Categorie: Wees alert

Veel hindoes krijgen van hun pandit of Hindoestaanse astroloog te horen dat ze mrityu graha hebben. Een ‘ernstig verschijnsel’ in de janma kundali (geboortehoroscoop) dat ervoor zou zorgen dat een persoon komt te overlijden. Er wordt dan aanbevolen om met spoed bepaalde rituelen te verrichten, die de pandit of Hindoestaanse astroloog dan meestal moet verrichten. Vaak wordt hiervoor een bedrag van minstens 200 euro gevraagd.

Mrityu graha klinkt als een verschrikkelijke invloed en veel hindoes raken in rep en roer wanneer ze dit horen. Veel hindoes boeken meteen een ritueel bij de pandit of Hindoestaanse astroloog. Sommige hindoes gaan naar andere pandits of astrologen voor een second opinion. Er zijn slechts weinig hindoes die hun gezonde verstand gebruiken, onderbouwing vragen en zichzelf verdiepen in het onderwerp. Ook ik word vaak benaderd voor een second opinion of meer informatie.

Als iemand mij om een astrologisch consult vraagt betreft mrityu graha, weiger ik dit. Iedereen heeft namelijk mrityu graha. Er is altijd een graha in de janma kundali die ervoor zorgt dat de persoon, vroeg of laat, komt te overlijden. We hoeven geen vedisch astroloog te zijn om te weten dat we allemaal op een dag zullen sterven.

Mrityu puja en de dood overwinnen

Volgens veel pandits en Hindoestaanse astrologen moet er een mrityu puja, janma kundali puja of mrityunjaya puja plaatsvinden. Zo’n ritueel zou ervoor zorgen dat de mrityu graha wordt opgeheven.

In de geschriften lezen we vele verhalen over wijze, toegewijde personen die jarenlang dagelijks strenge ascese hebben beoefend om de dood te overwinnen. Het is naar mijn mening naïef om te denken dat een ritueel van een paar uurtjes ervoor zorgt dat we de dood overwinnen. Dat zou betekenen dat onze totaalsom van karma niets uitmaakt en dat gooit eigenlijk het hele concept van dharma en karma overboord.

Ethische code

Vanuit de beroepsopleiding vedische astrologie is mij overigens geleerd dat je als vedisch astroloog nooit uitingen mag doen met betrekking tot de dood. Dit is een ethische code die wij dienen te hanteren. Uitingen over de dood kunnen het leven van mensen ernstig beïnvloeden. Iemand kan radicale keuzes maken, psychische klachten ontwikkelen en bijvoorbeeld in een ernstige depressie terechtkomen door zo’n consult. De dood is immers iets heel heftigs en horen dat je komt te overlijden, doet erg veel met een persoon.

Bovendien: hoewel vedische astrologie een vedische wetenschap is, blijven het voorspellingen met ruimte voor interpretatie. We spreken dan ook altijd van duidingen of voorspellingen en mogen nooit zeggen dat iets echt zo is.

Hoe ga je hiermee om?

Naar mijn mening is het het beste om te beseffen dat iedereen op een dag dood gaat. Gisteren is voorbij en morgen heeft niemand ons beloofd. Wie weet breekt er morgen wel een oorlog uit, belanden we onder een auto of wordt er kanker geconstateerd. Of wie weet worden we wel 122 jaar, zoals de Franse Jeanne Louise Calment. We weten het niet. Waarom zouden we het überhaupt willen weten? Wat bereiken we ermee? Zekerheid is immers slechts een illusie.

Het enige dat 100% vaststaat, is dit moment. Het heden. Dat is het enige waarvan we kunnen toetsen dat het echt bestaat en dat het er echt is. Laten we daar het beste van maken. Laten we ieder moment het beste uit ons leven halen. Uiteindelijk gaat het niet om hoe lang we hebben geleefd, maar om de vele herinneringen die we hebben gecreëerd. Laten we ieder moment die waardevolle herinneringen creëren en uit het leven halen wat wij eruit willen halen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *