Sinds ik in 2006 ben begonnen met HindoeDharma.nl leer ik veel nieuwe mensen kennen en zo krijg ik ook te maken met verschillende levenssituaties waarin mensen verkeren. Vaak zijn het jongeren, jongvolwassenen of volwassenen met kinderen die te maken hebben met problemen op diverse gebieden.

Hierbij kun je denken aan prestatiedruk, generatieverschillen, zelfmoord, seksueel misbruik, financiële problemen, relatieproblemen, familieproblemen en huwelijksproblemen. Hoewel ik een website over de Hindoe Dharma beheer, krijg ik vooral te maken met sociaalmaatschappelijke situaties en vraagstukken. Kennelijk is de behoefte aan een luisterend oor erg groot in onze Hindoegemeenschap. Ik zet me dan ook graag in om deze mensen in die behoefte te voorzien en ze eventuele handvatten te geven die ze wellicht wegwijs maken in hun situaties.

Het is belangrijk om te praten over onze problemen. Stoppen we onze emoties weg, dan blijven we terugschieten doordat ze van ons bewuste in ons onbewuste terecht komen. Daar kunnen we ze vaak maar moeilijk beheersen. Ofwel, we kunnen beter bewust omgaan met onze emoties in plaats van ze weg te stoppen. Een effectief middel hiervoor is meditatie. In het begin is dit behoorlijk eng. Zodra we ons bevinden in een rustige omgeving en onze ogen sluiten, flitsen alle nare herinneringen – die we liever vergeten – voor onze ogen voorbij en ze roepen veel emoties op. Soms duurt dit een half uur, soms zelfs meerdere meditatiesessies. Maar het helpt ons wel onze emoties onder ogen te zien en hier bewust mee om te gaan. Zo kunnen we langzaam maar zeker op een punt komen waarop we onze emoties hebben overwonnen en ze ons niet meer lastigvallen.

Het kost wat inspanning. Ons pad is geen zacht gras; het is een bergpad met veel rotsen. Maar hij loopt omhoog, voorwaarts naar de zon. Een goede vriend van me zei weleens: “Bij elke blik naar de grond mis je het licht van de zon.” Ik heb het meerdere malen gemerkt, maar ik heb ook gemerkt dat hoe bewuster ik met mijn emoties omging, hoe meer ik het licht van de zon begon te zien en Hij me energie gaf om verder te vechten voor mijn bestemmingen in het leven. De kracht van moed en doorzettingsvermogen is intens en de Hindoe Dharma geeft ons effectieve handvatten om zelfs de meest lastige situaties in het leven te overwinnen. Wat we ook hebben meegemaakt in het leven, het is ons verleden en daar kunnen we niets meer aan veranderen. Het enige waar we nog invloed op hebben, is de toekomst, en daar kunnen we in het heden aan werken. Dus waarom niet? Laten we vechten voor ons geluk en hoe lang onze weg naar de zon ook is; stap voor stap komen we voorzeker dichterbij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *