Afvallen, een nieuwe auto, gezond eten, meer bewegen… Rond deze tijd van het jaar is iedereen bezig zijn doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Vroeger deed ik dat ook. Dan zat ik met een groot A3-blok en vele stiften aan mijn bureau te mindmappen over mijn geweldige voornemens. Ik was er helemaal klaar voor! Althans, dat dacht ik… Want het jaar was nog niet goed en wel begonnen en ik viel alweer terug in oude gewoonten. Toch bleef ik ze elk jaar weer maken. Voor velen zal dit herkenbaar zijn: voornemens werken niet. Waarom eigenlijk?

Ten eerste bestaan er twee soorten voornemens: nice to haves en must haves. We weten allemaal wat er nodig is om gezond en fit te worden en blijven, maar de vraag is in hoeverre we dit daadwerkelijk belangrijk vinden. Hoe groot is jouw sense of urgency? Kies jij voor die samosa’s, patatjes en mithaai of voor jouw gezondheid? Als jij jouw gezondheid belangrijker vindt, dan zit je op de goede weg. Zit je in de ‘dat-ene-patatje-kan-geen-kwaad-mentaliteit’, stop dan met je voornemen. Op deze manier blijven hangen in de nice to haves is zonde van je tijd. Je zult je doel waarschijnlijk toch niet behalen en je raakt alleen maar teleurgesteld.

Ten tweede zijn voornemens vaak ontzettend vaag. Laatst zei een jonge vrouw tegen mij: “In 2016 ga ik aan mezelf werken, zodat ik een beter mens word.” Klinkt als een helder en duidelijk doel. Maar voor je innerlijke processen is het nog veel te vaag. Wanneer in 2016? Wat voor gedrag past bij “aan jezelf werken”? Wat ga je dan precies doen om dat doel te bereiken? Wat bedoel je met “beter mens”? Wanneer weet jij of je je doel bereikt hebt? Zolang je geen antwoorden hebt op deze vragen, zal het je niet lukken om je doel te bereiken. Je hebt immers wel je gewenste bestemming bepaald maar totaal niet bedacht hoe je er komt, laat staan de weg ernaartoe uitgestippeld. Hoe zul je dan in actie kunnen komen?

Ten derde maken we voornemens vaak zo groot dat ze voor ons gevoel onbereikbaar blijven. Zo nam ik me afgelopen jaar eens voor om in drie maanden tijd 10 kg aan te komen. Toen ik binnen drie weken nog geen resultaat zag, ben ik gestopt. Later besefte ik me dat mijn voornemen nogal te groot en onbehapbaar was. Je kunt je doelen beter verdelen in kleine overzichtelijke doelen, als een soort route die je uitstippelt met daarbij de tussenstops waar je zult overnachten. Hoe dichterbij je doelen voor je gevoel zijn, hoe gemotiveerder je bent en hoe eerder je tot actie zult overgaan. Het doel (“de overwinning”) is immers zo dichtbij! Door kleine overwinningen voel je je al snel beter en dat maakt het makkelijker om volgende stappen te zetten.

Op die manier heb ik dit jaar voor het eerst een haalbaar doel gesteld. “Pluk het leven!” Dat wordt mijn motto voor 2016. Meer tijd en aandacht voor mezelf, meer in harmonie zijn met mezelf, meer activiteiten ondernemen die mij plezier geven en meer uit Stichting Hindoe Dharma Nederland halen voor de gemeenschap. Mijn nieuwe leefschema is klaar, mijn vipassana-periode is geboekt, mijn spaargeld voor de rondreis die ik wil maken is rond, de nieuwe werktijden bij mijn opdrachtgevers zijn besproken, de plannen van aanpak zijn gereed… De route met tussenstops is uitgestippeld. Nu rest nog het bewandelen. Ik heb er al zin in!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *