Als er iets slechts gebeurt in iemands leven, dan hoor je mensen meteen roepen: “Zo staat het in zijn/haar lot geschreven”. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het ligt maar net aan jouw handelingen. Bewust of onbewust, je hebt wat gezaaid, en dat zul je ook oogsten. Het is niet het lot dat jouw leven bepaalt, noch is jouw levensloop Gods wil. Het is de wet van karma die alles teweegbrengt. De universele wetten van de natuur bepalen jouw leven, aan de hand van jouw eigen karma.

Al voor de geboorte staat een bepaald deel van ons leven vast. De vruchten van onze karma uit vorige levens bepalen als het ware onze levensloop. Hiermee kunnen we zeggen dat de rode draad is uitgestippeld. De rest moeten we zelf invullen.

Zoet of zuur, dat staat al vast. Toch hebben we er invloed op. We kunnen de zure vruchten zoet maken. Maar vergeet niet dat we de zoete vruchten ook zuur kunnen maken. Ofwel, door de karma die we in dit leven verrichten, kunnen we zowel het zoete als het zure in ons leven nietig maken; het is maar net hoe je je leven invult. Wat je zaait, zul je oogsten. En je bent zelf verantwoordelijk voor je karma, niemand anders, ook God niet.

Je kunt de schuld dus wel telkens schuiven op je lot of op God, maar in feite ben jíj degene die alles heeft veroorzaakt. Jij zaait karma, hetzij goed of slecht, en oogst dus ook wat je hebt gezaaid.

God dwingt niemand om bepaalde activiteiten te verrichten. Hij geeft je de vrijheid om je leven zelf invulling te geven. Hoe kan Hij dan de schuldige zijn? Jij kiest er zelf voor om een handeling uit te voeren en bent er dus ook zelf verantwoordelijk voor. Wat je zaait, zul je oogsten. Wie goed doet, ontmoet goed. Wie slecht doet, ontmoet slecht.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: hindoedharma.nl/blog/wat-je-zaait-zul-je-oogsten/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *