Hanuman Jayanti is een feestdag waarop hindoes de geboortedag van Hanuman vieren, een toegewijde dienaar van Shri Rama. Deze dag wordt ook wel Hanuman Janam Utsav genoemd.

Tithi

Chaitra Purnima

Het verhaal achter Hanuman Jayanti

Hanuman, ook wel bekend als Bajrangbali, Maruti en Anjaneya, is een energie van Shiva en werd geboren als zoon van Anjana en Kesari. Anjana was een hemelse engel of halfgodin die vanwege haar speelse en ondeugende gedrag vervloekt was om op aarde te worden herboren. Om van deze vloek te worden verlost, ontving ze de zegen dat ze een zoon zou baren die buitengewone krachten en goddelijke eigenschappen zou bezitten. Hiervoor beoefende Anjana veel ascese en leidde zij een deugdzaam leven.

Hanuman wordt ook wel gezien als de zoon van Vayu, omdat Vayu de energie van Shiva naar Anjana bracht. Het verhaal luidt dat koning Dashrath een Putrakameshti yagya hield, omdat zijn drie vrouwen geen kinderen konden baren. Tijdens de yagya gaf rishi Vashishtha goddelijk gezegend voedsel aan de drie koninginnen, zodat zij zwanger zouden worden. Echter werd Sumitra’s deel gestolen door een gier. De gier vloog ermee weg en omdat het voedsel heet was, liet de gier het even later uit zijn bek vallen. Het voedsel viel toen in de handen van Anjana, die op een berg haar ascese aan het beoefenen was. Zij beschouwde dit voedsel als zegen van het Goddelijke en at het op. Daarop werd zij, net als de drie koninginnen, zwanger. (Kaushalya en Kaikeyi gaven beiden een deel van hun voedsel aan Sumitra, waardoor Sumitra uiteindelijk twee kinderen kreeg).

Hanuman groeide op als een speelse en avontuurlijke jongen. Hij was een gulzige eter en zag ooit zelfs de zon aan voor een grote rijpe mango. Hanuman vloog naar de zon om deze op te eten. Dat leidde tot veel ophef in de hemelen. Daarop besloot Indra de zon te beschermen door Hanuman aan te vallen met een bliksemschicht. Hierdoor raakte Hanuman gewond aan zijn kaak, maar dankzij zijn goddelijke krachten herstelde hij hier snel aan. Hanuman bereikte een belangrijk keerpunt in zijn leven toen hij Shri Rama ontmoette, tijdens de zoektocht naar zijn ontvoerde vrouw Sita. Hierop werd Hanuman Shri Rama’s trouwe dienaar en hielp Hanuman Shri Rama om Sita te redden van de demonenkoning Ravana.

De moraal van het verhaal:

Hanuman is hèt voorbeeld van goddelijke interventie, toegewijde dienstbaarheid en buitengewone goddelijke krachten. Hij staat niet alleen symbool voor moed, loyaliteit, kracht en bescherming, maar is ook een inspiratie om je roeping te vinden in het leven, in jezelf te geloven, moeilijkheden te overwinnen en in je eigen kracht te staan.

De viering van Hanuman Jayanti

Hanuman Jayanti kan op verschillende manieren worden gevierd. De bekendste manieren zijn vasten, meditatie, gebeden en het reciteren van zijn mantra’s. Ook is het voor veel toegewijden van Hanuman een traditie om op deze dag 108 keer de Hanuman chalisa te reciteren. Zoals elke hindoe feestdag is ook Hanuman Jayanti een gelegenheid om spirituele groei te bevorderen en goddelijke zegeningen te ontvangen.