen.

Toch zit het me niet helemaal lekker. Vakantie betekent voor veel mensen ontspannen en even bijkomen, maar voor mij betekent het vooral stress. Ik moet nuttig bezig blijven, anders irriteer ik me mateloos. Ik hou niet van siësta’s. Dat vind ik tijdverspilling. Bijkomen van de hogere temperatuur en jetlags, daar heb ik geen tijd voor. Er zijn nuttigere dingen te doen.

Meestal kan ik vakanties maar hoogstens twee weken uithouden, want dan mis ik alle dingen die ik leuk vind. Ik begin me al gauw te vervelen. Drukte, internet, nieuws, discussies, gebeurtenissen, schrijven, Dharma… dat zijn de dingen waar ik van houd. Anderen vinden juist rust als ze in een ander gebied zijn, maar ik word er alleen maar gek van.

Ach, misschien zeur ik teveel. Ik ben gewoon dramatisch. Wie weet valt het allemaal wel reuze mee. Ik zet mijn verstand weer op nul. En voor de zekerheid sla ik wat leesvoer in, zodat ik nuttig bezig kan zijn wanneer ik daar zin in heb. De rest zie ik wel als ik in Suriname ben!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *