Een dharma shastra (Sanskriet: धर्मशास्त्र, dharmaśāstra, van dharma “dat wat gedragen wordt en dat wat ons draagt” en śāstra “voorschrift”) is een voorschrift waarin individuele en sociale gedragslijnen staan beschreven.

De dharma shastra’s zijn geschreven op basis van de dharma sutra’s toen dharma steeds meer in verval raakte in de wereld. Waar dharma sutra’s de voorschriften op basis van de vedische leer in proza beschrijft, beschrijven dharma shastra’s deze leer in de vorm van verzen. De dharma sutra’s zijn vandaag de dag deels onderdeel van de vedanga (disciplines om de veda’s te kunnen begrijpen) en deels van de darshana shastra’s (filosofische leerscholen om de vedische leer toegankelijk te maken).

Vrijwel alle geschriften die op “smriti” eindigen, vallen onder de dharma shastra’s. Al deze smriti’s zijn geschreven naar de tijd, plaats en omstandigheden van de auteur van de smriti. De bekendste smriti’s vandaag de dag zijn de Manusmriti, Yajñavalkya Smriti, Narada Smriti, Vishnu Smriti en Parashara Smriti.

De dharma sutra’s en dharma shastra’s kunnen worden verdeeld in drie delen: achara, vyavahara en prayashchitta.