Veel mensen vragen me waarom ik een vegetariër ben. Ik antwoord haast altijd: ‘Omdat ik het ben!’ Meestal houdt het gesprek hierbij op. Dat is ook de bedoeling van mijn reactie. Ik kan heus wel uitleggen waarom, maar degenen die mij die vraag stelden, waren altijd wel vleeseters. Vleeseters willen over het algemeen niks aannemen van vegetariërs. Daarom vind ik het nutteloos om de discussie aan te gaan. Toch doe ik het soms.

Sommigen van hen voelden zich na mijn uitleg meteen schuldig: “Ik wou echt dat ik kon wat jij doet! Het zal vast erg moeilijk zijn om het te overleven. Het zal zo moeilijk zijn voor je.” Anderen maakten opmerkingen als: “Maar je eet groente… Wat is het verschil?”

Soms gaan mensen conversaties aan, maar willen ze niet horen wat je werkelijk te zeggen hebt. Ik voel dat aan en vertel ze dan dat we onze respectieve geloven niet aan elkaar hoeven te rechtvaardigen.

Ik ben geen predikant ofzo. Ik hoef niemand te overtuigen. Ik heb een keus, en anderen ook. Als je gevoelig bent en niet open staat voor andermans geloven, beoefen dan je eigen keuze en stop nu meteen met lezen!

Ik heb ervoor gekozen om geen medewezens te eten. Dat betekent dat ik niks eet dat 5 zintuigen heeft.

Door dieren te eten, zou ik iemands moeder, vader, zoon, dochter, broer, zus of partner eten. Ik zou een kannibaal zijn!

Ik zou mezelf misleiden door te denken dat een dier ook menselijk gedood kan worden zonder dat het lijdt. Maar je kan niet menselijk doden. Menselijk doden is een argument door idioten voor idioten! – Niet voor verlichte spirituele zielen. Je kan jezelf wel misleiden over menselijk doden om je schuldgevoel te verlichten, maar de waarheid verandert er niet mee. Doden is en blijft een zonde.

Wat als iemand anders de dieren voor mij heeft vermoord? Zou ik dan vlees eten? Nee. Als je iemand anders je smerige werk laat doen, is je karma nog steeds zondig. Eigenlijk dubbel.

Neem bijvoorbeeld de rijke persoon die zichzelf met ivoor versiert. Eigenlijk is die persoon dan de oorzaak van de moord op de olifant. De slachter doodt, de ontwerper knutselt ermee en de verkoper verkoopt het. Ze zijn allemaal betrokken bij die moord. Maar de veroorzaker trekt slechte karma op cumulatieve basis aan.

Als ik de slager haal om een dier voor me te slachten, zou ik nog steeds de moordenaar zijn.

Kijk eens in de ogen van een dier. Heb je geen medelijden? Heb je geen genade? Geloof je in karma? Geloof je dat we spirituele wezens zijn of gewoon egoïstische omnivoren? Geloof je dat je verlicht kan worden terwijl je geweld pleegt? Geef je er dan niks om?!

Als je er wat om geeft, laten we dan vrienden zijn en onze eigenschappen delen. Zo niet, bid dan tot God dat je niet wordt herboren als kip en de kip als jou!

24 antwoorden
 1. LT zegt:

  heey ik ben het met je eens, maar ook als je niet in Karma gelooft kan je vegetarisch zijn, ik ben christen en ook vegetarisch. ik wil niet Gods schepping vermoorden. Ik vind jou standpunt over iemands partner/kind/familie doden ook een erg mooi voorbeeld. Dat kan ik voortaan gebruiken in mijn discussies als iemand met mij dediscussie aangaat. En vegetarisch eten is ook nog veel gezonder! en superlekker!

  Beantwoorden
 2. zonnestraal zegt:

  De mens heeft altijd de neiging zich te verdedigen. Ik vind dat je voor jezelf moet bepalen of je vlees eet, maar vleeseters hebben altijd issues met vegetariers, bedoel zie het nut niet echt 2 dagen vegetarisch te zijn en 5 dagen dieren te eten, vat dit niet 😆

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Hallo Roshni, ik heb er niet een apart artikel over geschreven, maar wel in het artikel Raaja yoga: innerlijke concentratie heb ik onder andere over deze vijf gedragsregels (ahimsa, satya, asteyam, shaucham en indriya nigraham) geschreven.

   Mochten er na het lezen van dit artikel nog vragen zijn, schroom dan niet deze te stellen.

 3. Guest zegt:

  Waarschijnklijk reageer ik bij het verkeerde topic maar de vraag is; kan je ook afvallen met een dieet afgestemd op een religieuse menu? En dat is welliswaar vegetarisch neem ik aan. Hoe ziet zo’n dieetmenu er dan uit? Ik verdraag geen koolsoorten, noten en eieren. Welke groentes, specerijen en kruiden zijn goed voor wat? Hebben wij al die koolhydraten (roti, rijst, pasta’s, suikers, aardappels etc.) echt nodig dagelijks?
  Hoe zit het met ziektes, beweging en sporten?

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Hallo Guest, ik denk dat er zeker is af te vallen met een vegetarisch dieet. Ik denk dat u het beste de Ayurveda kunt raadplegen voor dit soort vragen. Er zijn ook vegan topsporters. Wellicht interessant om die eens te googlen voor tips en inspiratie.

 4. Anoniem zegt:

  hoe zit het dan met Shiva die een olifant had vermoord?
  dit is dan toch eigenlijk tegenstrijdig met het hindoeisme of niet?

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Hallo Anoniem, de olifant die Shiva had vermoord, was een asura (demon) genaamd Gajaasura. Gajaasura belemmerde toegewijden in het praktiseren van hun bhakti, met name door braahmana’s lastig te vallen tijdens hun verering van de Shivalinga. Om hem te stoppen, was het nodig dat hij werd vernietigd.

 5. vega zegt:

  Beste Ranjita,
  Sinds januari 2013 ben ik een vegetarier. Mijn man is vlees blijven eten. Ik kook vaak dhal/tempeh en groente. Hij nam dan zn eigen vlees van buiten (afhaal) mee. Op zich was het in jaar 2013 geen probleem. Hij werkte 6 dagen in de week in de garage. In de garage werd er gekookt(keuken), heel vaak eendenvlees. Dus hij at daar en thuis at hij zelden. Sinds dit jaar juni heeft hij zijn eigen garage, helaas nog geen keuken! Hij blijft toch heel vaak buiten eten! Ik had aangeboden om vlees voor hem klaar te maken. Hij zei het hoeft niet. En aangezien ik toch vaak eten weg moet gooien, omdat hij thuis niet eet, heb ik die moeite niet genomen.

  Twee dagen geleden ben ik door zn dronken kennis aangesproken, een oude man.. Hij zegt dat mijn man bij andere vrouwen, zijn klanten of bekenden om eten vraagt. Die kennis vertelt dat hij droge brood eet. Ik moet als zijn vrouw voor hem smorgens brood met ei, sardine of tonijn klaarmaken. Smiddags moet ik weer voor hem brood komen brengen en savonds moet ik koken. De kennis voorspelt als ik dit allemaal niet doe dat dan een andere vrouw menstruatiebloed in zijn eten gaat doen (zwarte magie), hij is namelijk succesvol.

  ik kook wel thuis, maar hij vindt eten van anderen lekkerder (sterk gekruid, zout en andere smaakversterkers). Heeft heeft vaak kritiek op mijn eten. Maandag vast ik sowieso. Hij belt mij die dag op en zegt ” ik heb honger”. Ik zei ” ik heb nasi en kouseband gemixt tempeh klaargemaakt, moet ik komen brengen”. Hij antwoordt heel bot
  ” ik hoef geen vegetarische shit eten, ik regel wel wat voor mezelf!” Hij is vaak kritisch met eten.

  Die kennis vindt dat ik me anders moet opstellen, ik moet beter voor mn man zorgen. Hij werkt hard en tot laat in de garage!! Als ik niet verander dan gaat een andere vrouw zwarte magie met hem doen, want hij is succesvol.En mn studie moet ik maar ook laten, want ik moet hem meer ondersteunen in de garage. Want mn diploma gaat toch in de vitrine kast! Mn leven moet ik 100% toewijden aan mn man. En vegetarisch eten is onzin, want volgens het hindoeisme mag je gewoon vlees eten (volgens die kennis). Die kennis zei ” het is ook voor jou vernederend dat jouw man bij anderen om eten bedelt.”

  Mn moeder heeft gezegd dat ik vlees voor hem moet klaarmaken. Ergens voelt dit niet goed. Omdat ik een vrouw ben moet ik aan hem aanpassen! Maar ik ben totaal niet eens en ben ook niet gelukkig in deze relatie. Heb je misschien een advies?

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Hallo Vega,

   Vervelend dat je man het eten buiten de deur lekkerder vindt dan jouw eten en op zo’n manier naar jou reageert. Ik kan me voorstellen dat je dit een moeilijke situatie vindt, zeker wanneer een derde zich met jullie situatie probeert te bemoeien.

   Bij het lezen van je bericht krijg ik het gevoel dat het je man niet of niet alleen om het eten gaat. Ik zou je aanraden een goed gesprek aan te gaan met je man en het hierover te hebben, vanuit het oogpunt (kort door de bocht geformuleerd): “Wat kan ik beter doen zodat jij thuis eet en ik er ook een goed gevoel aan overhoud?” Geef vooral aan dat je met deze situatie zit en tot een oplossing wil komen. Als je probeert je in te leven in je man, je verhaal op de juiste manier brengt en de juiste vragen stelt, zal hij uiteindelijk vanzelf vertellen wat hem werkelijk dwarszit. Daaruit kan dan weer tot een oplossing worden gekomen.

   Wanneer je in een relatie zit, zijn er altijd wel mensen die beweren het beter te weten en proberen modder te gooien. In mijn ogen kan een relatie nooit gezond zijn wanneer van één persoon wordt verwacht (een stukje van) zichzelf (vegetarisch leven, studeren, werken e.d.) op te geven voor de ander zonder dat de ander moeite doet voor de relatie of de persoon. Ik zou je dan ook aanraden om bij je eigen waarden te blijven. Wat er ook speelt, is tussen jou en je man. Degenen die het moeten oplossen, zijn dan ook jullie twee. Anderen kunnen zoveel zeggen of adviseren, maar wat er werkelijk speelt, kunnen alleen jullie twee weten. Jullie zullen dit dan ook samen moeten bespreken en samen aan een oplossing moeten werken. Probeer dus vooral een goed gesprek aan te gaan met je man.

 6. Guest zegt:

  @ Vega en @ Ranjita,

  Ik dacht dat zulke vrouw- onterende en vernederende praktijken niet meer bestonden.
  Sorry dat ik het zeg; je hebt altijd nog je eigenwaarde waar jij goed voor moet zorgen. God heeft nooit gezegd dat je als vrouw zijnde zoiets verlagends moet pikken. Er is een lied dat heet Ghar ke murgi daal baraaber. Dat slaat op die man die zich jouw echtgenoot mag noemen zolang het duurt. En mensen kletsen veel uit hun nek, ze hebben geen sociaal leven. Zielig voor ze.

