De brahma vivah (Sanskriet: ब्रह्म विवाह, brahma vivāha, van brahma “kosmisch/absoluut/heilig” en vivāha “huwelijk”) is één van de ashta vivah (acht vormen van huwelijk).

De brahma vivah wordt gezien als de meest goddelijke manier van huwelijk, waarbij de bruid en bruidegom beiden uit zeer spirituele families komen. De bruid, bruidegom en vrijwel al hun familieleden passen dharma vol overgave toe op elk gebied van hun leven. Voornamelijk de char ashram, sanskars, nitya karma en pancha yagya nemen hierin een belangrijke plaats in, al dan niet spirituele ontwikkeling op een hoger niveau, zoals mansik puja en het achtvoudige pad van yoga.

Bij deze vorm van huwelijk is er geen sprake van aards plezier (denk aan cadeaus, recreationele muziek, dans etc.). Het huwelijk is puur en alleen gericht op een spirituele verbintenis. Bij een brahma vivah is het gebruikelijk dat het huwelijk gearrangeerd is op basis van de kwaliteiten van bruid, bruidegom en hun families. Zonder geschikte match op het gebied van spirituele aard kan geen brahma vivah plaatsvinden. Daarbij is het gebruikelijk dat het verzoek tot huwelijk komt vanuit de familie van de bruidegom.