Afgelopen zondag was het zover: de discussiebijeenkomst in de Shri Ram mandir in Den Haag. Met z’n allen discussieerden we over het thema “Pandits en Mandirs” aan de hand van vijf aansprekende stellingen.

Doel van de discussie

De organisatoren van de discussie zijn de Shri Ram mandir in Den Haag en HindoeDharma.nl. Doel was om de mensen hun behoeften te laten aangeven met betrekking tot pandits en mandirs. Waar hebben mensen behoefte aan als het om pandits en mandirs gaat? Deze vraag stond centraal tijdens de discussie.

Het begin van de bijeenkomst

We zaten met z’n allen in een kring op de grond, vlak voor het altaar met de prachtige beelden van onze goddelijke gedaantes. De middag begon met een korte inleiding, gevolgd door een korte voorstelronde. Voordat we begonnen met het reageren op de stellingen hebben we de bezoekers gevraagd waarom zij naar de mandir gaan. Wat is hun doel van een mandirbezoek? De visies waren verdeeld, maar het was erg interessant om de verschillende redenen te horen. De één gaat naar de mandir om te genieten van de rustgevende bhakti-sfeer, de ander juist om te leren van de interessante pravachans die de pandit vertelt.

Stellingen

Na deze interessante gedachte-uitwisseling zijn we naar de stellingen gegaan. De stellingen waren:
1. Mandirdiensten moeten in het Nederlands
2. De mandir verliest haar waarde
3. Pandits hebben een hoge positie; je mag niet met hem in discussie gaan
4. Een pandit moet niet alleen een ritualist zijn, maar ook een kenner van de geschriften en een vertrouwenspersoon
5. Pandits en mandirs zijn toe aan professionalisering

Mandirdiensten: liever tweetalig

We waren erg onder de indruk van de meningen en ideeën van de aanwezigen. Zo kwam bij de eerste stelling naar voren dat vrijwel iedereen het oneens was met de stelling. Onze taal moet worden behouden. Om zowel de ouderen als de jongeren tegemoet te komen tijdens de mandirdiensten, worden tweetalige diensten aangeraden. In de Shri Ram mandir in Den Haag gebeurt dat al, maar helaas is nog niet elke mandir hiertoe bereid.

Vele ideeën

Verder zijn er vele ideeën aangeleverd voor een progressieve ontwikkeling van mandirs. Deze ideeën kwamen voort uit de behoeften van de aanwezigen en werden hartelijk ontvangen en zullen worden besproken binnen het bestuur van de Shri Ram mandir Den Haag.

Pandits en discussiëren

Hoewel pandits over het algemeen niet positief worden beschreven in onze gemeenschap, is dat niet aan de orde gekomen tijdens de discussie. De aanwezigen waren het er allemaal over eens dat beide partijen – pandit en yajamaan – evenveel moeten investeren. Zo wordt er in de gemeenschap vaak geklaagd dat bepaalde pandits niet openstaan voor vragen of discussie, terwijl de mensen vaak zelf geen vragen (durven te) stellen.

Opkomst

Wat we wel jammer vonden, is dat we ruim 1600 mensen hebben benaderd voor de bijeenkomst, maar nog geen 5% van deze mensen is gekomen – ondanks de vele enthousiaste reacties en aanmeldingen. Van de zeven mensen die het thema “Pandits en Mandirs” hadden aangeleverd is ook maar één persoon gekomen. Hierdoor is het gesprek over gebrek aan motivatie niet aan de orde gekomen.

Volgende editie

We zijn erg tevreden over het succes van deze editie. Toch hebben we gekozen voor een uitgebreider concept in de toekomst. Deze zullen we eens in de twee maanden organiseren. Zo hopen wij nog meer mensen enthousiast te maken voor het deelnemen aan de bijeenkomsten. Omdat de zomervakantie nadert, is de eerstkomende bijeenkomst eind augustus/begin september. De mensen zijn nog steeds vrij zelf thema’s aan te leveren voor de bijeenkomsten. Heeft u belangstelling? Stuur dan een mail naar info@hindoedharma.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *