De arsha vivah (Sanskriet: आर्श विवाह, ārśa vivāha, van ārśa “afkomstig van de rishi’s/zieners” en vivāha “huwelijk”) is één van de ashta vivah (acht vormen van huwelijk).

De arsha vivah is een vorm van huwelijk waarbij de familie van de bruidegom een prijs betaalt aan de familie van de bruid wanneer de bruidegom met de bruid wil trouwen. Dit doen zij meestal op eigen initiatief. In vedische tijden ging het vaak om koeien, kalveren en stieren en mensen van adel betaalden vaak in juwelen, grond en heerschappij. In de geschriften valt op dat deze vorm van huwelijk vooral in bepaalde gemeenschappen plaatsvond en niet geschikt is voor iedereen uit de samenleving.

Bekende voorbeelden in de hindoegeschriften zijn het huwelijk tussen Pandu en Madri en het huwelijk tussen Dasharatha en Kaikeyi. In de moderne tijd kan het huwelijk tussen bollywoodsterren Abhishek Bachchan en Aishwarya Rai als voorbeeld worden gezien. Ook in Indiase gebieden waarin er een schaarste is aan huwbare dames is de arsha vivah een populair gebruik.