Ik krijg weleens geklaag dat ik als vrouw zijnde een website heb waarop ik “predik” over de Hindoe Dharma. Volgens deze mensen verricht ik priesterwerk en moet ik de site sluiten. Is het niet lariekoek dat mensen mij als priesteres zien? Sowieso, ook al zou ik dat zijn, then what’s the problem?

Pandits of poojaari’s zijn traditioneel gezien mannen. Daarom lopen veel Hindoes met het vastgeketende idee dat alleen mannen dergelijke werkzaamheden mogen verrichten. Het is waar dat de meeste pooja’s en sanskars door mannen worden verricht, maar dat betekent toch niet dat vrouwen dit niet mogen?

Naar mijn weten verbiedt geen enkel Hindoegeschrift vrouwen om priesterwerk te verrichten. Het is dan ook niet raar dat er vrouwen zijn – óók binnen de Sanatana Dharma – die priesterwerk verrichten. Er is zelfs een Hollandse Sanatana Dharma pandita, en er zijn twee Hollandse, vrouwelijke swami’s! Er zijn weinig pandita’s, maar het komt zeker op. Mata Amritanandamayi Devi (Amma) is hier een groot voorbeeld van. Alleen in het brahmanisme moeten ze nog wakker worden als het gaat om priesterwerk. Daar leven ze namelijk nog in de waan dat de braahman(mannen) superieur zijn.

Als we Gayatri Mata hebben als Moeder van de Veda’s, Sarasvati Mata als belichaming van zuivere kennis; waarom kunnen vrouwen dan geen goddelijke kennis vergaren en priesterwerk verrichten? In Veda’s zijn er ook vrouwen die deelnemen aan rituelen en in Upanishads lezen we ook over vrouwen die deelnemen aan filosofische discussies.

In de Vedische tijden waren man en vrouw gelijk op het gebied van educatie en religie. Vrouwen mochten zonder problemen deelnemen aan grote pooja’s. Ook mochten zij het heilige draad (janew/yagyopaveet) ontvangen en de Veda’s bestuderen. In de Harita Smriti wordt zelfs gesproken over een klasse van vrouwen die brahmavidini’s werden genoemd. Zij bleven ongehuwd en besteedden hun leven aan goddelijke studie en rituelen.

Ofwel, ik zie geen enkele reden voor de bewering dat vrouwen geen “priesterwerk” mogen verrichten. Jullie wel?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *