Bhashya (Sanskriet: भाष्य; bhāṣya, “commentaar”) is een toelichting op een tekst waarmee een referentiekader en de noodzakelijke kennis van zaken wordt gegeven om een lezer op weg te helpen (vedische) literatuur beter te begrijpen.

In de vedische traditie waren er bepaalde richtlijnen om een bhashya te schrijven. Zo moest een bhashya betekenis geven aan vedische woorden, een zo juist mogelijke interpretatie geven en aanvullende informatie over de onderwerpen die hiermee te maken hebben. Ook moest de informatie te controleren zijn. Daarom werden verwijzingen naar verzen en geschriften gebruikt om de interpretatie, het accepteren of het afkeuren van bepaalde teksten te onderbouwen. In bhashya’s wordt ook vaak een eigen mening of conclusie van de auteur gegeven, waarbij duidelijk dient te worden aangegeven dat dit een persoonlijke opvatting is en vanuit welk referentiekader dit standpunt is ingenomen.

Bekende en betrouwbare bhashya’s uit de moderne tijd die aan deze richtlijnen voldoen, zijn boeken van Gita Press. Met name de anka’s van Gita Press geven een zeer nauwkeurig en goed onderbouwd referentiekader als het om bepaalde thema’s gaat, waarbij vele verschillende geschriften als bronnen worden gebruikt.