Prasad (Sanskriet: प्रसाद, prasāda, van prasīdati “voldoen” of “gelieven”) is gezegend voedsel.

In het hindoeïsme is het gebruikelijk om voedsel volgens bepaalde principes te bereiden en dit vervolgens te laten inzegenen door het goddelijke. Daarna wordt dit voedsel verdeeld onder de mensen en genuttigd als gezegend voedsel. Wanneer dit voedsel geofferd is, noemen we dit voedsel prasad.

In de Surinaams-Hindoestaanse traditie worden met name laddoo, meetha bhaat, mohanbhog, lapsi roti, roth, panjiri en dhania gebruikt als prasad.

Aan welke voorwaarden hoort prasad te voldoen?

Prasad hoort aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zo hoort het van oorsprong vers, biologisch, natuurlijk en lactovegetarisch te zijn. In de huidige tijd hoort het vanuit het ahimsa-principe zelfs veganistisch te zijn. Daarnaast hoort prasad met zuivere intenties, gedachten, gevoelens en emoties te worden bereid, en vooral met liefde, aandacht en toewijding. Dit bevordert positieve energie.