Er zijn verschillende beweegredenen om vegetariër te worden. Niet alleen vanuit het hindoeïsme wordt dit sterk aanbevolen; ook wetenschappers, universiteiten, instituten en dergelijke komen steeds vaker tot de conclusie dat minder of geen vlees en vis eten goed is voor het welzijn van dieren, het milieu, de gezondheid en de wereldvoedselverdeling.

Dierleed

Om vis en vlees te produceren, zijn dieren uit de natuur gehaald om deze vervolgens op onnatuurlijke manieren te houden, fokken, doden en verhandelen. Dit is een wrede industrie vol slechte leefomstandigheden en dierleed, waaraan jij bijdraagt wanneer je vis of vlees eet. Volgens een onderzoek van de Universiteit Wageningen aten Nederlanders in 2016 gemiddeld 77 kg vlees per jaar (per hoofd).[1]Terluin, Verhoog, Dagevos, Van Horne & Hoste (2011). “Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2016“, Wageningen University & Research. URL bezocht op 16 … Continue reading Het exacte aantal dierenlevens dat we zouden sparen door vegetarisch te eten, verschilt in verschillende onderzoeken, maar komt meestal uit op zo’n 400.000 dieren die Nederlanders per dag samen kunnen sparen.

Aanslag op drinkwater

Wetenschappers van de universiteit Twente concluderen dat met de productie van vlees en andere dierlijke producten veel meer water verloren gaat dan met de productie van plantaardige producten het geval is. En dat water hebben we juist zo hard nodig: slechts drie procent van het aardse water is zoet en kan dienst doen als drinkwater voor de mens. Voor de productie van een kg kip is 4.300 liter water nodig, voor een kg varkensvlees 6.000 liter en voor een kg rund zelfs 15.000 liter water. Voor de productie van vlees is jaarlijks dertien keer zoveel water nodig als voor alle Nederlandse huishoudens.[2]Kraaijvanger, C. (2018). “Vleesliefhebber doet aanslag op zoetwater-voorraad“, Scientias. URL bezocht op 16 maart 2018.

Milieuvervuiling door broeikassen

Ook veroorzaakt de veehouderij veel broeikasgassen zoals CO2: één kilo rundvlees eten staat qua broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden! Wereldwijd is voedsel verantwoordelijk voor ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft van die vervuiling wordt veroorzaakt door dierlijke producten.[3]Auteur onbekend (2018). “Hoe slecht is vlees echt voor het milieu?“, Nederlandse Omroep Stichting (NOS). URL bezocht op 16 maart 2018.

Wereldvoedselverdeling

Dan hebben we het nog niet eens over de landbouwgrond dat in de veehouderij wordt gebruikt of wordt gebruikt om voedsel voor slachtvee te produceren. Er wordt jaarlijks veel oerwoud gekapt om grond vrij te maken, zodat er plantaardig materiaal kan worden verbouwd om het vee mee vet te mesten. Zo kost één kilo kippenvlees ca. 2 kg. plantaardig materiaal, is er voor een kilo varkensvlees 4,5 kg. veevoer nodig en voor een kilo rundvlees kan dit oplopen tot maar liefst 13 kilogram![4]Head, Sevenster & Croezen (2011). “Background documentation and methodology for environmental impact study of meat, dairy and eggs“, CE Delft. URL bezocht op 16 maart … Continue reading Volgens sommige onderzoeken gaat minstens de helft van de wereldwijde graanproductie naar de veehouderij. Dit komt de wereldvoedselverdeling niet ten goede.

Gezondheid

Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat het eten van veel (bewerkt) vlees gelinkt is aan hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. Vegetariërs worden ouder, zijn dunner en hebben bovenstaande problemen dus minder vaak. Er zijn veel verschillende artikelen en onderzoeken over dit onderwerp met uiteenlopende resultaten. Toch is het iets om over na te denken. Denk immers aan alle troep die dieren worden ingespoten om ze snel te kunnen fokken en hun massa te vermeerderen.

Er zijn verschillende wetenschappers, universiteiten, onderzoekbureaus, instituten en dergelijke die onderzoek hebben gedaan naar de impact van de vleesindustrie op het aantal dierenlevens, het welzijn van dieren, de beschikbaarheid van drinkwater, het milieu, gezondheid en dergelijke. De exacte cijfers verschillen, maar de conclusies duiden wel allemaal aan dat de impact enorm is en minder vlees eten dit op termijn kan veranderen. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bracht begin 2017 nog een rapport hierover uit.[5]Van Dinther, M. (2017). “RIVM: eet minder vlees, niet alleen voor gezondheid maar ook voor het milieu“, de Volkskrant. Bezocht op 16 maart 2018.

Vegetarisme voor geestelijke groei

In zowel de hindoeïstische, boeddhistische, joodse als christelijke geschiedenis komen we vele voorbeelden tegen van mensen die vegetariër waren voor geestelijke groei. Ook in de ‘heidense’ geschiedenis komen we ook veel vegetariërs tegen, zoals: Pythagoras, Empedocles, Plutarchus, Seneca, Plotinus en Porphyrius. In dit indrukwekkende artikel kun je hier meer over lezen.

Voetnoten en bronverwijzingen

Voetnoten en bronverwijzingen
1 Terluin, Verhoog, Dagevos, Van Horne & Hoste (2011). “Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2016“, Wageningen University & Research. URL bezocht op 16 maart 2018.
2 Kraaijvanger, C. (2018). “Vleesliefhebber doet aanslag op zoetwater-voorraad“, Scientias. URL bezocht op 16 maart 2018.
3 Auteur onbekend (2018). “Hoe slecht is vlees echt voor het milieu?“, Nederlandse Omroep Stichting (NOS). URL bezocht op 16 maart 2018.
4 Head, Sevenster & Croezen (2011). “Background documentation and methodology for environmental impact study of meat, dairy and eggs“, CE Delft. URL bezocht op 16 maart 2018.
5 Van Dinther, M. (2017). “RIVM: eet minder vlees, niet alleen voor gezondheid maar ook voor het milieu“, de Volkskrant. Bezocht op 16 maart 2018.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *