Gita Jayanti is de geboortedag van de Bhagavad Gita, een essentieel spiritueel hindoegeschrift dat deel uitmaakt van de Mahabharata. Het is de dag dat de Bhagavad Gita voor het eerst werd bezongen.

Tithi

Margashirsha Shukla Ekadashi

Het verhaal achter Gita Jayanti

De Bhagavad Gita is een dialoog tussen Shri Krishna en Arjuna, waarin de essentie van het leven, dharma en spirituele waarden worden besproken. In dit dialoog komen verschillende aspecten van dharma en yoga aan bod die de mens concrete handvatten biedt om bewust te leven en zich te verbinden met het Goddelijke. Het is het lied van Bhagavad (de Allerhoogste) dat vlak voor de strijd van Kurukshetra werd voorgedragen door Krishna aan zijn toegewijde en vriend Arjuna. Hierbij staat Shri Krishna voor de goddelijke neerdaling en Arjuna voor de mens in nood.

De Bhagavad Gita is een zeer essentiële leidraad voor het bereiken van spirituele verlichting en het omgaan met de uitdagingen van het leven. De Bhagavad Gita wordt gezien als een vooraanstaand hindoegeschrift, omdat het de dharmische kennis op toegankelijke wijze samenvat en tot de mens brengt. De Bhagavad Gita wordt ook wel Gitopanishad genoemd, waarmee wordt aangegeven dat de Bhagavad Gita net zo autoritair is als de Upanishads en daarmee essentiële Vedische kennis behandelt.

Rituelen

Gita Jayanti wordt gevierd door het reciteren en bestuderen van de Bhagavad Gita, lezingen en spirituele discussies. Deze feestdag benadrukt de diepgaande spirituele leringen van de Gita en moedigt mensen aan om deze toe te passen in hun dagelijkse leven voor spirituele groei en verlichting.