Categorie: Wees alert

We leven in een wereld waarin iedereen vrij is om informatie tot zich te nemen en kennis te delen. Aan de ene kant is dat fijn, want er valt veel van elkaar te leren. Anderzijds kan het ook heel verwarrend zijn, want er zijn zoveel verschillende denkwijzen, opvattingen, rituelen en tradities, dat we vaak door de bomen het bos niet meer zien. Zo ook op het gebied van het hindoeïsme.

Het is belangrijk om er alert op te zijn dat het hindoeïsme geen georganiseerde religie is.

Geen gecentraliseerde kennisvoorziening

Iedereen kan zich opwerpen als spreker namens het hindoeïsme. Zowel mensen die belezen zijn en goede kennis hebben van het hindoeïsme als mensen die maar weinig weten van het hindoeïsme. Er is geen officieel en algemeen erkende instantie die dit controleert of waarop je kunt terugvallen als je vragen hebt of met onduidelijkheden zit. Wel zijn er veel initiatieven die de indruk wekken dat zij zo’n instantie zijn of die daadwerkelijk met de beste intenties proberen hindoes en andere geïnteresseerden op weg te helpen in hun zoektocht naar antwoorden. Soms logisch onderbouwd en met verwijzingen naar de geschriften, soms ook niet. Vaak worden ook valse bronverwijzingen gegeven om geloofwaardig over te komen.

Daarom is het belangrijk om altijd kritisch om te gaan met informatie. Daarbij kan het helpen om, wanneer iemand iets beweert, te vragen in welke context iets staat, in welk geschrift en waar ongeveer in dat geschrift, zodat je het zelf kunt opzoeken en kunt kijken of het klopt en/of of je je erin kunt vinden. Ook als je geen Devanagari, Sanskriet of Hindi beheerst, kan dit in veel gevallen, aangezien veel geschriften tegenwoordig zijn vertaald naar het Engels. Natuurlijk zijn er ook veel foutieve en gemanipuleerde vertalingen in de omloop, dus kies altijd voor geschriften die zijn uitgebracht door gerenommeerde uitgevers, zoals Gita Press.

Geen officiële accreditatie, registratie, opleiding of bijscholing

Ook kan iedereen zichzelf een religieuze of spirituele titel toe-eigenen zonder enige consequentie. Er is geen controlerend orgaan en er is ook geen curriculum, officiële opleiding, registratie, bijscholing of andere procedure die een garantie geeft dat een ritueel, traditie, dienst of persoon aan specifieke vereisten voldoet. De religieuze en spirituele titels zijn onbeschermd en iedereen kan zichzelf dus pandit, swami, rishi, brahmarishi, maharaj e.d. noemen en zich als zodanig voordoen. Ook kan iedereen een mandir of hindoeorganisatie oprichten, omdat er geen officieel erkende instantie is die dit soort zaken controleert en registreert.

Natuurlijk zijn er ook pandits, mandirs en organisaties die wèl echt goede kennis hebben en met de beste intenties hun kennis delen. Alleen de titel an sich is geen garantie.

Dat een organisatie, mandir, pandit, website, Google of boek bepaalde informatie geeft, is op zichzelf dus geen bewijs of garantie dat die informatie ook echt klopt. Wees alert en wees vooral kritisch: waarop is de informatie gebaseerd, wat is de context, waar staat het in de geschriften, staat het er echt en wat staat er dan precies? Vergeet ook vooral niet je eigen gezonde verstand te gebruiken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *