Een dharma sutra (Sanskriet: धर्मसूत्र, dharmasūtra, van dharma “dat wat gedragen wordt en dat wat ons draagt” en sūtra “draad” of “koord”) is een geschrift dat de oorspronkelijke beginselen van de hindoewet beschrijft.

Hierin gaat het bijvoorbeeld over regels over overheden, kastes, relaties tussen mensen, economische activiteiten, voeding, ethische standaarden, levensfasen en religieuze zaken. Helaas zijn door de eeuwen heen vele dharma sutra’s verloren gegaan en bestaan er vandaag de dag nog maar enkele dharma sutra’s. De dharma sutra’s kunnen worden gezien als gedragscodes geschreven om de leer van de veda’s zo correct mogelijk toe te passen en volgens dharma te leven. Deze gedragscodes zijn geschreven vanuit de tijd, plaats en omstandigheden waarin de dharma sutra’s zijn geschreven.

De dharma sutra’s zijn oorspronkelijk geschreven in de vorm van proza, omdat deze zo eenvoudiger konden worden doorverteld en onthouden. Echter zijn de dharma sutra’s later in de vorm van verzen opgeschreven toen dharma steeds meer in verval raakte in de wereld. Deze geschriften zijn de dharma shastra’s. De dharma sutra’s en dharma shastra’s kunnen worden verdeeld in drie delen: achara, vyavahara en prayashchitta.

Bekende dharma sutra’s zijn de shrauta sutra’s en grihya sutra’s.