Net als ieder mens heb ook ik geld nodig om mijn vaste lasten te betalen en geld te sparen voor mijn vakanties, toekomst en pensioen. Daarnaast maak ik de nodige kosten om HindoeDharma.nl in stand te houden (webhosting, technische applicaties, eventuele locatiehuur, materiaalkosten, drukwerk etc.) en uiteraard draag ik ook netjes de nodige belastingen en premies af over mijn inkomen. De belastingen en premies kunnen oplopen tot ruim 50% van mijn inkomen.

HindoeDharma.nl is gegroeid

HindoeDharma.nl is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het kost dan ook veel tijd om HindoeDharma.nl te onderhouden, alle diensten te verrichten en activiteiten te organiseren.

Jarenlang heb ik dit gecombineerd met een 40-urige onderneming of baan, om de activiteiten van HindoeDharma.nl zo vrijwillig en non-commercieel mogelijk te houden. Je kunt je wel voorstellen dat dit op een gegeven moment z’n tol eiste. Ik rende mezelf voorbij, had nauwelijks contact met mijn familie en vrienden en was regelmatig overspannen. Op een gegeven moment stond ik voor de vraag: kiezen of delen?

Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en besloten mijn vaste baan op te zeggen, minder ondernemersopdrachten aan te nemen en HindoeDharma.nl onderdeel te maken van mijn onderneming. Op deze manier kan ik HindoeDharma.nl voortzetten en de kennis van het hindoeïsme blijven delen zonder mijn privéleven en welzijn op te offeren.

Mailen, bellen, vragen stellen en reageren op artikelen blijft natuurlijk gratis. Het zijn met name de astrologische consulten, workshops, masterclasses, cursussen, privélessen en coachings waarvoor ik een bijdrage vraag.

Ik streef ernaar de HindoeDharma.nl-activiteiten zo goedkoop en laagdrempelig mogelijk te houden.

10 antwoorden
 1. Dhr.Pt.Jagdew zegt:

  Geachte mevrouw Ranjita-dev-ji,

  Wat is het verschil tussen u en een pandit ?

  Met Vriendelijke Groet,
  Dhr.Pt.Jagdew
  (Personal Trainer)

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Beste Jagdew-ji,

   Een pandit is over het algemeen een religieus voorganger die rituelen voor anderen verricht en daarbij verbonden is aan een bepaalde stroming, mandir en/of hindoeorganisatie. Ik ben een gewone hindoe die haar kennis en ervaring m.b.t. het hindoeïsme graag met anderen deelt, hindoes en andere geïnteresseerden leert hoe ze zelf hun rituelen kunnen verrichten en zelf hun janma kundali kunnen bekijken. Daarbij ben ik niet verbonden aan een bepaalde stroming, mandir en/of hindoeorganisatie.

 2. Dhr.Pt.Jagdew zegt:

  Geachte mevrouw Ranita-devi-ji,

  Met hindoe Dharma valt geen geld te verdienen.
  Als u instelling is om geld te gaan vergaren dan kunt u beter een ander beroep kiezen.
  De reden van waarom kunt u in de bhagavad gita vinden.

  Met Vriendelijke Groet,

  Dhr.Pt.Jagdew
  (personal Trainer)

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Beste Jagdew-ji,

   Ik denk dat ik in het artikel hierboven en mijn vorige reactie heel duidelijk ben geweest over mijn instelling en beweegredenen.

   Ik wens je een fijne dag toe.

 3. Dhr.Pt.Jagdew zegt:

  Geachte mevrouw Ranjita-devi-ji,

  U bent heel duidelijk.(respect voor u standvastigheid)

  Met Vriendelijke Groet,

  Dhr.Pt,Jagdew
  (Personal Trainer)

  Beantwoorden
 4. Shay zegt:

  Dank je voor deze site.

  Veel duidelijker dan de pandit(a)’s die ik tot nu toe gesproken heb.
  Een site waarbij ik via zoekfunctie terecht kan is vele malen sneller en duidelijker dan de huidige pandits.
  Ik vind de reactie van de pandit hierboven dan ook ongepast. Ik vraag mij af hij al zijn diensten op vrijwillige basis doet en de schenkingen die hij krijgt netjes aan de belastingdienst/goede doelen overdraagt.

  Ga vooral door, het is volkomen normaal om geld voor je diensten te vragen.

  Beantwoorden
 5. Dhr.Pt.Jagdew zegt:

  Geachte mevrouw Shay,

  Zoals u kunt zien staat de initialen Pt voor personal Trainer.

  Met Vriendelijke Groet,

  Pt.Jagdew
  (personal Trainer)

  Beantwoorden
 6. Adyananda zegt:

  Beste Ranjita,
  Als volger van Sanatana Dharma van niet Indiase/Hindoestaanse afkomst ben ik al jaren ontzettend blij met het werk dat je in deze site hebt gestopt. En ik begrijp de PT hierboven dan ook totaal niet… geld energie… en me dunkt dat je meer dan voldoende energie in je werk stopt en je daar gerust een stukje energie voor terug mag vragen.Zeker aangezien we in een kille westerse samenleving zitten waarbij het (anders als in Bharat Mata bijvoorbeeld) de Sadhu’s , Rishis, Yogi’s en Swami’s wel onderhouden worden uit respect voor hun levenspad en het delen van hun levenswijsheid….

  Om Shanti,

  Adyananda

  Beantwoorden
  • Ranjita zegt:

   Beste Adyananda, dank je wel voor je begrip en motiverende woorden. Mooi verwoord ook, de verhouding van de westerse samenleving tot de spirituele kringen.

Comment on this FAQ

Meepraten?
Draag gerust bij!

Comment on this FAQ

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.