Vaak komt men met het argument dat vegetariër zijn veel geld en moeite kost. Is dit wel waar, vraag ik me dan af. Uit ervaring weet ik dat het prijsverschil zeer klein is. Mijn vriend woont nog thuis en is vegetariër, terwijl zijn ouders en broers gewoon dierlijke producten eten.

Bij hen thuis wordt gewoon in dezelfde pannen eten klaargemaakt. Het vlees wordt niet gemixt met de groente. Dus dierlijke producten en niet-dierlijke producten worden apart klaargemaakt. Dezelfde pannen worden gebruikt voor vlees en groente, maar dat is opzich niet erg, want je eet het vlees toch niet? Veel mensen zeggen dat de geur blijft hangen, maar dat lijkt mij niet. Je wast de pannen immers goed, neem ik aan.

Wat eten betreft zijn er vele vleesvervangers. Je kan GoodBite kopen. Dat zijn een soort vegaburgers die in verschillende vormen verkrijgbaar zijn. Daarbij kun je denken aan nuggets, schnitzels, hamburgers e.d, maar dan vegetarisch. Er zijn best veel kant-en-klare vleesvervangers te vinden in de supermarkt. Qua smaak verschillen deze vleesvervangers zeer weinig van vlees(producten). Er bestaan ook vegetarische worstjes, die net als vleesworstjes smaken.

Je kunt ook peulvruchten eten bij het avondeten. Bruine of witte bonen, erwten e.d. Deze kun je ook in soep verwerken.

Er zijn heel veel soorten groente. Je kunt ook rode bieten kopen, of champignons. Roerbakgroente is ook een oplossing. Zo krijg je toch veel vitamines naar binnen. Wil je variatie, en dus niet alleen groente en rijst bij je avondeten, dan kun je wat aardappelen snijden, wassen en deze even bakken.

Daarnaast heb je ook tahoe en tempeh, gemaakt van sojabonen. Sojabrokken zijn ook op diverse plaatsen verkrijgbaar.

Alternatieven voor vegetariërs:
– Mihoen met roerbakgroente (en evt. tahoe en/of tempeh)
– Nasi met roerbakgroente (en evt. tahoe en/of tempeh)
– Bami met roerbakgroente (en evt. tahoe en/of tempeh)
– Paneer (lekker, en als je het invriest, kan je elke keer dat je het wil eten, een beetje weghalen)
– Soep (Saoto, Bravoe, Erwtensoep, Tomatensoep… Hiervoor bestaan gezonde soepgroenten, en sojabrokken kun je er ook in doen)
– Pasta (macaroni, spaghetti e.d.) met vegetarische pastasaus
– Rijst met groente en een vleesvervanger
– Aardappelen met groente en een vleesvervanger
– Friet en een vleesvervanger

Alternatieven voor ontbijt:
– Musli
– Crusli
– Cornflakes
– Brinta
– Er bestaan diverse soorten pasta als broodbeleg. Daarnaast kun je ook denken aan pindakaas, jam, hagelslag (heb je ook variaties van) e.d.
– Pepperspread
– Broodspread

Keuze genoeg dus! (als je nog meer alternatieven wil, zeg je het maar hoor! Ik weet er genoeg.) Kijk ook eens op in de rubriek Vegetarische recepten op deze website.

Als je vegetariër bent, moet je overigens ook geen kaas en gelatine nuttigen. Als alternatief kun je taart nemen zonder gelatine, en vegetarische kaas eten. Vegetarische kaas kan duurder zijn dan gewone kaas, maar bedenk je wel dat er verschillende soorten vegetarische kaas bestaan, waardoor de prijzen verschillen.

Als je vegetariër wilt worden, is mijn advies dus:
– Gebruik vleesvervangers, die zijn net zo gezond als vlees. (Er bestaan ook visvervangers!!)
– Kook gewoon in pannen die je normaal gebruikt, maar houd vlees en groente gescheiden. Wil de rest het vlees door de groente heen hebben? Zet dan van tevoren wat groente apart. Dit is slechts een kleine moeite.

Vegetarisch zijn is niet moeilijk, zolang je er maar niet moeilijk over denkt!

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. blote tieten schreef:

    … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: hindoedharma.nl/blog/vegetarisch-leven/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: hindoedharma.nl/blog/vegetarisch-leven/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *