Brahmacharya (Sanskriet: ब्रह्मचार्य, brahmacārya, van brahman (vormloze hoedanigheid van God) en carya “bezighouden met”) is een spiritueel filosofisch concept van kuis leven. Brahmacharya leert ons onze seksuele energie te kanaliseren en onstuimige neigingen te beheersen.

Verschillende geschriften beschrijven seksuele energie als spirituele energie die overgedragen kan worden via intieme activiteiten. Seksuele energie is opgebouwd uit de lichamelijke, geestelijke, emotionele en spirituele energie van een persoon en daarom dient deze zo zuiver mogelijk te worden gehouden en niet zomaar met iemand uitgewisseld te worden. Andermans seksuele energie kan de eigen seksuele energie namelijk zowel positief als negatief beïnvloeden.

In de vedische leer staat de eerste levensfase (de levensfase tot het huwelijk) in het teken van brahmacharya, zodat een persoon zijn seksuele energie leert onderzoeken, zuiveren en beheersen. Vanuit de vedische leer wordt pas daarna (na het huwelijk) toegestaan seksuele energie uit te wisselen, met een vast persoon die notabene ongeveer dezelfde seksuele energie heeft, zodat de spirituele energie zo puur mogelijk blijft en niet wordt verminderd. In de vedische leer zijn er methoden om via het uitwisselen van seksuele energie hogere spirituele niveaus te bereiken, met name in de tantra-leer.