Griha pravesha (Sanskriet: गृह प्रवेश, gṛha praveśa, van gṛha “huis” en praveśa “betreding”) is een ceremonieel ritueel dat hindoes verrichten wanneer zij hun nieuwe woning voor het eerst betreden of hun bestaande woning betreden na een renovatie of verbouwing.

Er zijn drie soorten griha pravesha:

  • Apurva (Sanskriet: अपूर्व, apūrva, “zonder voorafgaande”): als het een nieuwbouwwoning is en de eigenaren na voltooiing van de bouw voor het eerst de woning betreden. Als het een nieuwbouwwoning is, worden ook tijdens de bouw al rituelen verricht op bepaalde momenten.
  • Sapurva (Sanskriet: सपूर्व, sapūrva, “samen met het voorafgaande”): als het gaat om een bestaande woning en de eigenaren bijvoorbeeld na een verhuizing de woning betreden of na lange tijd weg te zijn geweest of in het buitenland te hebben verbleven.
  • Dvandva (Sanskriet: द्वन्द्व, dvandva, “duaal”): als de eigenaren de woning betreden na een renovatie of verbouwing.

De griha pravesha hoort altijd op een gunstig tijdstip plaats te vinden. De datum en tijd kunnen bepaald worden aan de hand van de panchang, maar nog beter zou zijn om de datum en tijd te bepalen op basis van de vedische astrologie voor alle (nieuwe) bewoners.

Datums Griha Pravesha volgens de panchang