  Beantwoorden
 7. Guest zegt:

  Toewijding aan god staat hoger dan toewijding aan je man respect dat jij zo bent hoor hij mag blij zijn veel vrouwen zijn al lang van godlos

  Beantwoorden
 8. hira premchand zegt:

  …. goed gedaan ,ik kan me inleven met uw uitleg ..
  alle ellende komt doordat een doorsnee pandit geen goede uitleg(kern) geeft en nog steeds geldt de beste stuurlui aan wal (q.q. zwijgzaam) ..
  u hebt een lid erbij ..
  Namaskar ,

  hira premchand

  Beantwoorden
 9. Anoniem zegt:

  Hallo,

  Graag zou ik willen weten waarom ‘ei’ als niet vegetarisch wordt bestempeld. Elders op de pagina meen ik gelezen te hebben dat je als uitgangspunt het ahimsa-beginsel neemt (en tevens als verklaring). Dit snap ik volkomen. Maar de eieren die wij hier in Nederland consumeren, zijn te allen tijden onbevrucht (mits je vrije uitloop of scharreleieren consumeert, maar dan is de vraag die opkomt of die kippen daadwerkelijk in de vrije natuur hebben rondgelopen (marketing)). We ontnemen dus ook geen “potentieel leven” van een kuiken, nu er überhaupt geen bevrucht eitje is dat wij eten.

  Uiteraard zou je vraagtekens kunnen zetten bij het feit of het uitbroeden van eieren in legbatterijen strookt met het ahimsa-beginsel en of dat past binnen de hindoe-ideologie.

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Het niet consumeren van eieren heeft inderdaad te maken met ahimsa. Mensen buiten kippen (die in het wild meestal zo’n 12 eieren per jaar leggen) uit tot slaven die vaak meer dan 300 eieren per jaar leggen. De dieren worden hierbij in de war gebracht met kunstlicht, waardoor de kippen eigenlijk continu het gevoel van tijd en de seizoenen wordt ontnomen. Na elke keer dat de kippen eieren leggen, worden deze ook steeds weer weggehaald, waardoor de kip geen nest vol krijgt en ze niet broeds wordt. Wanneer kippen niet winstgevend genoeg zijn, worden zij geslacht en belanden zij als vlees in de supermarkt. Veel kuikens worden zelfs levend versnipperd wanneer zij niet winstgevend genoeg zijn. In het wild kan een kip zo’n 10 jaar oud worden en sommige rassen zelfs 20. Maar in de bio-industrie gaat een legkip slechts 17 maanden mee. De kippen raken al snel oververmoeid en zijn dan niet winstgevend meer. Je zou denken dat de biologische industrie diervriendelijker is, maar dat is helaas niet zo. Door eieren te eten dragen mensen bij aan de lichamelijke en geestelijke uitbuiting van kippen en ook aan hun dood en het verhandelen van hun lijken. Daarom wordt het consumeren van eieren sterk afgeraden vanuit het ahimsa-principe van het hindoeïsme, dat als hoogste dharma wordt gezien.

   In de hindoegeschriften komen we het niet consumeren van ei tegen in een eenvoudig perspectief: eieren zijn potentiële embryo’s en dus niet bedoeld voor consumptie. Het is vergelijkbaar met de eisprong van een vrouw. Eieren zijn bedoeld om eventueel kinderen te verwekken, niet om jezelf mee te voeden.

  • Ranjita zegt:

   Ik heb de vers opgezocht in de Manusmriti die ik thuis heb, maar tot mijn verbazing staat deze vers er niet in en zijn er verzen in weggelaten. Kun je mij aangeven wat er in de vers staat? Je mag me ook een foto of scan ervan mailen: info@hindoedharma.nl.

  • Ranjita zegt:

   Van de Manusmriti gaan vaak foutieve Engelse vertalingen en versies rond. Daarnaast worden veel verzen in een verkeerde context geplaatst. Om het goed te kunnen toelichten, heb ik een goede Manusmriti nodig in het Sanskriet met Hindi vertaling van een betrouwbare uitgever, bijvoorbeeld Gita Press, Manoj Publications of Sagar Publications. Ik ga ernaar op zoek en zal er binnenkort een bestellen. Als ik het boek heb, kom ik op je vraag terug.

  • Ranjita zegt:

   Ik heb helaas geen Manusmriti kunnen vinden. De context van de vers is in elk geval gericht op het niet consumeren van dierenlijken.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *